Reguli pentru machiaj

reguli-machiaj

O femeie care vrea să aibă un aspect îngrijit trebuie să acorde o atenţie deosebită machiajului. Acesta este diferit în funcţie de ocazie, de perioada zilei şi, nu în ultimul rând, în funcţie de vârstă.

O femeie tânără se poate ”juca” şi cu un machiaj mai puternic, în culori mai tari, dar fără a cădea în vulgaritate sau în penibil. Un astfel de machiaj nu va fi purtat la cursuri, ci la petreceri sau în cluburi. Pentru orele de curs la facultate sau pentru serviciu va fi adoptat un machiaj cât mai natural, în culori calde, apropiate de culorile naturale ale tenului.

O femeie matură va alege un machiaj discret, în culori atât de apropiate de cele naturale, încât să nu se observe că este machiată, mai ales dacă este un machiaj de serviciu sau pentru o întâlnire de afaceri. În cazul unor petreceri – nuntă, aniversare, cocktail – poate fi ales un machiaj mai puternic, dar în culori pastelate.

Nu este indicat să se poarte machiaj la evenimente cum ar fi înmormântările, comemorările, nici în vacanţă, vara, când se merge la plajă, ori iarna, pe munte, la schi.

Oricare ar fi ocazia sau locul unde trebuie să mergem machiate, pentru a nu arăta ca o mască de carnaval, trebuie respectaţi anumiţi paşi.

În primul rând, trebuie pregătit tenul pentru fardul ce urmează a fi aplicat, aplicând o cremă din gama primer care netezeşte pielea, micşorează porii, uniformizează nuanţa, obţinându-se o bază pentru machiaj. Mare atenţie la alegerea acestui tip de cremă, care trebuie să se potrivească tipului de ten. Urmează aplicarea fondului de ten, care trebuie ales într-o culoare apropiată culorii naturale a pielii. Fondul de ten HD este ideal, pentru că are o putere mare de acoperire.

În cazul în care există imperfecţiuni ale tenului – acnee, coşuri, pete, cearcăne – se va folosi un corector, care trebuie întins foarte bine. Peste acesta se aplică o cremă iluminatoare, apoi pudra, care finisează machiajul. Pudra translucidă este cea mai indicată, pentru că nu încarcă tenul.

Pentru machiajul ochilor se vor folosi farduri de pleoape în culori naturale – bej, gri deschis, roz deschis, brun. Culorile albastru şi verde vor fi folosite cu atenţie, doar în anumite nuanţe, cât mai puţin stridente.

Se va aplica o nuanţă neutră pe toată pleoapa, de exemplu bej, şi o nuanţă mai închisă la colţul exterior şi pe linia genelor. Poate fi folosit şi creionul dermatograf, în aceeaşi culoare cu cea a fardului sau într-o nuanţă apropiată. Pe gene se aplică mascara, fără a exagera, pentru a nu încărca genele.

Pentru buze se va aplica o cremă/un balsam, apoi se va trasa un contur cu un creion. Rujul va fi ales în funcţie de culoarea tenului, de culorile şi nuanţele vestimentaţiei, pentru a fi asortat. Nu vom folosi ruj în nuanţe de portocaliu-cărămiziu dacă purtăm o vestimentaţie în nuanţe de mov. În acest caz putem alege un ruj roz sau lila, ori un ruj care se apropie de culoarea naturală a buzelor.

Indiferent de locul unde ne aflăm – la serviciu, în vizită, la restaurant, la petrecere – după câteva ore machiajul trebuie împrospătat. Nu vom face acest lucru în văzul lumii, ci vom merge la baie cu trusa de machiaj.

Dacă vă aflaţi la volan şi aşteptaţi la semafor în spatele unui lung şir de maşini culoarea verde pentru a putea porni, nu veţi împrospăta rujul folosind oglinda retrovizoare. Nu este permisă refacerea machiajului nici în autobuz, taxi sau pe stradă. Dacă vă aflaţi în tren sau în avion, veţi merge la toaletă pentru a verifica şi împrospăta machiajul.  (Text: Agerpres, Foto: leadinginstanteyelift.com)