Republica Cuba

cuba-01

Republica Cuba sărbătoreşte, la 1 ianuarie, Ziua naţională – Ziua revoluţiei.

Cuba este o ţară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile (Cuba), Isla de la Juventud, şi câteva arhipelaguri.

La nord se află SUA şi Bahamas, la vest — Mexic, la sud — Insulele Cayman şi Jamaica, iar la sud-est — Haiti. Este cea mai mare insulă din Caraibe, fiind mărginită la nord de Strâmtoarea Florida şi de Oceanul Atlantic de Nord, la nord-vest de Golful Mexic, la vest de Canalul Yucatan, la sud de Marea Caraibelor, iar la est de Strâmtoarea Windward.

4.1.1

Cuba ocupă întreaga insulă şi alte insuliţe învecinate (în total mai mult de 4.000), precum Isla de la Juventud, cunoscută şi sub numele de Insula Pinilor. Excepţie face Golful Guantanamo, o bază navală care a fost închiriată de Statele Unite ale Americii încă din 1903. Insula principală, La Isla Grande, este a 15-a ca mărime din lume, cu o lungime de circa 1.250 km şi o lăţime de la 35 la 145 km.

cuba-06

Potrivit site-ului worldpopulationreview.com, populaţia Cubei, estimată în 2015, era de circa 11,5 milioane de locuitori. Limba oficială este spaniola. Capitala şi cel mai mare oraş din ţară este Havana (cu o populaţie de 2.163.824 locuitori). Al doilea oraş ca mărime este Santiago de Cuba (555.865 locuitori). Printre cele mai cunoscute oraşe mici se numără Camagüey, Baracoa (prima aşezare spaniolă din Cuba), Trinidad şi Bayamo.

cuba-07

Relieful insulei este variat: câmpii întinse până la cele uşor vălurite, dealuri abrupte şi munţi, în principal, în partea de nord. Cel mai înalt vârf este Pico Real del Turquino (1.974 m). Clima este tropicală, îmblânzită de vânturi regulate. Există un sezon uscat din noiembrie până în aprilie şi unul ploios din mai până în octombrie.

Cuba a fost descoperită de Cristofor Columb, la 28 octombrie 1492, în timpul primei călătorii spre Lumea Nouă, devenind prima colonie a Spaniei în America, se scrie în „Enciclopedia statelor lumii” (2005).

CUBA- PARA MI PUEBLO TRAIGO UN CANTAR EN LAS TUNAS

Populaţiile originare amerindiene (Taino, Siboney şi Guanajatabey) au căzut sub dominaţia Spaniei în secolul al XVI-lea. În mai puţin de 200 de ani, populaţia indigenă a fost, practic, exterminată. Lupta coloniei pentru independenţă a început în 1868, sub conducerea lui Carlos Manuel de Cespedes.

O nouă etapă a acestei lupte este iniţiată în 1885, sub conducerea lui Jose Marti, fondatorul Partidului Revoluţionar Cubanez (1892). Prin Tratatul de la Paris (1898), se confirma independenţa insulei, iar în 1901 este adoptată prima Constituţie. În 1902 Cuba devine republică.

Potrivit www.mae.ro, în 1952, prin lovitura de stat militară, se instalează la putere guvernul generalului Fulgencio Batista. Prima tentativă de înlăturare a dictaturii — asaltul cazărmii Moncada, la 26 iulie 1953 — eşuează, însă, în 1956, revoluţionarii conduşi de Fidel Castro Ruz, reiau luptele şi, la 1 ianuarie 1959, este proclamată victoria revoluţiei.

cuba-05

Economia Cubei este una care are la bază proprietatea de stat, cu câteva mici întreprinderi private. Turismul a devenit principala sursă de venituri, iar între 1993 şi 2004, dolarul SUA devenise monedă oficială (economia folosea un sistem cu două valute).

Site-ul www.globi.ro scrie că, fiind cea mai mare ţară din Caraibe, Cuba este considerată punctul de întâlnire a multor culturi şi etnii diferite. Aspectele culturale ale Cubei reflectă îndeaproape influenţele culturii spaniole şi tradiţiile africane. Locuitorii Cubei sunt calzi, plini de viaţă, optimişti şi expresivi.

cuba-03

Cubanezii se bucură de o mulţime de ritmuri muzicale şi de dans, parte a tradiţiilor profunde ale ţării, precum salsa, cha cha cha, care îşi trag originile chiar de aici. Cubanezii sunt, de asemenea, şi un popor amator de sport şi alte activităţi în aer liber, incluzând baseball, baschet, volei, box amator, unde au rezultate remarcabile în toate competiţiile internaţionale, la cel mai înalt nivel.

cuba-02

Principalele zone sau obiective turistice: Capitala Havana şi oraşul Santiago de Cuba, cu împrejurimile, ambele având numeroase monumente istorice şi de artă (cetăţi — San Pedro de la Roca din Santiago de Cuba a fost declarată Patrimoniu mondial—, palate, catedrale, biserici, statui etc.) şi fiind staţiuni balneomaritime renumite; oraşul Trinidad (cu arhitectură colonială, unul dintre cele mai vechi din Lumea Nouă, fondat în 1514); Peninsula Zapata (cu centrul Guama); staţiunile Varadero şi Cayo Largo, Isla de la Juventud şi arhipelagul Jardines de la Reina, lanţurile muntoase Sierra Maestra şi Sierra de los Organos; Valea Vinales, Peisajul arheological al primelor plantaţii de cafea, vechile fabrici de zahăr din Valle de los Ingienos, Parcurile Naţionale Alejandro de Humboldt şi Desembarco del Granma, toate declarate Patrimoniu UNESCO (alături de Oraşul Vechi şi fortificaţiile Havanei, Cetatea San Pedro de la Roca din Santiago de Cuba şi Oraşul vechi Trinidad). (Text: Agerpres, Foto: cubatravel.cu , Video: youtube.com)