Principatul Andorra: repere istorice şi geografice, atracţii turistice şi gastronomie

andorra-08

La 8 septembrie, Principatul Andorra marchează Ziua naţională, reprezentată de Ziua Notre Dame de Meritxell, principala sărbătoare religioasă a Principatului, potrivit www.mae.ro. O altă Zi naţională este şi 14 martie – Ziua Constituţiei (principala sărbătoare laică).

Repere istorice şi geografice

Situată în sud-vestul Europei, în estul Munţilor Pirinei, statul cu o suprafaţă de 468 km pătraţi, se află la o altitudine cuprinsă între 840 şi 2.975 m (altitudinea maximă a vârfului Coma Pedrosa; nu mai puţin de alte 25 de vârfuri depăşesc 2.500 m). Sunt vizibile pretutindeni urme ale glaciaţiunii cuaternare (circuri glaciare, custuri, lacuri glaciare).

Iernile aspre înregistrează temperaturi ce coboară sub minus 30 grade Celsius şi avalanşe ce blochează adesea pasurile de legătură cu Franţa: Envalira (2.407 m), Fontargent (2.252 m).

Pădurile de pin şi pin negru ocupă un sfert din teritoriul acestei ţări, restul fiind reprezentat de pajişti alpine şi mici terenuri cultivate, în zone aflate sub 1.000 m altitudine. Tot în aceste zone se cultivă şi viţa-de-vie. Din faună se evidenţiază caprele negre şi cocoşul de munte (ocrotit din 1983).

andorra-02

Andorra a fost menţionată pentru prima dată ca principat autonom în 806, aflat la hotarele meridionale ale Imperiului Carolingian. Începând cu secolul al X-lea, a devenit obiect de dispută între episcopii de Urgell şi conţii francezi de Castelbon (apoi, din 1206, de succesorii acestora, conţii de Foix), consemnează volumul ”Mica enciclopedie de istorie universală” (2005). În urma înţelegerii din 1278 (paréage), aprobată de papalitate, principatul a fost plasat sub suzeranitatea comună a episcopilor de Urgell şi a conţilor de Foix (mai târziu, regii Navarrei), înlocuiţi ulterior de suveranii şi preşedinţii Franţei. De-a lungul secolelor, această autoritate a devenit pur nominală, Andorra plătind o taxă bianuală (questia) simbolică Franţei şi Spaniei.

andorra-09

Consiliul General al Văilor a fost înfiinţat în 1868, de către şefii de familie, devenind treptat un organism cu atribuţii din ce în ce mai importante. A fost introdus dreptul de vot universal în 1970, iar în urma unei reforme administrative din 1981, s-a preconizat alegerea unui şef al guvernului.

Parlamentul a ales, în 1982, pentru prima dată, un guvern naţional, iar la 4 mai 1993, a intrat în vigoare noua Constituţie, care prevedea deplina suveranitate a principatului. În acest context, statutul feudal al principatului a fost încheiat, după 715 ani. Noul statut a fost recunoscut de Franţa şi Spania la 3 iunie 1993.

andorra-04

Principatul Andorra este un co-principat parlamentar. Funcţia de şef al statului este îndeplinită împreună şi indivizibil, potrivit Constituţiei, de doi co-principi. În prezent, această funcţie este deţinută de preşedintele Republicii Franceze, François Hollande, şi de monseniorul Joan Enric Vives i Sicília, episcop de Urgell.

Parlamentul este unicameral — Consiliul General — şi are 28 de locuri.

andorra-07

Principatul Andorra este membru al ONU (din 1993), al Consiliului Europei şi al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Limba oficială a principatului este catalana.

Cele şapte comunităţi ale Andorrei, numite ”parroquies”, sunt: Andorra la Vella (capitala), Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordino, Sant Julia de Loria.

Atracţii turistice şi gastronomie

Una dintre cele mai mici ţări din Europa, Andorra este situată în Munţii Pirinei, între Franţa şi Spania, ceea ce îi oferă un statut privilegiat printre turiştii care practică sporturi de iarnă sau preferă plimbările în natură, având din plin peisaje montane superbe. Cele două staţiuni de schi, Grandvalira şi Vallnord, oferă numeroase activităţi atât schiorilor profesionişti cât şi celor începători, dar şi celor care practică snowboarding-ul.

andorra-06

Capitala statului, Andorra la Vella, aflată la o altitudine de peste 1.000 m, este traversată de râul Gran Valira. Printre cele mai populare atracţii ale acestui oraş se numără, potrivit www.tion.ro: Casa de la Vell, o clădire realizată în 1580, ce găzduieşte guvernul; Placa del Poble, o piaţă publică aflată pe acoperişul complexului administrativ al oraşului, ce oferă privelişti superbe peste oraş; centrul Termoludico Caldea, cel mai mare complex spa din Europa, ce foloseşte din plin apele minerale care se găsesc în regiune.

andorra-10andorra-01

În parohia Ordino, aflată la poalele munţilor Casamanya, pe lângă micile străzi, magazinele în stil vechi şi bisericile medievale, se află şi Casa Pairal d’Areny-Plandolit, realizată în 1633 şi refăcută în secolul al XIX-lea de baronul de Senaller. În satul La Cortinada există o superbă biserică din secolul al XII-lea, Sant Martí de la Cortinada, faimoasă pentru frescele sale în stil romanic. Oraşul Les Escaldes este renumit pentru numeroasele izvoare cu apă termală, dar şi pentru Muzeul Viladomat, ce găzduieşte lucrări ale sculptorului catalan Josep Viladomat, ruinele fostei fortăreţe Capilla de San Roma d’Auvinya şi podul istoric Pont dels Escalls.

andorra-05

La Muzeul Naţional de Automobilism, aflat în oraşul Encamp, se pot vedea numeroase colecţii de maşini clasice, dar şi o mulţime de motociclete şi biciclete. Într-un alt sat, numit Santa Coloma, se află una dintre cele mai frumoase biserici romanice din această ţară. Structura, cu un turn înalt şi circular, ce datează din secolul al IX-lea, diferită de designul pătrat specific arhitecturii Andorrei, găzduieşte faimoasa statuie a Fecioarei din Coloma din secolul al XII-lea, dar şi nenumărate fresce. Deasupra satului, pe Roc d’Enclar, se află castelul medieval Sant Vicenç d’Enclar.

andorra-03

Gastronomia andorrană prezintă influenţe culinare din ţările vecine, Spania şi Franţa, deşi bucătăria tradiţională de munte, cu produse locale, este emblematică. În Andorra există, şi astăzi, multe ”bordas”, construcţii tradiţionale specifice zonei de munte, ridicate din lemn şi piatră, care serveau drept adăpost pentru animale, dar şi pentru depozitarea fâneţelor şi a uneltelor.

andorra-13

Ulterior, li s-a schimbat destinaţia, fiind transformate în restaurante confortabile, unde turiştii pot servi feluri de mâncare autentice, precum: ”las carnes a la piedra”, carne gătită pe pietre fierbinţi sau cărbuni încinşi; ”tablas de embutidos”, mai multe feluri de mezeluri uscate, precum chorizo, cârnaţi uscaţi de porc: salchichon, bringuera, llonganissa şi botifarres (albi sau negri), serviţi pe o capac de lemn; ”trinxat”, ce conţine varză, cartofi, usturoi şi slănină; ”arroz con setas”, orez cu ciuperci; ”barrejada” sau ”escudella”, tocana ţăranilor, o mâncare ce conţine diferite tipuri de carne, cârnaţi, mazăre, legume şi paste făinoase; ”civet de porc fer”, tocană de porc mistreţ; ”cunillo”, tocană de iepure în sos tomat; ”xai”, coaste de miel; ”truites de carreroles”, omletă cu ciuperci; ”tupi”, brânză fermentată într-un vas de ceramică cu usturoi şi coniac; ”calçots”, cepe mari de primăvară gătite pe foc de lemne şi servite cu sos Romesco, potrivit www.rural-pyrenees-guide.com.

Principalele deserturi sunt ”torreznos de miel”, pâine înmuiată în ou, prăjită şi servită cu miere, ”coques”, un fel de plăcintă cu sirop de struguri, coniac şi alte esenţe; ”crema de Catalan”, o cremă din ouă şi lapte servită cu un topping de zahăr caramel.

andorra-11

Celler Mas Berenguer, Casa Beal, Borda Sabaté şi Casa Auvinyá sunt vinăriile reprezentative ale Andorrei, având culturi de viţă aflate la altitudini cuprinse între 1.050 şi 1.110 m deasupra nivelului mării. Se produc vinuri roşii şi albe, cu un gust surprinzător, şi care se află în atenţia consumatorilor internaţionali, primind de-a lungul timpului premii importante.

andorra-12

În fiecare an, în septembrie, se organizează Târgul gastronomic din Andorra. O altă mare sărbătoare dedicată mâncării este ”Ziua Escudella”. Organizată la 17 ianuarie, de ziua Sf. Anton, toate parohiile din Andorra pregătesc o ”escuadella” gigantică, care este servită în piaţa mare oricărui trecător. (Text: Agerpres, Foto: planetware.com, en.wikipedia.org , Video: youtube.com)