Regulament nou pentru taberele şi excursiile elevilor

tabara-elevi

Taberele, excursiile, expediţiile şi alte activităţi de timp liber din învăţământul preuniversitar se vor organiza după un nou regulament-cadru, aprobat marţi, 12 aprilie, de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Potrivit unui comunicat de presă al MENCȘ, documentul statuează o serie de reguli şi obligaţii menite să ducă la asigurarea din partea cadrelor didactice şi a unităţilor de învăţământ preuniversitar a condiţiilor de siguranţă pentru elevi şi preşcolari pe durata acestor activităţi.

Regulamentul stipulează o serie de obligaţii şi pentru toţi participanţii la tabere sau excursii: elevi, profesori şi părinţi.

Una dintre schimbările majore aduse de noul regulament este mutarea deciziei privind aprobarea respectivei activităţi de la inspectoratul şcolar judeţean la unitatea de învăţământ, demers care urmăreşte simplificarea procesului organizatoric.

Astfel, a fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte.

Pe de altă parte, regulamentul face distincţie clară între activităţile realizate în localitatea în care se află unitatea de învăţământ şi cele din altă localitate, reducând astfel birocraţia în cazul activităţilor derulate în localitate.

Mai mult, a fost simplificat şi formularul prin care părintele/tutorele legal îşi exprimă acordul de participare al copilului.

„Regulamentul aprobat este un document-cadru bine structurat, suplu, care stipulează atât documentaţia necesară aprobării şi derulării activităţilor, cât şi obligaţiile cadrelor didactice organizatoare, ale părinţilor şi ale elevilor. Nu în ultimul rând, acesta permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităţilor de învăţământ”, susţine MENCȘ în comunicatul de presă.

Astfel, cadrele didactice şi/sau unităţile de învăţământ preuniversitar care organizează tabere, excursii, expediţii şi alte activităţi de timp liber au obligaţia să ia toate măsurile în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă ale elevilor/preşcolarilor pe durata acestora, inclusiv să se asigure că existe acordul părintelui/tutorelui legal privind participarea copilului.

În ceea ce priveşte elevii/preşcolarii implicaţi în tabere/excursii/expediţii/alte activităţi similare, aceştia au obligaţia: să respecte condiţiile de siguranţă pe parcursul deplasărilor în grup cu trenul/autocarul/avionul, să nu recurgă la acte de violenţă pe parcursul deplasării spre/dinspre tabără/ excursie/expediţie, să nu pericliteze siguranţa şi securitatea participanţilor pe parcursul deplasării spre/dinspre tabără/excursie/expediţie, să se comporte civilizat şi să nu distrugă bunuri, să manifeste un comportament responsabil faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi participanţi la tabără, să nu aducă şi să nu consume tutun, alcool, substanţe stupefiante şi psihotrope.

Pentru asigurarea securităţii elevilor/preşcolarilor, cadrele didactice organizatoare au cel puţin următoarele obligaţii: să sesizeze autorităţile competente cu privire la toate aspectele care ţin de siguranţa şi protecţia participanţilor la activitate, să asigure câte un cadru didactic însoţitor pentru fiecare 10 elevi participanţi, să ia măsuri de prevenire/reducere a riscurilor de vătămare a participanţilor, să adapteze activităţile la vârsta, stadiul de dezvoltare, nevoile şi ritmul elevilor participanţi.

De asemenea, cadrele didactice organizatoare trebuie să ţină cont de o serie de aspecte logistice pe care trebuie să le aducă la cunoştinţa elevilor/preşcolarilor participanţi. Printre acestea se regăsesc scopul şi programul activităţii, obiectivele turistice care vor fi vizitate, durata deplasării (ziua, ora şi locul plecării, respectiv sosirii), localitatea de destinaţie, unitatea de cazare şi distanţa până la aceasta, precum şi pachetul de servicii privind transportul, condiţiile de cazare şi masă şi dotările suplimentare din incinta unităţii de cazare (ex. piscine, terenuri de fotbal sau tenis, mese de ping-pong etc.).

Regulamentul se aplică tuturor activităţilor de timp liber/excursiilor/taberelor/expediţiilor şi conţine prevederi specifice atât pentru activităţile care se desfăşoară în localitatea în care se află unitatea de învăţământ, cât şi pentru cele care presupun deplasarea în altă localitate cu contractarea de servicii de transport/cazare şi masă”, mai precizează sursa citată. (Text: Agerpres, Foto: usaid.gov)