Regimul mediteranean înseamnă doi ani de viaţă în plus

mediteranean-regim

Adoptarea regimului mediteranean se traduce printr-o speranţă de viaţă mai lungă, având şi un efect benefic asupra sănătăţii cardiovasculare, relatează joi passionsante.be.

Sunt binecunoscute avantajele acestui regim alimentar, însă o echipă de cercetători suedezi a vrut să cuantifice impactul său în privinţa numărului anilor de viaţă câştigaţi (o medie la un număr mare de subiecţi).

Cercetătorii au analizat datele privitoare la circa 70.000 de bărbaţi şi femei, observaţi timp de aproximativ 15 ani. Participanţii au răspuns periodic la un chestionar foarte vast despre modul lor de viaţă, circa o sută de puncte fiind consacrate alimentaţiei.

Respectarea principiilor regimului mediteranean a fost apreciată cu un scor de la 0 (adoptare zero) la 8 (adoptare completă), în funcţie de obiceiurile de consum de fructe şi legume, leguminoase şi oleaginoase, cereale, produse lactate, carne roşie, ulei de măsline sau de rapiţă, alcool, etc.

„Fiecare creştere cu un punct a scorului se asociază cu trei luni suplimentare de viaţă, cu un total de doi ani între extreme. Mortalitatea cardiovasculară a fost mai scăzută cu 41% la persoanele cu cel mai ridicat scor, iar cea din cauza cancerului cu 10%”, afirmă dr Maryvonne Pierre-Nicolas în Journal international de medecine.

„Acest studiu permite cuantificarea efectelor regimului mediteranean în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, datorită în principal scăderii deceselor în urma unor boli cardiovasculare. Conţinutul bogat în antioxidanţi şi proprietăţile anti-inflamatorii ale regimului mediteranean reprezintă principalele mecanisme biologice pe care se sprijină aceste beneficii”, încheie specialistul menţionat de passionsante.be. (Text: Agerpres, Foto: medicalnewstoday.com)