Republica Honduras: literatură, muzică şi gastronomie

honduras-05

Republica Honduras sărbătoreşte Ziua naţională la 15 septembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenţei – 1821. Este situată în America Centrală Insulară şi are ca vecini Marea Caraibilor, Nicaragua, Oceanul Pacific, El Salvador, Guatemala.

Cultura (literatură şi muzică)

La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, principalii creatori de literatură din Honduras au fost Froylan Turcicos şi poetul Juan Ramon Molina.

Printre operele primului, amintim Mariposas (1894), Anabel Lee (1906), El Vampiro (1910), Floresta sonora (1915). Scrierile lui Froylan Turcicos se disting prin implicaţiile politice şi prin intensitatea naraţiunii şi imagisticii. În memoria şi onoarea poetului Juan Ramon Molina, ramon-amaya-amadorBiblioteca Naţională a Republicii Honduras îi poartă numele.

Un alt nume de referinţă pentru literatura din Honduras este scriitoarea Lucila Gamero de Medina, autoarea celebrului roman Blanca Olmedo, publicat în 1908.

Volumul Green Prison, semnat de Ramon Amaya Amador şi publicat la jumătatea anilor 1940, a reprezentat începutul curentului de realism socialist în Honduras.

Perioada 1960-1980 a fost dominată de poeţii Oscar Acosta, Roberto Sosa şi Rigoberto Paredes, alături de romancierii Julio Escoto şi Eduarddo Bahr.roberto_sosa

În prezent, Juan Pablo Suazo Euceda este un apreciat scriitor din Honduras, fiind, în paralel, inginer agronom. Este cunoscut în special pentru romanul Segovia, publicat în 2008, în care a descris peisajele din La Mosquitia, o junglă din nord-estul ţării.

Un alt nume al literaturii contemporane din Honduras este javier-abril-espinozaJavier Abril Espinoza, câştigător, în 1996, al Premiului Pablo Neruda pentru colecţia de poezie De aqui en adelante…

Muzica din Honduras este dominată de ritmuri punta, fără să lipsească sonorităţi precum salsa ori reggae. Muzica populară este cântată la chitară şi la marimba, un instrument de percuţie din lemn. Printre cele mai cunoscute astfel de cântece sunt La ceiba şi Candu.

Banda Blanca este o trupă cunoscută pe plan internaţional. Fondată în ianuarie 1971, a abordat iniţial genul rock, pentru a deveni ulterior o formaţie de muzică merengue şi punta. Printre hiturile sale se numără Sopa de Caracol, Fiesta şi Swing Latino.

honduras-01

Un alt cântăreţ cunoscut din Honduras este Polache, autor a patru albume de studio.

Muzica clasică este reprezentată, în Honduras, de Orchestra Naţională Simfonică şi de Colegiul de Arte Frumoase din Comayagua.

Gastronomie

Gastronomia din Honduras este caracterizată atât de elemente locale, cât şi de influenţe spaniole şi africane. Unul dintre cele mai populare ingrediente este nuca de cocos şi laptele din nucă de cocos. În meniurile locuitorilor din Honduras predomină, de asemenea, peştele, preparatul baleada şi gustările tamales. Des întâlnite în farfuriile din Honduras sunt şi carnea de pui cu orez şi porumb, precum şi fructele de mare.

honduras-07

Micul dejun este unul consistent, cu omletă, fasole, un fel de smântână locală, denumită mantequilla, brânză, pastă de avocado şi tortillas.

Cea mai reprezentativă supă din Honduras este Sopa de caracol, făcută faimoasă în întreaga lume de Banda Blanca, al cărei hit se numea chiar Sopa de caracol. Conţine scoici gătite în lapte de cocos, cu mirodenii, cassava şi banane verzi. În funcţie de cantitatea crabilor, peştelui sau creveţilor, preparatul se poate transforma în Sopa Marinera.

honduras-08

Apreciată este şi Sopa de frijoles, al cărei ingredient principal este fasolea roşie, lăsată la înmuiat în apă, apoi fiartă cu boabe de piper verde, sare, costiţe de porc şi ceapă.

Carneada este un fel de mâncare tradiţională şi constă în carne de vită care este mai întâi marinată în suc de portocale, cu sare, piper şi alte mirodenii, apoi pusă pe grătar.

honduras-06

Tamales sunt rulouri din aluat de porumb, numit masa. Sunt umplute cu carne prăjită, pui sau porc, la care se adaugă salsa roşu. Produsul final este fiert într-un vas cu aburi.

honduras-02

La desert, mare căutare au fructele, printre care papaya, ananasul, fructul pasiunii, bananele. Nu lipsesc nici empanadas, plăcinţele umplute, de obicei, cu carne şi legume, dar şi cu şuncă sau brânză. (Text: Agerpres, Foto: honduras.travel ,redhonduras.com, es.wikipedia.org , pendientedemigracion.ucm.es, Video: youtube.com)