Smoothie verde, ciorba de ciuperci pleurotus cu lapte de cocos sau mâncarea de năut cu cartof dulce – sunt doar câteva reţete recomandate a fi consumate după mesele îmbelşugate de sărbători, când organismul are nevoie să ia o pauză de la mâncărurile bogate în calorii.
Andreea Rovenţa din Târgu-Jiu vine cu câteva idei, care să vă scoată din monotonia culinară şi să vă energizeze. Niciuna dintre reţetele propuse de ea nu este greu de realizat şi nici nu necesită prea mult timp, deoarece acestea vin din partea unei mămici pentru care timpul a devenit foarte preţios de la o vreme, mai exact de un an şi zece luni, de când a venit pe lume Sandra, micuţa care a luminat viaţa familiei.
„Dacă simţiţi că aţi întrecut măsura în săptămâna Paştelui, v-aş sfătui să vă începeţi ziua cu un smoothie verde. Nu vă sfiiţi să jonglaţi cu cantităţile şi ingredientele după bunul plac. Să nu mai spunem că reţetele preparate „după ochi” devin ceva obişnuit atunci când apare o minune de copil în familie, căci, zău, cine mai are timp de cântărit, deschis cărţi de bucate sau google?”, ne spune Andreea.
Astfel, pentru micul dejun, tânăra mămică ne vine în ajutor cu mai multe opţiuni, dintre care puteţi să alegeţi sau să combinaţi ceea ce este pe placul dumneavoastră, propunând un meniu cu smoothie-uri pentru mai multe zile: un pahar cu apă plată, o banană, un kiwi, o mână de pătrunjel şi/sau o mână de spanac; un pahar cu apă plată, un castravete bio, o mână de pătrunjel/spanac şi sucul de la o jumătate de lămâie; un măr, o banană, spanac şi/sau salată verde, sucul de la jumătate de lămâie mică; un pahar cu apă plată, o mână de spanac şi/sau salată verde, 2-3 fire de pătrunjel, o jumătate de măr, un avocado; un pahar cu apă plată, o jumătate de avocado, un măr micuţ, o cană cu lapte de migdale (făcut în casă), o linguriţă cu miere; un pahar cu lapte de migdale sau de cânepă decorticată, o banană, o lingură cu cacao sau puţină scorţişoară, puţină miere; o banană, un măr, o mână de urzici, o mână de lobodă, un pahar cu apă.
„În smoothie-uri puteţi adăuga pudră de chlorella şi spirulină, ulei de cocos, seminţe de chia sau seminţe decorticate de cânepă. Ingredientele se mixează în blender şi se servesc cu multă poftă”, ne sfătuieşte tânăra mămică, o adeptă a stilului vegan.
Pentru masa de prânz, cele două propuneri ale Andreei sunt: orez brun cu o salată bogată de primăvară, care se prepară din salată verde, ridichi, ceapă verde, seminţe de floarea soarelui sau seminţe decorticate de cânepă, ulei de măsline sau de dovleac, presat la rece, sare neiodată şi piper proaspăt râşnit sau mâncare de năut cu cartof dulce, reţetă ale cărei ingrediente sunt: năut fiert, cartof dulce copt, ceapă, sare, piper, ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper şi boia iute.
Pentru cină, Andreea ne recomandă o supă cremă de mazăre, pentru care este nevoie de mazăre, cartofi, ceapă, ţelină, morcovi şi ardei gras. Toate legumele se fierb şi se pasează, apoi se adaugă sare, piper, condiment natural pentru supă şi ulei de măsline, iar supa se serveşte cu crutoane din pâine integrală, aromate cu ulei de măsline şi oregano. O altă variantă pentru cină este ciorba din ciuperci pleurotus cu lapte de cocos.
Pentru această reţetă se folosesc ceapă, morcov, ţelină, ardei, ciuperci pleurotus tocate fâşiuţe şi fierte 30 de minute în prealabil, câteva polonice de lapte de cocos făcut în casă, care se adaugă spre final, sare, piper, sucul de la o jumătate de lămâie mică şi pătrunjel. Ca şi gustări sănătoase, Andreea propune nucile româneşti, migdalele, seminţele de floarea soarelui sau de dovleac, fructe sau ciocolată neagră. (Text: Agerpres, Foto: soulscribbler.com)