Reacţia incredibilă a unor maimuţe la „moartea” unui pui robotizat

Un nou documentar difuzat de BBC este deosebit de impresionant: pentru a capta imagini cât mai aproape de animale, televiziunea britanică a investit într-un important sistem de camere ascunse în interiorul unor animale-robot care au surprinde scene incredibile, potrivit www.huffingtonpost.

În cele patru episoade, serialul documentar intitulat „Spy in the Wild”, arată în ce măsură aceste 30 de „creaturi-spion animatronice ultrarealiste” au reuşit să se facă acceptate de animale şi ce s-a întâmplat cu una dintre ele care reprezenta extrem de fidel un pui de maimuţă langurian.

În imagini se poate vedea cum una dintre maimuţe, filmate în India, observă puiul-robot şi încearcă să-l ia în braţe. La un moment acesta îi alunecă din braţe şi atunci se declanşează panica generală. Maimuţele se apropie de puiul căzut şi încep să-l adulmece, iar când văd că nu se mişcă cred că acesta a murit.

Urmarea este impresionantă. Puiul-robot este întins pe un pat de pietre, iar maimuţele îl înconjoară şi reacţionează ca şi cum un pui din specia lor ar fi murit: ţipetele încetează şi se face linişte. Maimuţele încep atunci să se îmbrăţişeze şi să facă gesturi de consolare.

„Noţiunea tristeţii şi a empatiei devine prezentă. În mod întâmplător camera disimulată în puiul-robot este chiar în centrul scenei şi captează imagini impresionante, un comportament care nu a mai fost filmat până acum niciodată”, comentează vocea din off a acestui clip ce poate fi vizionat pe Youtube. (Text: Agerpres, Foto: telegraph.co.uk, Video: youtube.com)