Rata unui credit în franci elveţieni achitată cu şapte kilograme de monede

G-Boita

O farmacistă din oraşul Simeria şi-a achitat, miercuri, 18 februarie 2015, o parte din rata la un credit în franci elveţieni folosindu-se numai de monede, femeia prezentându-se la ghişeul unei bănci din Deva cu o cutie în care a strâns circa 7 kilograme de monede din metal cu valori de la un ban până la 50 de bani.

Georgiana Boiţa a explicat că a plătit doar 310 lei din rata de 1.600 de lei pe care trebuie să o achite lunar. Ea a precizat că rata la bancă s-a majorat de mai mult de două ori, ca valoare în lei, în ultimii şapte ani, de când a luat creditul în franci elveţieni.

„În anul 2007 am luat un credit în valoare de 55.000 de franci elveţieni, iar rata era de 317 franci elveţieni pe lună, echivalentul a 650 de lei. Acum rata s-a majorat la 1.600 de lei pe lună, echivalent a 375 franci elveţieni. Doresc să protestez cu aceste monede şi doresc să trag un semnal de alarmă pentru toţi cei care sunt implicaţi în această poveste, pentru că trebuie să plătească toţi cei vinovaţi. Şi băncile au o vină şi trebuie să plătească”, a declarat Georgiana Boiţa.

Ea a arătat că atunci când a luat creditul francul elveţian era singura valută la care se putea califica pentru un împrumut împreună cu soţul său, în funcţie de veniturile pe care le realizau cei doi. Banii au fost folosiţi pentru răscumpărarea unei case în care locuieşte acum familia sa. „Ne este foarte greu, deşi lucrăm amândoi, eu şi soţul meu. Aproape 70% din salariul meu se duce pe rata la bancă. Avem noroc că ne ajută părinţii”, a spus Georgiana Boiţa.

Potrivit acesteia, din creditul iniţial de 55.000 de franci elveţieni a mai rămas de achitat o sumă de 50.000 de franci elveţieni, pentru următorii 23 de ani. (Text: Agerpres, Foto: arhiva personală)