Radu Jude: Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

radu-jude

La 14 februarie 2015, Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru lungmetrajul „Aferim!”, în cadrul celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat în perioada 5-15 februarie.

Scenariul filmului este semnat de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, imaginea – Marius Panduru, Cătălin Cristuţiu – montajul, Dana Lucreţia Bunescu – sound design, Dana Păpăruz – costume, Augustina Stanciu – scenografia, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu – consilier istoric. Producătorul filmului este Ada Solomon, cea care a realizat şi producţia peliculei „Poziţia copilului” (regia Călin Netzer), film distins cu Ursul de Aur în urmă cu doi ani.

Din distribuţia filmului „Aferim!” fac parte actorii: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

Pelicula „Aferim!” a avut premiera mondială la 11 februarie 2015, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, şi a primit recenzii elogioase. Este singurul film românesc înscris în concursul oficial din acest an. Pelicula, filmată în alb-negru, prezintă problema minorităţilor, în special a celei rome, în contextul perioadei prepaşoptiste din Ţările Române.

Acţiunea este plasată în urmă cu 200 de ani, în Ţara Românească, când un zapciu, un fel de poliţist al secolului al XIX-lea, interpretat de actorul Teodor Corban, porneşte, alături de fiul său, interpretat de Mihai Comănoiu, într-o călătorie iniţiatică pentru adolescent, în căutarea unui rob rom (Cuzin Toma), care fugise de pe moşia unui boier. Asistăm, pe parcursul filmului, la căutarea, prinderea şi pedepsirea acestuia. Filmul a fost turnat în numai 25 de zile, în Munţii Măcinului şi în zona Mănăstirii Horezu şi este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani.

La înmânarea premiului, regizorul Radu Jude a declarat: „Dacă aş fi ştiut că voi câştiga un premiu important şi că se vor spune atâtea lucruri frumoase despre filmul meu, aş fi fost mai atent în momentul producţiei”, stârnind hohotele de râs ale audienţei. De asemenea, Radu Jude a mulţumit întregii echipe căreia îi revine meritul acestui succes: „Trebuie să mulţumesc, pentru că fiind regizorul, nu înseamnă nimic altceva decât să lucrezi cu oameni foarte talentaţi şi să îi organizezi. Aşa că, eu cred că acest premiu aparţine distribuţiei şi echipei care a lucrat la film. (…) Mulţumesc foarte mult”.

Regizorul şi scenaristul Radu Jude s-a născut la 28 martie 1977, la Bucureşti. A absolvit Universitatea Media – Secţia Regie Film în 2003. A lucrat ca asistent de regie pentru lungmetraje ca „Amen” (2002), în regia lui Costa Gavras, sau „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu.

A semnat regia pentru mai multe scurtmetraje, cum ar fi „Corp la corp” (2003), „Marea Neagră” (2004), „Lampa cu căciulă” (2006), „Alexandra” (2008), „O umbră de nor” (2013), „Trece şi prin perete” (2014), filme distinse cu numeroase premii. „Lampa cu căciulă” a fost cel mai premiat scurtmetraj românesc, primind marile premii ale festivalurilor de film de la Sundace, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, Indielisboa, Bruxelles, Mediawave, Cracovia, Almeria, Valencia şi Uppsala. „Alexandra” (2008) a fost, de asemenea, selecţionat la peste 30 de festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus sau Oberhausen, la cel din urmă fiind distins cu Marele Premiu.

Filmul „Cea mai fericită fată din lume”, debutul în lungmetraj al lui Radu Jude, a obţinut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului, „Toată lumea din familia noastră” (2012), a fost prezentat în premieră mondială la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, iar în cinematografele din România în luna aprilie 2012. „Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

Din filmografia regizorului Radu Jude mai amintim „În familie” (2002), „O zi lungă” (2004), „Dimineaţa/In the morning” (2007), „5 succese mari pentru 5 filme mici” (2008), „Film pentru prieteni” (2011), „Inimi cicatrizate” (2015). (Text: Agerpres, Foto: procinema.ro, Video: youtube.com)