Rambo Sylvester Stallone a împlinit 70 de ani

Sylvester Stallone2

Actorul, regizorul şi scenaristul american Sylvester Gardenzio Stallone s-a născut la 6 iulie 1946, la New York. A devenit un artist legendar prin roluri principale în filme de acţiune ca Rocky şi Rambo.

În anii ’80 a fost unul din cei mai bine plătiţi actori ai tuturor timpurilor. În 2015 a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar în filmul ”Creed”. Este adesea numit în presă „Sly”.

Sylvester Stallone, vedeta filmelor de acţiune, veşnicul „demolator” înarmat până în dinţi sau doar prin forţa muşchilor, s-a născut în cartierul new-yorkez „Hell’s Kitchen” (Bucătăria iadului). Tatăl său, Frank, era un imigrant din regiunea Puglia (Italia), frizer de profesie, iar mama, Jacqueline, de origine franceză. Are un frate mai tânăr, Frank jr. (cântăreţ şi actor) şi o soră (după tată), Toni Ann. Părinţii săi au avut o căsnicie dificilă, separându-se de mai multe ori şi în final divorţând pe când Sylvester avea 11 ani.

Aceste evenimente au avut un mare impact în comportamentul lui Sylvester, acesta fiind suspendat şi exmatriculat din mai multe şcoli pentru absenţe şi bătăi cu alţi elevi. În final, a fost trimis la Colegiul American din Geneva (Elveţia), un liceu special pentru elevi „cu probleme”.

După ce s-a întors în Statele Unite, Stallone a urmat cursurile de dramă la Universitatea din Miami şi a început să scrie primele scenarii. S-a lăsat de facultate ca să devină actor în New York, dar rolurile s-au lăsat aşteptate. A obţinut câteva roluri în piese de „teatru de avangardă” şi a apărut chiar şi într-un film semi-erotic.

Sylvester Stallone-01

Deşi obţine roluri minore în filme ca „Bananas” şi „Prizonierul de pe Strada 9”, alături de Woody Allen şi respectiv Jack Lemmon, în 1971 este respins pentru „Naşul” („The Godfather”). În 1973, Stallone avusese deja audiţii la aproape toate agenţiile de actori din New York şi sute de teste pentru diferite roluri, fără succese notabile. Între roluri, lucrează tot felul de slujbe prost plătite, precum ajutor de bucătar, vânzător de peşte şi uşier la un cinematograf. Aici o cunoaşte pe Sasha, o casieriţă, cu care se căsătoreşte în 1974. În această perioadă a scris din ce în ce mai mult, aşteptând un rol care să-l facă celebru. Prima ocazie a avut-o tot în 1974, când a obţinut unul din rolurile principale din filmul „Lorzii din Flatbush”. Cu acest film a obţinut şi prima creditare ca scenarist pentru „dialoguri adiţionale”.

Cu banii câştigaţi, Sylvester şi Sasha s-au mutat la Hollywood. A urmat din nou o serie de audiţii la agenţii şi studiouri, în urma cărora a obţinut câteva roluri episodice în filme şi seriale TV. În acest timp a continuat să scrie, suportat financiar de Sasha.

Potrivit Enciclopediei Universale Britannica, a scris scenariul şi a interpretat rolul principal în filmul de mare succes ”Rocky” (1976), câştigându-şi rapid faima în rolul unui boxer din Philadelphia care devine campion. A participat la scrierea scenariului şi a jucat în alte patru ecranizări care continuau filmul (1979, 1982, 1985, 1990) şi într-o serie de filme de acţiune începând cu ”Glasul sângelui” („First Blood”, 1982), întruchipând personajul Rambo.

Cel mai popular personaj creat de Sylvester Stallone, Rocky Balboa, a luat viaţă într-o noapte de la sfârşitul lunii martie 1975, după vizionarea meciului de box dintre legendarul campion Muhammad Ali şi un necunoscut, Chuck Wepner, care a reuşit să reziste loviturilor lui Ali, pierzând prin decizia arbitrilor, dar reuşind să-l trimită la podea pe campion şi să câştige admiraţia publicului.

Conform site-ului www.imdb.com, inspirat, Stallone s-a încuiat într-o cameră timp de trei zile, în care a scris scenariul filmului. Mai mulţi producători s-au arătat interesaţi de scenariu, dar Stallone a insistat că nu-l vinde decât cu condiţia să joace el însuşi în rolul titular. Ofertele au crescut substanţial, de la câteva zeci de mii de dolari, la peste o sută de mii, producătorii dorind o vedetă consacrată ca Robert Redford, Burt Reynolds sau Ryan O’Neal în rolul principal.

Deşi nu mai avea în cont decât aproximativ 100 dolari, Stallone s-a ţinut ferm pe poziţie. Ofertele au urcat la 200.000 dolari şi chiar peste. În cele din urmă, au căzut de acord că Stallone va interpreta rolul, cu condiţia ca bugetul filmului să nu depăşească un milion de dolari.

În cele din urmă, filmul a fost finalizat pentru aproximativ 1,1 milioane dolari şi a devenit unul din cele mai mari succese de casă din toate timpurile, încasând aproape 120 de milioane dolari în Statele Unite şi Canada şi aproape 100 de milioane dolari în restul lumii. De asemenea, filmul a fost nominalizat la zece premii Oscar, din care a câştigat trei, între care şi cel mai important, pentru cel mai bun film al anului. Sylvester a fost nominalizat ca cel mai bun actor şi cel mai bun scenarist. În istoria filmului, doar patru vedete se pot mândri cu distincţia de a fi nominalizaţi la Oscar în acelaşi an ca actor şi scenarist: Charlie Chaplin, Orson Welles, Woody Allen şi Sylvester Stallone.

A reluat rolul Rocky de cinci ori în următoarele trei decenii — ”Rocky II” (1978), ”Rocky III” (1982), ”Rocky IV” (1985), ”Rocky V” (1990) şi ”Rocky Balboa” (2006), semnând scenariul şi regia la toate, cu excepţia părţii a cincea, regizată de John Avildsen, care a regizat şi prima parte. Seria Rocky a transformat treptele Muzeului de Artă din Philadelphia într-o atracţie turistică în întreaga lume.

Al doilea personaj care l-a menţinut pe Stallone în topul celor mai bine plătiţi actori din lume până la sfârşitul anilor ’90 a fost John Rambo, veteran al războiului din Vietnam. În 1982, după eşecul comercial al filmelor „F.I.S.T.”, „Şoimii nopţii”, „Aleea paradisului” şi „Drumul spre victorie”, se părea că publicul nu îl acceptă pe Stallone decât în rolul care l-a consacrat — Rocky Balboa.

Sylvester Stallone3

Dorind să ofere ceva nou spectatorilor, Stallone a acceptat să joace într-un film care a fost pasat de la un studio la altul timp de aproape de zece ani, având ataşat succesiv aproape toţi actorii de filme de acţiune din acei ani. În ciuda faptului că a acceptat rolul, Stallone nu a fost deloc optimist referitor la succesul filmului, fiind convins că personajul era prea sumbru pentru gustul majorităţii. Totuşi prima parte a seriei, „First Blood” (1982) — „Singur contra tuturor”, s-a dovedit a fi un succes neaşteptat, costând doar 14 milioane dolari şi încasând aproape 50 milioane dolari în America de Nord şi alte aproape 80 milioane dolari în restul lumii.

Rambo nu a intrat în cultura populară decât în 1985, după apariţia părţii a doua, „Rambo: First Blood Part II” — „Misiune în apocalips”, care s-a bucurat de un succes imens, încasând 150 milioane dolari în America de Nord şi alte 150 milioane dolari în restul lumii, la un buget de aproximativ 44 milioane dolari. În 1985, ca urmare a lansării pe marile ecrane a filmelor „Rocky IV” şi „Rambo: First Blood Part II”, Stallone a devenit cea mai mare vedetă de cinema din lume.

Filmografia lui Sylvester Stallone mai cuprinde ca actor, scenarist sau regizor: „Reach Me” (2014), „The Expendables” („Eroi de sacrificiu”) 1, 2 şi 3 (2010, 2012 şi 2014), „Escape Plan” (2013), „Bullet to the Head” (2012), „Spy Kids 3D: Game Over” (2003), „Shade” (2003), „Avenging Angelo” (2002), „Driven” (2001), „Get Carter” (2000), „Cop Land” (1997), „Daylight” (1996), „Judge Dredd” (1995), „Assassins” (1995), „The Specialist” (1994), „Demolition Man” (1993), „Cliffhanger” (1993), „Stop! Or My Mom Will Shoot” („Stai sau trage mama!”) (1992), „Oscar” (1991), „Lock Up” (1989), Tango & Cash (1989), „Over The Top” (1987), „Cobra” (1986), „Rhinestone” (1984), „Cannonball” (1976), „No Place to Hide” (1975), „The Prisoner of Second Avenue” (1975), „Capone” (1975), „Death Race” 2000 (1975), „Farewell, My Lovely” (1975).

S-a căsătorit de trei ori, cu Sasha Czack (1974-1985), Brigitte Nielsen (1985-1987) şi Jennifer Flavin (din 1997) şi are cinci copii.

Pe lista celor mai populari eroi de film, realizată de Institutul American de Film (AFI) în 2003, Stallone se află pe locul şapte ca Rocky Balboa, în urma lui Gregory Peck (Atticus Finch), Harrison Ford (Indiana Jones), Sean Connery (James Bond), Humphrey Bogart (Rick Blaine), Gary Cooper (Will Kane) şi Jodie Foster (Clarice Starling). (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Sylvester Stallone, Video: youtube.com)