Republica Finlanda – natură, turism, repere şi atracţii culturale

finlanda-01

Republica Finlanda sărbătoreşte la 6 decembrie Ziua naţională, marcând proclamarea independenţei în 1917.

Natură şi turism

O ţară nordică din Europa, mărginită de Norvegia, Suedia, Federaţia Rusă, Marea Baltică, Finlanda, denumită „Țara celor 1000 de lacuri are un relief scund, cu altitudini medii de 152 m, marcat de trecerea gheţarilor cuaternari şi aproximativ 188.000 de lacuri, precum şi un număr similar de insule potrivit www.descoperă.ro. Cel mai înalt vârf aflat în întregime pe teritoriul finlandez este Ridnitsohkka cu 1.316 m, cel mai mare lac este Saimaa, al patrulea lac ca mărime din Europa, iar cele mai multe insule se găsesc în arhipelagul Turku.

Acest paradis al apelor, o minune a naturii cu întinderi nesfârşite de decoruri sălbatice unde pot fi văzuţi reni şi elani, are o suprafaţă acoperită în proporţie de peste 80 % de păduri, din care circa 8.000 de kmp sunt organizaţi ca arii protejate în 35 de parcuri naţionale.

finlanda-04

Pădurea reprezintă pentru această ţară, una dintre cele mai importante resurse, Finlanda fiind cel mai mare producător de lemn din Europa şi printre cei mai mari din lume. Pentru fabricarea produselor din lemn sunt folosiţi molidul, pinul şi mesteacănul. Aceste conifere predomină în pădurile finlandeze, dar se întâlnesc şi plopi, arini, arţari şi ulmi în partea sudică a ţării, precum şi circa 1.200 de specii de plante şi ferigi şi 1.000 de varietăţi de licheni.

În ce priveşte fauna ţării aceasta este diversă şi cuprinde peste 60 de specii endemice de mamifere, aproape 250 de specii de păsări, peste 70 de specii de peşte şi 11 de reptile şi amfibieni, multe migrate din ţările vecine cu mii de ani în urmă. Trăiesc aici: ursul brun (animalul naţional), lupul cenuşiu, glutonul, elanul, linxul, vulpea polară, lebăda de iarnă, pasărea omătului sau ploierul auriu.

finlanda-02

Speciile de peşti includ biban, crap, ştiucă, cod, hering, batoc sau somonul de Atlantic, favoritul pescarilor. De asemenea, de-a lungul coastei sunt întâlnite focile între Foca inelată de Saimaa, devenită emblema Asociaţiei Finlandeze pentru Conservarea Naturii.

Clima ţării este umedă, influenţată de vecinătatea Mării Baltice, de mulţimea lacurilor şi de masele de aer mai calde. Întrucât este situată deasupra paralelei 60, Finlanda are zile de vară lungi şi răcoroase şi zilele de iarnă scurte şi reci. Temperaturile medii înregistrate vara sunt în jurul valorii de 16 grade C, în timp ce iarna scad în jurul valorii de — 9 grade C. Clima este mai aspră în Laponia datorită poziţionării în zona Cercului Polar. Aici zăpada acoperă teritoriul timp de 7-8 luni pe an, în timp ce în zona sudică, 4-5 luni pe an. În cele mai grele zile de iarnă, în Laponia temperatura scade până la—45 °C.

finlanda-03

Finlanda capătă un colorit magnific în timpul iernii, locuitorii acestei ţări fiind consideraţi cei mai mari iubitori de schi. Din acest punct de vedere, una din principalele atracţii ale ţării este Lahti, renumit centru al sporturilor de iarnă unde se află şi un muzeul dedicat acestora, dar şi Laponia cu numeroase staţiuni de practicare a sporturilor de iarnă. O călătorie în Laponia, însă, nu ar fi completă fără un popas la Castelul de Zăpadă din Kemi.

Reconstruit în fiecare iarnă pe o suprafaţă de circa 13.000-20.000 mp, cu ziduri lungi de un kilometru, construcţia se mândreşte cu titlul de cel mai mare castel de zăpadă din lume. Aici, turiştii pot servi cina într-un restaurantul de zăpadă, unde mesele şi scaunele sunt acoperite cu blană de ren sau pot vizita capela de zăpada, acolo unde cupluri din întreaga lume aleg să îşi unească destinele.

finlanda-09

Printre cele mai interesante destinaţii turistice ale ţării se numără şi oraşul Turku unde se pot vizita muzeele de biologie, de marină şi observatorul de pe colina Vartiovuori. Turismul pentru pescuit sportiv e află în plină ascensiune practicându-se atât în ape diferite — Marea Baltică, golfuri, râuri sau lacuri — cât şi în anotimpuri diferite, cel mai popular fiind „pescuitul de iarnă”.

finlanda-12

Deosebit de atractiv în ce priveşte peisaje naturale pitoreşti îmbinate cu arhitectura ultramodernă este chiar capitala Helsinki cu statut de port, fiind situată pe malurile Golfului Finic, un braţ al Mării Baltice. Oraşul include peste 300 de insuliţe şi aproximativ 120 km de coastă.

Repere şi atracţii culturale

Cu o suprafaţă de 338.000 km pătraţi şi o populaţie de 5,46 milioane de locuitori, Finlanda este una dintre cele cinci ţări situate în nordul Europei, având ca limite Norvegia, Suedia, Federaţia Rusă. Este o ţară cu ieşire la Marea Baltică prin intermediul Golfului Botnic la vest şi Golfului Finic la sud. Teritoriul ţării este format din şase provincii: Finlanda de Sud, Finlanda de Vest, Finlanda de Est, Oulu, Laponia, Aland.

finlanda-10

Religia este reprezentată de protestanţi (luterani 84,2%), ortodocşi 1,1 % şi atei 13, 5%. Limba oficială a ţării este finlandeza, o limbă aglutinantă ce aparţine familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona şi maghiara. A doua limbă oficială în această ţară este suedeza.

Cultura finlandeză, adânc înrădăcinată în folclor, a fost modelată de numeroasele războaie dintre Suedia şi Rusia, fapt reflectat în limbajul şi obiceiurile regiunii Karelia din Finlanda, dar şi în regiunile suedeze Ĺland sau Ostrobotnia. În nordul îndepărtat, Laponia este dominată de cultura Sámi a marilor crescători de reni ce urmează un circuit seminomadic al vieţii, de mii de ani.

finlanda-13

Cei mai cunoscuţi artişti ai ţării sunt compozitorul Jan Sibelius (1865-1957), arhitectul şi proiectantul Alvar Aalto (1898-1976), precum şi regizorul de film Aki Kaurismaki. Cea mai cunoscută culegere de poeme folclorice în Finlanda este Kalevala, epopeea naţională, simbol al naţionalismului finlandez ce a avut puternice influenţe asupra literaturii, dar şi muzicii acestei ţări.

Epopeea, publicată pentru prima dată în 1835, cuprinde 50 de de cântece şi poeme folclorice colectate şi sistematizate de medicul, folcloristul şi filologul finlandez Elias Lonnrot E. Lönnrot. Ziua de apariţie a Kalevalei, 28 februarie, este sărbătoare naţională, zi a culturii finlandeze şi se arborează drapelul pe toate clădirile publice aşa cum arată http://kareliart.blogspot.ro/2008/08/kalevala.html şi http://aroundtravels.com/ro/article-about-finland/culture-finland-traditions-features.html.

finlanda-08

Arhitectura este reprezentată de construcţii din piatră şi lemn, fără decoraţiuni speciale. Cele mai reprezentantive construcţii ale arhitecturii medievale sunt Catedrala, dar şi castelul din oraşul Turku (Capitală Europeană a Culturii în 2011). În Helsinki, capitala şi cel mai mare oraş al ţării, arhitectura este în principal neo-clasică, cu geometrii clare, precise. Helsinki este situat pe malul golfului Finic şi are o suprafaţă de 716 km pătraţi şi o populaţie de 625.000 locuitori, iar zona metropolitană numără 1.400.000 locuitori, potrivit worldpopulationreview.com, fiind cea de-a patra mare zonă din nordul continentului după Copenhaga, Stockholm şi Oslo.

Printre principalele atracţii culturale ale capitalei Helsinki se numără fortăreaţa maritimă Suomenlinna cunoscută şi sub numele de ”Gibraltarul Nordului”. Aceasta este cea mai mare fortăreaţă de la Marea Baltică, un monument european unic reprezentativ al arhitecturii militare, ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO (1991). Un simbol istoric şi cultural este Catedrala luterană, cea mai mare catedrală ortodoxă din vestul Europei. De asemenea, Biserica Temppeliaukio sau Biserica de piatră este un monument unic, construit în granit sub nivelul solului.

finlanda-07

Reprezentativ este complexul arhitectonic ce cuprinde grupul de clădiri în stil imperial din Piaţa Senatului: catedrala, sediul consiliului statal sau universitatea. În apropierea acestuia se află Palatul Prezidenţial, parcul Espa, dar şi simbolul oraşului, o fântână de bronz numită Havis Amanda, realizată la Paris în 1906 şi mutată în Helsinki în 1908.

finlanda-05

Alte atracţii ale capitalei finlandeze sunt: Muzeul de Artă Contemporană Kiasma ce cuprinde opere ale artiştilor contemporani finlandezi, dar şi ale altor artişti din regiune; Muzeul Naţional al Finlandei ce ilustrează istoria acestei ţări din preistorie până în prezent, cuprinzând colecţii de numismatică şi etnografie; Muzeul în aer liber Seurasaari, unde sunt expuse case în stil tradiţional finlandez; Muzeul Designului care reflectă liniile, culorile şi formele specifice designului nordic; Muzeul artelor aplicate; monumentul Sibelius, care îl înfăţişează pe renumitul compozitor Jean Sibelius şi care se află în parcul cu acelaşi nume; Stadionul Olimpic; Grădina Zoologică, una dintre cele mai vechi din lume, înfiinţată în 1889 şi adăpostind aproximativ 200 de specii de animale şi 1.000 de specii de plante provenind atât din tundra arctică cât şi din regiunea pădurilor tropicale.

Finlanda este cunoscută pentru numeroasele sale muzee extrem de interesante şi atractive. Un alt oraş al muzeelor şi al galeriilor de artă este şi Oulu unde pot fi admirate muzeul de artă, un muzeu zoologic, unul speologic şi unul dedicat electricităţii. Pe insula Turkansaari se află un fabulos muzeu în aer liber, în Riihimakki se află Muzeul de sticlărie finlandeză, iar în Tampere sunt aproximativ 20 de muzee, variind de la cel de artă dedicat artistei Sarah Hilden, ce conţine o colecţie de artă finlandeză şi universală contemporană, la muzeul Lenin şi renumitul muzeu dedicat păpuşilor şi costumelor naţionale.

finlanda-11

În ceea ce priveşte obiceiurile şi tradiţiile, acestea sunt dominate de cea mai mare sărbătoare a ţării, aceea a Crăciunului, Finlanda fiind cunoscută ca ţara lui Moş Crăciun. Potrivit tradiţiei, cel care aduce Crăciunul, la 21 decembrie, este Sfântul Toma când se organizează şi un târg cu numele acestuia, iar Sfântul Knut încheie perioada sărbătorilor de iarnă, la 13 ianuarie. Astfel, în fiecare an, în fata catedralelor din Finlanda se ridică câte un pom de Crăciun înalt de 30-40 metri, împodobit cu de toate.

În Ajunul Crăciunului, în Laponia „oraşul-reşedinţă” al lui Moş Crăciun, la ora 12.00, un reprezentant al oraşului proclamă „pacea de Crăciun„. Din acest moment şi până la încheierea sărbătorilor de iarnă, toţi cei care tulbură pacea primesc pedepse dintre cele mai aspre. Acest obicei există de 600 de ani şi se păstrează în întreaga ţară. Tot cu acest prilej se cântă şi imnul naţional, la care participă localnicii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. Timp de o săptămână înainte de Crăciun gospodinele fac curăţenie şi pregătesc mâncăruri şi prăjituri speciale, iar bărbaţii merg în pădure, cu săniile, pentru a alege un brad cât mai frumos.

finlanda-06

În ajun se împodobeşte bradul, iar după-amiaza, finlandezii merg la sauna tradiţională, specifică acestui popor, după care familiile se reunesc la masa festivă şi aşteaptă venirea lui Moş Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri şi fructe. După masă, membrii familiilor merg la mormintele rudelor. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Visit Finland, Video: youtube.com)