Republica Sao Tome şi Principe: turism, cultură şi gastronomie

Sao Tome si Principe-03

Situată în Golful Guineei, Oceanul Atlantic, Republica Democratică Sao Tome şi Principe este cea mai mică ţară din Africa, cu o suprafaţă de 964 kmp. Statul sărbătoreşte Ziua naţională la 12 iulie, dată ce marchează declararea independenţei, în 1975.Relief şi turism

Teritoriul ţării cuprinde două arhipelaguri, în jurul a două insule principale: Sao Tome şi Principe, localizate la aproximativ 140 km una de alta şi la 250 km, respectiv 225 km, de coasta Gabonului. Cele două insule principale fac parte dintr-un lanţ muntos de vulcani stinşi.

Insula sudică Sao Tome, care şi-a primit numele de la exploratori portughezi, care au ajuns aici în ziua Sfântului Toma, este situată chiar la nord de Ecuator. Capitala statului, un oraş pitoresc cu accente din arhitectura colonială portugheză, poartă acelaşi nume.

Sao Tome si Principe-02

Insula Sao Tome a fost descoperită în 1470, iar insula Principe în 1471, de navigatorul portughez Pedro de Escobar. Nelocuite anterior, insulele au fost colonizate şi au devenit domenii ale Coroanei portugheze (Sao Tome în 1522, iar Principe în 1558). Din secolul al XV-lea şi până în secolul al XVIII-lea, s-a trecut treptat de la producţia tradiţională de trestie de zahăr la cea de cafea şi cacao, bazată pe munca sclavilor aduşi din alte provincii portugheze (Angola, Mozambic), ai căror urmaşi alcătuiesc în prezent 90% din populaţie.

Sao Tome si Principe-01

Prin legea organică de la 11 iulie 1951, Sao Tome şi Principe au fost proclamate ”provincie de peste mări” a Portugaliei. Au obţinut autonomia internă în 1973.

Relieful insulelor este accidentat, cu numeroase cratere (Pico Grande, în insula Sao Tome, 2.024 m). Cu un ţărm adesea abrupt, plaje cu palmieri, peisajul insulelor cuprinde zone stâncoase şi jungle tropicale, coform site-ului globi.ro.

Sao Tome si Principe-04

Sao Tome şi Principe beneficiază de o climă ecuatorială călduroasă, cu temperaturi înalte şi umiditate peste medie, cu un singur sezon ploios, din octombrie până în mai. Martie este considerată luna cea mai plină de precipitaţii. Din iunie până în septembrie este perioada mai uscată şi mai răcoroasă, cu temperaturi în jurul valorii de 28 de grade Celsius.

Peisajul insulelor este alcătuit din zone stâncoase, păduri dese şi plaje aliniate de palmieri, pe coasta de 250 km. Junglele tropicale sunt locuite de păsări exotice.

Sao Tome si Principe-07

Sao Tome este un oraş cu arhitectură colonială portugheză şi parcuri atractive. Există un număr de roças (plantaţiile de cacao) de pe insulă, care merită să fie vizitate: Agostinho Neto, cea mai mare plantaţie din ţară, Agua Izé, în care vizitatorii fac turul plantaţiei cu trenul, Monte Café şi Ribeira Peixe.

Printre alte atracţii se numără: cascadele spectaculoase din Sao Tome, Boca de Inferno (Gura Iadului) şi Cascada Sao Nicolau de lângă Pousada Boa Vista; oraşul antic de pescari Sao Joao dos Angolares şi fortăreaţa Sao Sebastiao, care adăposteşte şi un muzeu cu o colecţie de artă religioasă şi colonială; arhitectura colonială şi atmosfera veche din Santo Antonio, principalul oraş din Principe, aflat la 150 km de Sao Tome; staţiunile turistice de pe insula Ilheu Bom Bom, situată în largul coastei de nord a insulei Principe, potrivit turistik.ro. Cascade se mai află pe Insula Turturelelor (Ilheu da Rolas).

Sao Tome si Principe-06

În lunile iulie şi octombrie, turiştii pot urmări balenele cu cocoaşă, care vin în apele din jurul insulei Sao Tome. O altă atracţie sunt scufundările în apele limpezi de pe coasta de vest a Africii. Plajele au nisip alb şi negru.

Cultură, gastronomie

Sao Tome, capitala statului, este un oraş pitoresc, cu accente din arhitectura colonială portugheză şi cu o mulţime de parcuri atractive, potrivit globi.ro. Sao Tome este faimos pentru istoria sa vibrantă şi cultura fascinantă. Este gazda Palatului Prezidenţial, a numeroase catedrale, a Bisericii Pescarilor, a golfurilor nisipoase, precum şi a bulevardelor largi, înşirate de-a lungul zonei de coastă. Oraşul este bine-cunoscut pentru jocul său specific, numit Tchiloli. Aeroportul Internaţional Sao Tome se află în oraş.

Sao Tome este faimos pentru istoria sa vibrantă şi cultura fascinantă. Aici, turiştii pot practica scufundări şi snorkelling, plimbări la bordul diferitelor ambarcaţiuni sau pot alege plimbări pe plaje superbe.

Sao Tome si Principe-05

Frumoasa insulă Principe, situată la aproximativ 145 km nord de insula Sao Tome, acoperă o suprafaţă de circa 139 km pătraţi (cam o jumătate din Bucureşti), găzduind, printre altele, muntele Pico del Príncipe, cel mai înalt punct al insulei, cu o altitudine de 948 metri.

Santo Antonio este cel mai mare şi mai interesant oraş al insulei, renumit pentru arhitectura sa colonială, bine păstrată. În vremurile de odinioară deţinând suprafeţe mari de plantaţii, părţile de nord şi de centru ale insulei sunt acum redate circuitului natural, fiind încet transformate în păduri.

Sao Tome si Principe-08

În Sao Tome şi Principe există o varietate deosebită de facilităţi de cazare, oferind, în acelaşi timp, experienţe istorice şi culturale de primă mână. Tipurile de cazare variază de la resorturile locale, la hoteluri, casa coloniale şi de oaspeţi.

Sao Tome si Principe-09

Hotelul Miramar este cel mai renumit dintre acestea, faimos şi pentru restaurantul pe care îl pune la dispoziţia turiştilor, unde sunt oferite preparate culinare din bucătăriile europene şi africane, precum şi o piscină de dimensiuni decente, înconjurată de un decor natural deosebit, precizează site-ul globi.ro.

Sao Tome si Principe-10

Bucătăria tradiţională se bazează pe rădăcini de plante, banane plantain şi peşte. Legumele sunt gătite de obicei în ulei de palmier roşu. Tocanele cu ulei de palmier reprezintă felul naţional. Ocaziile festive sunt marcate cu carne de capră, pui sau vită pe grătar. Familiile mai bogate mai prepară şi „feijoada” braziliană, o tocană de fasole. Vinul de palmier este băutura locală principală. (Text: Agerpres, Foto: africa.com, flickr.com, pinterest.com, tripadvisor.com, Video: youtube.com)