Primul transplant hepatic din România

transplant-hepatic

Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.

Programul de transplant hepatic de la Institutul Fundeni a început după ce medicul Irinel Popescu a efectuat un stagiu de trei ani, fără întrerupere, la Spitalul Universităţii din Pittsburg şi la Spitalul Mount Sinai din New York (SUA). Apoi programul a cunoscut un curs permanent ascendent.

„După o perioadă extrem de grea a începutului 1997-2000, la 15 aprilie 2000 a fost efectuat primul transplant după care pacientul – Gheorghe Penea – a supravieţuit”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu într-un interviu acordat în 2009.

Între 2000 şi 2006 numărul de operaţii a fost relativ redus, din cauza dificultăţilor financiare şi mai ales a numărului mic de donatori. Atunci când au existat donatori, s-au efectuat şi 4 transplanturi într-o singură zi (în 2001).

În 2008 s-au efectuat 20 de transplanturi, iar la finalul anului respectiv numărul total de transplanturi efectuate în institut ajunsese la 100. Din 2006 până în 2009, datorită creşterii semnificative a numărului de donatori, programul de transplant hepatic a cunoscut o curbă ascendentă, ajungând la valoarea unor programe vest-europene, iar rezultatele de supravieţuire au ajuns la 90%. Începând din 2000, mai mulţi membri ai echipei de transplant hepatic au efectuat stagii de pregătire în Franţa, Italia, Germania, Coreea de Sud.

Activitatea centrului este susţinută de Fundaţia pentru Chirurgia Ficatului, înfiinţată în anul 2000. Sponsorizările şi donaţiile colectate au permis modernizarea centrului prin dezvoltarea unei reţele de calculatoare şi informatizarea evidentei pacienţilor, dotarea cu aparatură medicală performantă, precizează site-ul icfundeni.ro.

În cadrul modernizărilor înregistrate se înscrie şi informatizarea Clinicii prin desfăşurarea primului Centru Pilot de Telemedicină din România în colaborare cu Agenţia Spaţială Română. În Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic au fost create un compartiment de chirurgie toracică precum şi două unităţi de diagnostic, de endoscopie şi de ecografie, toate acestea având un efect benefic în abordarea multidisciplinară a pacienţilor operaţi.

irinel-Popescu-01

Experienţa de peste 800 de rezecţii hepatice în decursul a 10 ani şi cea în transplantul hepatic a permis redactarea tratatului „Chirurgia Ficatului”, publicat în 2004, sub conducerea prof.dr. Irinel Popescu, cu colaborare internaţională. De asemenea, activitatea universitară a fost perfecţionată prin elaborarea unui curs pentru studenţi, precum şi un manual utilizat pentru admiterea în rezidenţiat.

În colaborare cu alte centre chirurgicale, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic a organizat o serie de congrese cu participare internaţională: simpozioanele şi cursurile postuniversitare ale Secţiei Române a IASG (International Association of Surgeons and Gastroenterologists), congresele ARCE (Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică).

La Institutul Clinic Fundeni s-au efectuat aproape toate procedeele de transplant cunoscute – transplant cu ficat întreg de la donator decedat, transplant cu ficat parţial de la adult la copil (utilizat în cazul copiilor sub 2 ani), dar şi de la adult la adult (utilizat mai ales în cazurile de cancer hepatic), transplant cu ficat împărţit, cu ficat redus, transplant de tip „domino”.

Acest ultim tip de transplant a fost efectuat prima oară în 2002, unei paciente cu hipercolesterolemie ridicată, căreia i s-a transplantat un ficat normal, iar ficatul acesteia a fost transplantat unei bolnave cu ciroză. Acest caz rar a fost publicat, în 2003, în revista „Transplantation”, iar, în 2009, în publicaţia „Clinical Transplantation”.

Institutul Fundeni a dezvoltat de-a lungul anilor o permanentă colaborare cu programe de transplant de la Spitalul Niguarda din Milano, condus de profesorul Domenico Forti, şi cu Spitalul Universitar din Essen, condus de profesorul Cristoph Broelsch, explica profesorul Irinel Popescu în interviul menţionat. Alte colaborări au fost cu Spitalul Lozenec din Sofia şi Spitalul Universitar din Novisad, de această dată pentru ca prin programul românesc de transplant să poată fi dezvoltat programul de transplant din Bulgaria şi Serbia.

Centrul de Chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni este un centru metodologic pentru formarea în supraspecializarea de chirurgie hepatică şi transplant hepatic pentru cursanţi din centrele universitare de la Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi. La 17 aprilie 2015 s-au împlinit 15 ani de la primul transplant hepatic reuşit din România.

Pacientul Gheorghe Penea, Jean cum îl ştiu toţi, are 61 de ani şi multe planuri de viitor. La 46 de ani, credea ca totul s-a sfârşit. Avea ciroză cu virusul hepatitei B, în ultimul stadiu. Iar transplantul de ficat era singura lui şansă. Fusese la Milano, în Italia, pentru un ficat sănătos, dar ajunsese pe lista de aşteptare. Boala nu aştepta, însă… Salvarea i-a venit la Fundeni, când nu mai spera. Pe 15 aprilie 2000, a beneficiat de primul transplant de ficat reuşit în România, de către profesorul Irinel Popescu”, se arată pe site-ul medicului, irinel-popescu.ro. (Text: Agerpres, Foto: news.olemiss.edu, facebook.com/irinelpopescu.ro, Video: youtube.com)