Relu Fenechiu a primit 620.000 euro de la Siveco

mita

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit de la Siveco România suma de 620.000 de euro, prin firme controlate de acesta, între care una aparţine fratelui său, dar şi numerar, pentru a sprijini compania fondată de Irina Socol în câştigarea a două contracte cu Ministerul Justiţiei (MJ) şi cu Antibiotice Iaşi, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova care a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Fenechiu.

„S-a reţinut în sarcina acestuia (n.r. — Relu Fenechiu) că în perioada anilor 2012-2013 a pretins numitei S.I., reprezentant al S.C. S.R.SA, un procent de 15%, din valoarea a două contracte (promovate de Ministerul Justiţiei şi SC A. SA I.), pentru ca, prin influenţa pe care o avea la factorii de decizie şi pe care a exercitat-o efectiv asupra acestora, să-i determine să atribuie agentului economic menţionat, contractele de achiziţie încheiate în cadrul proiectelor desfăşurate de Ministerul de Justiţie — ‘Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România’, în valoare de 13.990.059 lei RON, fără TVA şi de SC A. SA I. — ‘Achiziţie şi implementare sistem informatic integrat (SII) şi servicii de consultanţă aferente’, în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro, precum şi să permită derularea în condiţii optime a acestora, primind suma totală de 620.000 euro”, conform motivării privind decizia judecătorilor Tribunalului.

Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei, proiectul „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România” a fost câştigat de Siveco România S.A., în parteneriat cu East European Business Architects S.R.L.

Procurorii spun că proiectul de 1,8 milioane de euro era desfăşurat de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii, surse apropiate dosarului afirmând că este vorba despre SC Antibiotice SA Iaşi.

„Influenţa exercitată de Fenechiu Relu pe lângă reprezentanţii SC A. SA I. s-a concretizat inclusiv în acordarea unui avans în cuantum de 30%, din valoarea totală a contractului (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro), către S.C. S.R.SA, avans ce a fost stipulat şi în clauzele contractuale”, se arată în textul motivării.

Potrivit documentului citat, sumele respective au fost plătite de Siveco lui Relu Fenechiu atât prin firme controlate de el, una aparţinând fratelui său, cât şi numerar.

„Astfel, sumele de bani au fost plătite de S.C. S.R.SA, în perioada 2012 — 2014, pentru Fenechiu Relu, atât prin firmele controlate de acesta — SC T.SRL I.şi SC P.B.C.SRL Iaşi, respectiv, suma de 1.459.538, 36 lei (echivalentul a aproximativ 324.000 euro), cât şi în numerar (…) şi au fost în cuantum total de 620.000 euro. Societăţile comerciale, prin care Fenechiu Relu a solicitat şi a primit comisionul reprezentând procentul din valoarea contractelor câştigate de S.C. S.R.SA, prin transfer bancar sunt cele indicate de acesta, respectiv SC T.SRL I.şi SC P.B.C.SRL I. prima fiind firma fratelui său (…), iar cea de-a doua fiind firma numitei H.A. o persoană foarte apropiată acestuia. În concret, suma menţionată, plătită acestuia prin intermediul SC T.SRL I.şi SC P.B.C.SRL I. societăţi controlate de Fenechiu Relu, a fost disimulată în contractele de prestări servicii, încheiate de aceste firme, cu S.C. S.R.SA, în sensul că serviciile menţionate în cuprinsul contractelor au fost efectuate în realitate de angajaţii S.C. S.R.SA.„, se arată în motivare.

Totodată, pentru a ascunde provenienţa sumei de 324.000 euro, Fenechiu i-a determinat pe reprezentanţii Siveco să încheie contracte de prestări servicii cu firmele respective, controlate de el, pentru a atesta relaţii comerciale între aceste societăţi, care în realitate nu au prestat obiectul contractelor.

Conform textului motivării, Relu Fenechiu a negat implicarea sa în derularea contractelor încheiate atât cu Ministerul Justiţiei, cât şi cu SC Antibiotice SA Iaşi.

Tribunalul Prahova a dispus, vineri, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Relu Fenechiu, urmărit penal de DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. În acelaşi dosar, a fost arestat preventiv Ion Krech, fost director IT în Ministerul Justiţiei. (Text: Agerpres, Foto: bnn-news.com)