Primul Festival al ciupercilor

ciuperci

Primul Festival al ciupercilor va avea loc în perioada 14-16 octombrie în satul Coleşti, din apropierea oraşului Vaşcău, şi va fi organizat de Asociaţia pentru dezvoltare comunitară Codru Moma, a declarat miercuri, 5 octombrie, George Hoţopan, organizator.

Evenimentul va cuprinde un concurs de cules ciuperci, în echipe de câte patru persoane, workshopuri despre ciuperci şi despre gătitul ciupercilor, un spectacol de muzică folk, iar duminică un târg de produse tradiţionale şi locale şi, în premieră, un târg de troc.

‘Schimb la schimb. Oricine care vrea să scape de anumite obiecte din casă sau gospodărie poate veni la noi, la târg. Sunt aşteptaţi toţi de la oraş să facă schimb cu cei de la sat. Fiecare poate să aducă ce doreşte. La faţa locului se pot găsi tot felul de obiecte sau de variante de schimb. Este prima dată când încercăm un astfel de târg. Noi sperăm să iasă bine pentru că e o idee faină’ a declarat George Hoţopan.

Workshopul despre ciuperci va fi susţinut de Valentin Coman, realizator al emisiunii Big Boletus de la un post de televiziune. El va fi preşedintele juriului în concursul de cules ciuperci.

Organizatorii aşteaptă oaspeţi din tot vestul ţării, pentru ei fiind pregătite sâmbătă seară spectacole de muzică folk. Vizitatorii vor putea să lucreze în atelierele în aer liber ale unor meşteşugari sau vor putea lua parte la inaugurarea unui cămin cultural în satul vecin, Briheni, cu muzică şi dansuri populare.

Festivalul ciupercilor nu este primul eveniment de promovare a satului Coleşti. Membrii asociaţiei, familii de tineri strămutaţi la ţară, au mai organizat în iulie o altă activitate, pentru prima dată în zonă, menită să atragă bihorenii în zona Platoului carstic Vaşcău şi să descopere frumuseţea, tradiţiile şi oamenii locului, prin trasee de cicloturism, produse locale preparate de săteni, ateliere meşteşugăreşti, lecţii de dansuri populare. (Text: Agerpres, Foto: phillymag.com)