Primul cupaj din România realizat de un sommelier

sommelier-Stoica Marius

Vinul de Sommelier By Marius Stoica este o premieră pentru România şi, din câte ştie „părintele” noii licori, niciunde în lume nu mai există aşa ceva.

„Aici avem o combinaţie dintre un Merlot din Crama Domeniile Franco Române şi un Cabernet Sommelier din Crama Budureasca. Din câte ştiu eu, niciunde în lume nu s-a mai născut un astfel de vin. Se fac combinaţii de soiuri diferite din aceeaşi cramă, dar nu din crame diferite”, a declarat Marius Stoica (foto).

Cupajarea vinurilor este un proces prin care diferite soiuri sunt amestecate în reţete unice, cu o măiestrie dusă la nivel de artă. Asemenea maestrului parfumier care combină miligrame din esenţele dorite pentru a contura notele perfecte ale unui parfum sau aşa cum Master Blender-ul combină cu măiestrie tutunuri nobile pentru a obţine blend-uri distincte şi rafinate, sommelierul îmbină diferite soiuri şi diferite stiluri de vinificaţie în căutarea vinului perfect.

„Datorită experienţei de sommelier şi studiilor în oenologie şi vinificaţie, am descoperit nu doar ce tipuri de vin se completează cel mai bine, dar şi modul în care notele de gust intră în armonie pentru a crea experienţa perfectă a degustatului”, spune somelierul Marius Stoica. Vinul bază este un Merlot vinificat în lipsa lemnului de Daniel Dorneanu (din Domeniile Franco Române), cu o structură subţire, dar bogat în taninuri.

Vinul ales pentru completarea experienţei gustative este un Cabernet Sauvignon vinificat de Stephen Donnelly (oenolog Crama Budureasca), maturat 12 luni în butoaie mici de stejar, bogat în arome şi alunecos pe palatin.

„Această primă ediţie, limitată la doar 600 de sticle, cuprinde vinuri provenite din cele mai bune zone, prelucrate cu grijă şi mixate într-o reţetă unică sub sigla Vin de Sommelier, ce reprezintă simbolul aprecierii mele pentru această cultură şi pentru iubitorii de vin„, adaugă Marius Stoica.

El ar vrea să prezinte acest nou vin în Franţa şi în Chile, ultima destinaţie părându-i-se atractivă pentru că reprezintă noua lume a vinurilor, chilienii fiind inovatori de tehnologii de vinuri şi ar fi începutul unei noi pieţe de vinuri. „Invit iubitorii de vin să descopere eleganţa, complexitatea şi armonia primului cupaj din România realizat de un sommelier”, a conchis Marius Stoica. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/pages/Sommelier-Stoica-Marius)