Modulul gonflabil BEAM, instalat la sfârşitul lunii mai la unul dintre porturile Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), este pe cale să-şi demonstreze calităţile în spaţiu, fiind testat în mod regulat de astronauţii din echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), conform unui material publicat de SPACE.com.
Acest modul, construit de firma americană Bigelow Aerospace, nu a fost conceput pentru a adăposti astronauţi permanent şi a fost deja testat de câteva ori de astronauţii Jeff Williams şi Oleg Skripochka. În restul timpului modulul este folosit ca depozit pentru diferite materiale şi obiecte, printre care buteliile de oxigen folosite de astronauţi în misiunile extravehiculare pe orbită.
Insă, în condiţiile în care ISS poate găzdui până la 13 astronauţi simultan, în perioadele de schimbare a membrilor echipajului permanent, spaţiul suplimentar oferit de modulul BEAM, care va rămâne instalat timp de 2 ani, se poate dovedi extrem de util.
Jeff Williams, primul astronaut care a pătruns în această incintă, a precizat pentru echipa de control a misiunii că „habitatul arată impecabil şi că deşi este frig în interior, nu a găsit urme de condens pe nicio suprafaţă”. Astronauţii intră periodic în acest habitat pentru a aduna datele de la multiplii senzori care monitorizează starea şi performanţele modulului BEAM. NASA anticipează că astronauţii vor intra de 6 — 7 ori pe an în modulul BEAM.
Modulul BEAM cântăreşte 1,4 tone, măsoară 4 metri / 3,2 metri şi are un volum de 16 metri cubi, echivalent unei mici camere. Un mare avantaj al acestui modul constă în faptul că ocupă mult mai puţin spaţiu decât o construcţie clasică înainte de desfăşurare: dezumflat, poate încăpea într-un cilindru de 1,7 metri lungime şi 2,3 metri diametru. Ataşat la ISS la 16 aprilie, BEAM a fost umflat complet la 28 mai. După ce va rămâne ataşat la ISS timp de 2 ani, modulul va fi desprins şi va cădea spre Pământ, urmând să ardă complet la intrarea în atmosferă.
Capsula gonflabilă fabricată din kevlar, material termoplastic extrem de rezistent, se bazează pe concepte elaborate de NASA în anii 1990 şi dezvoltate ulterior de firma creată în urmă cu 15 ani de omul de afaceri Robert Bigelow. El a plasat deja pe orbită două module gonflabile nelocuite în 2006 şi 2007 şi în 2013 a încheiat un contract de 17,8 milioane de dolari cu NASA pentru construirea BEAM în vederea testării unor habitate spaţiale mai uşoare.
Fermă în spaţiu, centru medical, laborator sau locuinţă sunt utilizări pe care le-ar putea avea un astfel de modul, a spus Robert Bigelow în luna aprilie. Testul le va permite oamenilor de ştiinţă şi inginerilor să evalueze performanţa modulului şi să vadă dacă acesta poate oferi suficientă protecţie împotriva radiaţiilor solare şi cosmice, precum şi a micrometeoriţilor şi altor resturi spaţiale şi a temperaturilor extreme.
În cursul acestui an, Bigelow Aerospace a anunţat că are în vedere lansarea pentru testare a unui habitat gonflabil mai mare, denumit B330, care va putea orbita Pământul independent de ISS. Compania susţine că va lansa modulul B330 până în anul 2020. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Bigelow Aerospace, Video: youtube.com)