Rasa de pisici Turkish Van

pisica-turceasca

Turkish Van (Pisica turcească Van) este o rasă de pisici, care s-a dezvoltat în Asia Centrală şi de Sud-Vest. „Van” este un termen comun în regiune, care a fost acordat unui număr de oraşe, sate şi chiar şi unui lac – Lacul Van.

Originile exacte ale acestei rase sunt neclare, chiar dacă se crede că provine din Orientul Mijlociu, cu sute de ani în urmă.

Această rasă de pisici este foarte veche şi rară. În Turcia, este considerată comoară naţională, fiind foarte rară şi în celelalte ţări de unde se pare că ar proveni. Pisica din rasa Turkish Van a fost adusă în Europa de către cruciaţi, între anii 1095-1272, şi, de-a lungul timpul, a fost cunoscută sub diverse denumiri, potrivit site-ului petmd.com.
A fost adusă pentru prima oară în Anglia, în 1955, când era cunoscută sub numele de Pisica turcească. Totuşi, specialiştii au fost nevoiţi să-i schimbe numele, pentru a nu fi confundată cu pisica din rasa Angora turcească. Rasa Turkish Van a participat la Campionatul autorităţii britanice în materie de feline, Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), care a avut loc în anul 1969.

În SUA, a ajuns ceva mai târziu, prin 1982, fiind recunoscută şi acceptată în Campionatul Asociaţiei Crescătorilor de Pisici (CFA) din 1994.

Ea este cunoscută şi ca „pisica turcească înotătoare”, datorită abilităţii de a înota şi a plăcerii de a se juca în apă. Blana sa are o textură de caşmir, care conferă rezistenţă la apă.

Turkish Van este o pisică de talie mare, musculoasă, cu un corp robust şi lung. Are umeri puternici şi largi şi un gât scurt. Corpul unei pisici din această rasă nu este niciodată îndesat sau slab, potrivit site-ului cfa.org. Masculii adulţi ating uneori o greutate de nouă kg, fiind, într-adevăr, una dintre cele mai mari pisici din lume.

Ochii sunt mari şi ovali, cu o culoare variind între albastru şi portocaliu, sau, de cele mai multe ori, în mod ciudat, au fiecare ochi de altă culoare. Lăbuţele, nasul şi urechile sunt roz. Corpul atletic se termină cu o coadă magnifică, scurtă şi stufoasă. Turkish Van ajunge la maturitate deplină la vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani, atingând şi o greutate între opt — nouă kg.

Această rasă este, de asemenea, renumită pentru coloritul distinct a blănii: un fond alb pur, cu modele izbitoare pe cap, pe umeri şi pe coadă, predominant de culoare roşcată-castanie. Alte culori şi modele au fost obţinute treptat, începând cu 1969, şi includ negru, albastru, maro, crem. Modelele sunt atât de specifice rasei, încât chiar şi atunci când sunt întâlnite la alte rase, poartă denumirea de „Van”. De-a lungul timpului, rasa de pisici Turkish Van a trecut prin multe schimbări, în prezent aceste pisici fiind foarte puternice, viguroase şi sănătoase.

Pisica Turkish Van are o blană semilungă, de două dimensiuni, în funcţie de sezon. În timpul iernii, blana este mai lungă şi mai groasă, iar in timpul verii, pisica năpârleşte, pentru a face loc blănii mai scurte şi mai puţin dense. Blana, moale, catifelată, fără substrat, are nevoie de pieptănare regulată, în special pe coadă. Adaptată pentru un climat cu temperaturi extreme, această pisică are smocuri de blană între lăbuţe şi în urechi, pentru protecţie împotriva frigului.

Turkish Van nu trebuie confundată cu Turkish Angora şi Turkish Vankedisi, ele fiind rase complet diferite şi de sine stătătoare, care s-au dezvoltat tot în Turcia, dar în regiuni geografice diferite şi îndepărtate unele de altele. De altfel, atunci când sunt văzute împreună, diferenţele dintre aceste rase sunt vizibile în ceea ce priveşte mărimea, blana şi forma corporală.

Este o rasa foarte inteligentă şi poate fi foarte afectuoasă, dar, de asemenea, destul de independentă. Interacţiunea cu oamenii se realizează în limitele acestei feline, care reflectă începuturile existenţei lor din mediul rural, care de multe ori a fost aspru. Cu toate acestea, pasionaţii acestei rase spun despre comportamentul acestor pisici că depinde de cât de mult timp au intrat în contact cu oamenii pe vremea când erau mici pisoi şi de cât de mult timp sunt lăsaţi singuri în această perioadă. Odată ce încrederea puilor este câştigată, aceştia se vor dezvolta ca nişte companioni foarte jucăuşi şi îşi vor alege un membru al familiei de care se vor ataşa.

Pisica Turkish Van este un tovarăş pe viaţă, un companion de încredere pentru cei care o integrează în familie. Este energică, activă şi afectuoasă, fiind ideală pentru familiile cu copii. Nu îi place să fie luată în braţe, în schimb adoră să stea pe umărul stăpânului, potrivit site-ului animalutul.ro. Ca şi un leu, îi place să se caţăre în locurile cele mai înalte, să îşi supravegheze teritoriul, să fie atentă la tot ce se întâmplă în jur, de aceea în casă trebuie să avem grijă de lucrurile pe care le aşezăm pe rafturi şi care se pot sparge atunci când cad.

Sunt pisici fascinate de robinetele de apă când sunt deschise, ca şi strămoşii lor, şi se vor juca cu apa, fără să se sperie în cazul în care sunt surprinse de o ploaie. Vocea lor este, de asemenea, destul de unică, descrisă de mulţi proprietari ca semănând cu cea a unei oi, chiar dacă una liniştită. Sunt foarte vocale şi adoră să fie în centrul atenţiei, în special în timpul mesei.

Această pisică nu este pretenţioasă la mâncare. Se hrăneşte cu orice tip de hrană, însă aceasta trebuie să fie de calitate şi să îi ofere nutrienţii de care are nevoie pentru a fi sănătoasă şi activă.

Este, în general, o rasa de pisici foarte sănătoasă, fără probleme specifice. Se recomandă ca pisoii să fie întotdeauna achiziţionaţi de la un crescător recunoscut şi să fie crescuţi împreună cu alte pisici. Au nevoie de vaccinare împotriva afecţiunilor comune felinelor, precum gripa şi enterita, potrivit pets4homes.co.uk. Speranţa de viaţă este între 12-19 ani. (Text: Agerpres,F oto: vetstreet.com, Video: youtube.com)