Republica Panama: repere culturale, natură şi turism

panama-02

Republica Panama sărbătoreşte ziua naţională la 3 noiembrie, marcând proclamarea independenţei în 1903.

Repere culturale

Situată în America Centrală Istmică, Republica Panama se învecinează cu Marea Caraibilor, Columbia, Costa Rica şi Oceanul Pacific. Este împărţită administrativ în 11 provincii şi un teritoriu. Capitala este Ciudad de Panama, iar limba oficială este spaniola.

panama-10

Cultura statului Panama este rezultatul fuziunii dintre diferitele culturi care s-au manifestat pe teritoriul său, de-a lungul istoriei – spaniolă, amerindiană, africană, columbiană, chineză – fuziune regăsită îndeosebi în muzică şi artă. Influenţa spaniolă, spre exemplu, este prezentă în arhitectura oraşelor coloniale, în special în Cartierul vechi din Panama (Casco Viejo) şi în provinciile centrale ale ţării.

panama-01

Diversitatea culturală a dus şi la o varietate gastronomică, astfel că bucătăria africană se regăseşte în reţetele bazate de fructe de mare, în timp ce consumul de orez a fost introdus de chinezi, iar feluri de mâncare tipice moştenite de la spanioli sunt pe bază de plante şi tuberculi, cum ar fi maniocul şi porumbul.

Religia ţării este predominant catolică, profund legată de tradiţiile şi expresiile culturale ale ţării, dar sunt respectate toate formele de practici religioase. Una dintre cele mai mari festivităţile legate de credinţa catolică este Carnavalul din Panama, o celebrare de patru zile care precede „Postul Mare”, dinaintea Sărbătorilor Sfintelor Paşti.

De asemenea, tradiţiile celor şapte grupuri indigene din Panama îmbogăţesc cultura ţării. Acestea sunt bazate pe „regiuni” semi independente în care grupurile indigene menţin un stil de viaţă tradiţional, păstrând muzica şi dansul dar mai ales arta populară. Cele mai populare dansuri sunt tomborita şi cumbia.

panama-04

Panama are o istorie vibrantă a muzicii calypso, care a ajuns pe teritoriul Isthmian, în special în provincia Colon şi Bocas del Toro, datorită imigraţiei muncitorilor aduşi din Trinidad-Tobago pentru construirea Canalului Panama. În aceeaşi măsură, are o istorie lungă în jazz, începând cu Luis Russell, pianist, compozitor şi regizor, care s-a deplasat la New Orleans, în 1919, şi a adus contribuţii importante. În anul 1940, oraşul port Columb a avut cel puţin zece orchestre de jazz locale.

Printre numele legendare ale acestui gen se numără pianistul şi compozitorul Victor Boa, basistul Clarence Martin, cântăreaţa Barbara Wilson şi trompetistul John „Rubberlegs” McKindo.

panama-07

Sistemul educaţional din Panama este structurat pe patru niveluri: învăţământ primar, secundar şi terţiar sau universitar. Învăţământul primar şi cel secundar sunt reglementate de Ministerul Educaţiei (Meduca), în timp ce învăţământul superior este condus de două universităţi de stat majore: Universitatea din Panama şi Universitatea Tehnologică din Panama.

Principalul centru politic, administrativ şi cultural al ţării este capitala, Ciudad de Panama. Fondat la 15 august 1519 de Pedro Arias de Avila, oraşul a devenit prosper în perioada colonială spaniolă, ca port important. A fost distrus în 1671 de către o armată de piraţi şi de ostaşii lui Sir Henry Morgan, dar a fost reconstruit în 1673. Printre numeroasele sale atracţii se numără: Metropolitan Cathedral, The Canal Museum, Bolívar Plaza, The Presidential Palace, Summit Biological Garden sau Soberanía National Park.

panama-03

Cinci dintre obiectivele acestei ţări au fost incluse în Patrimoniu mondial UNESCO, între care: Fortificaţia San Lorenzo, în Portobelo, din provincia Colón (1980), Cartierul istoric din capitala Ciudad de Panama, Salón Bolívar, şi situl arheologic Panamá Viejo (1997).

Natură şi turism

Situată în America Centrală, cu ieşire la Marea Caraibilor şi Oceanul Pacific, Republica Panama este poziţionată strategic pe istmul care formează podul natural ce uneşte America de Nord cu America de Sud, fiind supranumită şi Răscrucea Americilor.

Cu o suprafaţă de 75.420 de km pătraţi, teritoriul Panama are o formă alungită, pe direcţia est-vest, atingând lăţimea maximă în dreptul Peninsulei Azuero (circa 200 km) şi cea minimă în zona Canalului Panama (87 km). Pe aceeaşi direcţie se desfăşoară un lanţ muntos, cu altitudini de circa 1.000 m, dominat de culmi vulcanice, care ating 3.475 m în Volcan de Chiriqui (Baru) din Serrania de Tabasara.

panama-05

Restul teritoriului este alcătuit din dealuri înalte şi depresiuni axate pe râuri, ţărmuri crestate, cu multe locuri ideale pentru porturi şi însoţite de numeroase insule. Râurile numeroase, dar scurte, cel mai important fiind Chagres, barat în vederea formării lacului artificial Gatun (424 km pătraţi), reprezintă o parte a sistemului de navigaţie al Canalului Panama.

Clima ţării este tropicală, cu temperaturi ridicate şi constante, de 26-27 grade Celsius şi precipitaţii abundente, îndeosebi pe litoralul atlantic.Vegetaţia este reprezentată de pădurea tropicală ce ocupă peste jumătate din suprafaţa ţării şi savana, ambele formaţiuni cu faună bogată, extrem de variată, datorită istmului ce traversează cele două continente. Aici se găsesc cele mai multe specii de păsări din lume, peste 900.

panama-09-ww

Celebră în lume datorită Canalului Panama, considerat a opta minune a lumii, Panama este o destinaţie perfectă pentru iubitorii ecoturismului, oferind posibilitatea de a admira peisaje spectaculoase, de a asculta muzica naturii de la sunetele exotice ale junglei la simfonia valurilor de pe ţărmurile Mării Caraibelor şi Oceanului Pacific.

În aceeaşi măsură ţara este considerată un paradis al împătimiţilor sporturilor acvatice. Peisajele încântătoare cu păduri tropicale nealterate de civilizaţie, plaje cu nisip alb şi fin, insule sălbatice şi refugii montane se îmbină armonios cu modernismul capitalei Panama City, denumit şi Miami al Americii Centrale.

panama-08-ww

Printre principalele atracţii turistice se numără: provincia Chiriqui, unde pot fi admiraţi vulcani, cascade sau munţi spectaculoşi; Portobelo, un oraş colonial cu trei mari forturi din piatră cu vedere spre port; Rezervaţia Pădurii Tropicale Gamboa şi Parcul Naţional Soberania sau Valea Anton, un loc faimos pentru orhidee.

Deosebite sunt şi Insulele din Bocas del Toro, denumite de Lonely Planet o fantezie biologică datorită exoticei armonii dintre lagunele cu ape cristaline, plajele cu nisip alb fin şi jungla tropicală ce adăposteşte specii de plante, păsări şi animale specifice regiunii. La fel de fascinante sunt Insulele San Blas, un arhipelag de peste 350 de insule răspândite în apele turcoaz ale Caraibelor.

panama-06

O experienţă deosebită din punct de vedere turistic o reprezintă traversarea Canalului Panama. Unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată, canalul, cu o lungime de 77 km, s-a deschis în anul 1914 şi este compus din trei ecluze şi mai multe lacuri artificiale. În timpul construcţiei sale se estimează că au murit până la 27.500 de muncitori răpuşi de boli, în special malaria şi febra galbenă, dar şi de numeroase alunecări de teren.

Mai multe zone naturale ocrotite din această ţară au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: Parcul Natural Darien şi Parcul Natural La Amistad (extins şi pe teritoriul statului vecin, Costa Rica). (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Visit Panama)