Republica Kazahstan: istorie, repere geografice, turism şi gastronomie

kazakhstan-04

Republica Kazahstan sărbătoreşte Ziua naţională la 16 decembrie, care marchează Ziua independenţei.

Istorie şi repere geografice

Statul este situat în Eurasia, în partea de nord-vest a Asiei Centrale şi în partea de sud-est a Europei Răsăritene. Zona a fost cucerită de Rusia în secolul al XVIII-lea. După Revoluţia rusă din 1917, teritoriul Kazahstanului a fost reorganizat de mai multe ori până în 1936, când a devenit Republica Sovietică Socialistă Kazahă, în cadrul URSS.

kazakhstan-05

În contextul destrămării URSS, la 16 decembrie 1991, Kazahstanul şi-a declarat independenţa. Are o structură etnică şi culturală diversă, datorată în parte deportării mai multor grupuri etnice în Kazahstan, în timpul liderului sovietic Iosif Stalin, precum şi unor proiecte majore din timpul regimului sovietic — cosmodromul Baikonur şi poligonul Semipalatinsk, potrivit site-ului oficial al MAE.

Republica Kazahstan este membră a numeroase organizaţii internaţionale: Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Organizaţia Conferinţei Islamice, Organizaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Comună a Culturii şi Artei Turcice, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

kazakhstan-01

Republica Kazahstan este membru al organizaţiilor de cooperare economică şi de securitate create pe spaţiul post-sovietic (Comunitatea Statelor Independente, Comunitatea Economică Euro-Asiatică, Spaţiul Economic Unic, Organizaţia Acordului de Securitate Colectivă) şi întreţine relaţii de cooperare sub diverse forme şi stadii instituţionalizate cu NATO şi UE.

Relieful este variat, dominat de câmpii, podişuri şi regiuni colinare. Astfel, în vest se află câmpia pericaspică, dominată spre nord-est de prelungirile Munţilor Urali şi colinele Mugodjary; în estul acestor coline se află Podişul Turgai, cu altitudini reduse, ce desparte Câmpia Siberiei Occidentale (în nord) de Depr. Turanului (în sud).

kazakhstan-03

În Depresiunea mare a Turanului se întâlnesc regiunile aride Kyzylkum şi Ust’urt, partea mai coborâtă fiind ocupată de cuveta lacului Arai. În estul Podişului Turgai se află Podişul colinar al Kazahstanului, presărat cu munţi izolaţi.

În sudul vastului Podiş Kazahstan se desfăşoară regiunile aride, nisipoase (Muiunkum, Betpak-Dala, Taukum) şi depresiunea lacului Balhas. Munţii (alt. max. 6.995 m, vf. Khan Tangiri Shyngy) ocupă spaţii reduse în est (Munţii Altai cu vf. Beluha, 4.506 m, Tarbagatai şi Djungarskii Alatau, 4.442 m) şi sud-est (Kunghei Alatau, 4.771 m, Zailiiski Alatau, 4.973 m şi Kirghiski Alatau 4.875 m), potrivit vol. Enciclopedia Statelor Lumii (2005).

kazakhstan-07

Clima este temperat-continentală, cu ariditate excesivă în Depresiune Turanului (precipitaţii sub 100 mm/an); în munţi precipitaţiile ajung la 1.000 mm/an. Principalele cursuri de apă sunt Irtâş/Ertis (în est), Sârdaria/Syrdarja (în sud) şi Ural (în vest). Pe teritoriul kazah există numeroase lacuri, mai mari fiind Arai, pe care îl împarte cu Uzbekistanul, Balhas, Tenghiz, Zaisan.

Pădurile ocupă mai puţin de 5% din teritoriu, dominante fiind stepa şi vegetaţia xerofită de pustiu şi semipustiu. Fauna variată include, între altele, rozătoare, dropii, fazani, animale cu blănuri scumpe, arhari ş.a.

Turism şi gastronomie

Republica Kazahstan reprezintă locul în care vechiul întâlneşte noul şi unde semnele civilizaţiei occidentale se îmbină armonios cu vechile tradiţii. Vizitatorii sunt încântaţi atât de cultura kazahă, cât şi de frumuseţea naturală a regiunii. Kazahstan a devenit faimoasă pentru numeroasele monumente medievale, mausoleuri şi ansambluri arhitectonice.

kazakhstan-02

Astana este capitala ţării, iar între principalele oraşe se află: Almaty (fosta capitală), Karaganda, Cimkent, Semipalatinsk, Pavlodar, Ust, Kamenogorsk, Aktiubinsk, Aktau şi Atyrau. Deşi Astana a fost fondată în 1830, oraşul a devenit capitala Kazahstanului abia în 1997. S-a modernizat de la an la an, având ambasade străine, birouri guvernamentale, toate acestea creând un amestec interesant de design modern şi arhitectură veche sovietică, potrivit visitcapitalcity.com.

Muzeul Preşedintelui este un obiectiv principal din capitală. A fost construit într-un stil arhitectural special, ca o iurtă tradiţională acoperită cu o cupolă similară moscheilor. În cadrul muzeului se regăsesc o serie de expoziţii care ilustrează aspecte ale istoriei ţării. Parterul dispune de elemente tradiţionale kazahe, între care covoare, haine lucrate manual, iurte viu colorate cu modele ale celor mai vechi clădiri din ţară. O parte a muzeului o reprezintă cea dedicată cadourilor primite de preşedintele ţării Nursultan Nazarbaev de la liderii străini.

kazakhstan-08

Un alt punct de atracţie îl reprezintă un muzeu în aer liber care prezintă oraşe din întreaga ţară în miniatură.

Un alt obiectiv îl reprezintă monumentul „Kazah Eli”. Înalt de 91 de metri acesta simbolizează anul 1991, anul obţinerii independenţei. Monumentul este înconjurat de fântâni şi grădini minunate şi de Palatul Shabyt, în prezent o galerie de artă, şi Palatul de Independenţă, care a găzduit lideri din întreaga lume, care au participat la diverse summit-uri politice şi de mediu.

kazakhstan-06

Turnul Baiterek, un alt punct de atracţie, este înalt de 97 de metri şi are în vârf o imensă sferă aurită, ce reprezintă un simbol vechi al folclorului autohton: oul de aur al unei păsări, depus în copacul sacru al vieţii. Priveliştea de la ultimul etaj este impresionantă. Turnul găzduieşte, de asemenea, restaurante, un acvariu şi o galerie de artă.

Sudul Kazahstanului este un centru al istoriei şi culturii în Asia centrală, cu o mulţime de monumente faimoase. Ținutul are un peisaj divers de la vârfurile înzăpezite, lacurile şi gheţarii din lanţul muntos Tien Shan, la terenurile deşertice şi de stepă, ce se întind pe mii de kilometri. Deşertul adăposteşte Duna Cântătoare, înaltă de 80 m şi lungă de 3 km. Este numită aşa deoarece nisipul purtat de vânt face un sunet asemănător cu cel al orgii, potrivit turistik.ro.

În centrul Kazahstanului se află unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Lacul Balkhash este pe jumătate salin şi pe jumătate cu apă dulce. În centrul ţării s-au păstrat câteva situri arheologice cu rămăşiţe din epocile pietrei, bronzului şi fierului.

kazakhstan-10

Parcul Bayan-Aul are picturi rupestre, sculpturi în piatră, lacuri cu apă cristalină şi pini. Estul Kazahstanului oferă un peisaj colorat, cu vârfuri montane acoperite de zăpadă, canioane împădurite şi păduri de cedru pitoreşti.

În ceea ce priveşte gastronomia, un obicei culinar kazah special este „dastarkhan, un ospăţ ce are loc la ocazii deosebite şi constă, în general, în feluri din carne şi produse lactate. De obicei se sacrifică un animal întreg şi cel mai în vârstă membru al familiei are onoarea de a tăia capul gătit al animalului şi de a-l servi familiei. Părţi ale corpului animalului reprezintă trăsături dorite de cei care mănâncă acea parte. De exemplu, copiilor li se dau urechile, pentru a asculta mai bine, iar cel care primeşte limba va vorbi mai elocvent.

kazakhstan-09

Există o varietate de produse lactate, inclusiv brânză, unt şi lapte fiert. Primăvara şi vara, laptele se adună într-un recipient din piele, se amestecă bine şi este lăsat să fermenteze. Zerul obţinut este o băutură preferată pe timp de vară.

kazakhstan-11

„Kuirdak” este un fel preparat din carne proaspătă de cal, oaie sau vacă şi constă în ficat, inimă, rinichi şi alte organe tăiate mărunt, fierte în ulei şi servite cu ceapă şi piper. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/VisitKazakhstan.kz  en.wikipedia.org, , Video: youtube.com)