Rămăşiţele unui legionar roman, descoperite într-un mormânt din Anglia

centura-legionar

Rămăşiţele vechi de 1.600 de ani ale unui legionar roman între două vârste, găsite alături de o centură bogat ornamentată cu reprezentări de delfini şi de câini, au fost descoperite într-un mormânt din Leicester, în Anglia, conform unui material publicat de Live Science.

Caracteristicile acestei centuri sugerează că bărbatul roman era soldat sau angajat în administraţia publică în perioada Imperiului Roman Târziu, în a doua jumătate a secolului al IV-lea d.Hr. sau la începutul secolului al V-lea, conform arheologilor de la Universitatea din Leicester, care au descoperit mormântul.

Arheologii au făcut această descoperire într-un cimitir roman din Leicester de unde au mai deshumat 83 de schelete. Unul dintre mormintele simple, săpat în argilit pe malul râului Soar, conţinea rămăşiţele bărbatului între două vârste şi extraordinara sa centură.

Acest cimitir este localizat la sud-vest de un vechi oraş roman şi în apropierea unui important drum din epocă, Via Fossa, care făcea legătura între Exeter (Isca Dumnoniorum), din sud-vestul Angliei şi Lincoln (Lindum Colonia) din Lincolnshire, via Ilchester (Lindinis), Bath (Aquae Sulis), Cirencester (Corinium) şi Leicester (Ratae Corieltauvorum).

Deşi Imperiul Roman a lăsat în urmă numeroase vestigii în Anglia, descoperirile de tipul acestei centuri foarte bine conservate sunt foarte rare.

„Este remarcabil faptul că această centură s-a conservat atât de bine”, subliniază Nick Cooper de la Universitatea din Leicester, coordonatorului echipei care studiază artefactele recuperate din mormintele excavate. Catarama centurii este decorată cu delfini, iar capătul centurii este ornat cu reprezentări ale unor câini.

Conform arheologilor, astfel de centuri, care au mai fost descoperite în cimitire romane din Londra, Dorchester şi Winchester din Anglia, precum şi în Belgia, ar fi putut reprezenta simboluri ale puterii şi erau purtate deopotrivă de legionari şi de reprezentanţi ai autorităţii imperiale.

Bărbatul în mormântul căruia a fost descoperită această centură avea între 36 şi 45 de ani. După o copilărie marcată de lipsuri şi de probleme de sănătate, bărbatul a dus o viaţă relativ sănătoasă ca adult. El a fost rănit de câteva ori, probabil în luptă. Una dintre răni, o fractură a antebraţului stâng, s-a vindecat incomplet, iar bărbatul a rămas cu o slăbiciune la încheietura mâinii stângi. Această fractură a fost provocată probabil de un gest de autoapărare cu mâna ridicată în faţa unei lovituri cu un obiect contondent, conform arheologilor.

Ipoteza că acest bărbat a urmat o carieră militară este susţinută şi de faptul că scheletul său prezintă urme de suprasolicitare în zona de inserţie a musculaturii pe braţul şi pe umărul drept, braţul cu care ar fi ţinut arma. (Text: Agerpres, Foto: University of Leicester / livescience.com)