Primul concert Vunk din 2015

Vunk

Trupa Vunk susţine joi, 12 februarie 2015, concertul „#PrimaVedere„, la Hard Rock Cafe, aceasta fiind prima întâlnire cu publicul din anul acesta. Membrii trupei promit un concert „neobişnuit„, „un nou pas în povestea noastră care se spune, mereu altfel, pe scenă”, propunându-şi să facă din scena de la Hard Rock Cafe cel mai frumos loc de întâlnire.

„Ne pregătim să spunem şi în 2015 că între noi şi voi este mereu dragoste la PRIMA VEDERE”, spun băieţii de la Vunk.

Trupa Vunk (Vank) a luat fiinţă în 1994. Timp de 14 ani, membrii formaţiei – Alex Belciu, Victor Cenuşă, Nicu Sârghea, Cornel Ilie – au activat sub numele de scenă Vank. Primul concert Vank a avut loc în octombrie 1994, la Teatrul „Ion Creangă”, alături de ZOB. După o pauză destul de lungă, în 1999, cei patru lansează single-ul „Independent”.

În noiembrie ’99, apare şi primul album, numit „Voyeur”, care conţinea 10 piese. Nu după mult timp, Vank intră pe toate canalele radio-tv din ţară cu piesa „Noi o scoatem la capăt”. Ulterior, piesa a devenit smash-hit.

Cel de-al doilea album al băieţilor, „6 piese de 5 stele”, apare în 2001, având ca prim sigle de promovare „Regele şoselelor”.

După numai un an, formaţia revine cu un nou material discografic, numit „În haine noi”. Discul includea atât piesa „All Too Young”, cu care au ocupat locul II la selecţia naţională Eurovision 2002, cât şi „N-am noroc”, un remake al unei piese din repertoriul Andei Călugăreanu.

În 2004, Vank revine cu un album Best Of, pe care apar hiturile trupei lansate de-a lungul timpului, printre care se numără: „1000”, „Baladă pentru o minune”, „Lângă inima mea vine inima ta”, „Iubire cu împrumut” şi altele.

Cea mai reprezentativă melodie Vank rămâne „Prăjitura cu jeleu”, ale cărei versuri deveniseră imnul băieţilor de liceu.

Cornel Ilie anunţa, în 2008, pe site-ul oficial, destrămarea trupei: „Trupa Vank s-a destrămat în septembrie 2008. Noi, membrii ex-Vank, cu siguranţă ne vom continua activitatea muzicală, însă pe căi separate, în proiecte noi, sub alte nume artistice. Numele Vank – şi nicio altă asemănare a sa – nu va mai fi folosit niciodată în nicio apariţie discografică, concert, videoclip sau orice alt act artistic”.

În 2009, după plecarea lui Alex Belciu şi a lui Victor Cenuşă, lui Cornel Ilie şi Nicu Sârghea li se alătură Bogdan Crucianu, urmat de Gabi Maga. Trupa se reinventează şi revine în prim-planul scenei muzicale. Primul single a fost „La orice oră”, al cărui clip a marcat cu succes revenirea trupei sub un alt nume – Vunk. Ideea clipului a fost reprezentată de un ceas stricat, inscripţionat cu numele vechi al formaţiei, ceas care începe să funcţioneze imediat ce i se face schimbarea de literă. Au urmat piesele „Dau alarma”, „Prima noapte”, „Artificii pe tavan” şi „Lacrimi de coniac”.

În februarie 2010, Vunk a lansat albumul „Ca pe vremuri”, iar la finalul anului a lansat campania „Vreau o ţară ca afară”, o campanie socială demarată pentru a schimba România. La mai puţin de două săptămâni de la lansarea ei, campania a fost recompensată cu „Premiul de excelenţă” la Gala 10 pentru România. Din 2010, Vunk este Ambasador Oficial al Organizaţiei Autism România.

Vunk a câştigat, în 2011, toate premiile posibile: Cea mai bună trupă pop-rock, Cel mai bun album pop-rock, Premiul de excelenţă, Cel mai bun rock şi Cea mai bună interpretare. În acelaşi an, băieţii lansează, în colaborare cu Antonia, piesa „Pleacă”, ce avea să fie pe primul loc în topurile radio de-a lungul a multor săptămâni.

Cel mai mare concert al trupei a avut loc în noiembrie 2012, la Sala Polivalentă din Bucureşti. În prezenţa a peste 5.000 fani, Vunk şi-a lansat albumul „Nu scapă nimeni (fără emoţii)”, promovat ulterior într-un turneu ce a cuprins 12 oraşe din ţară. Primul lor show de la Polivalentă a adus pe scenă invitaţi ca Andra, Smiley, Antonia, Eric Martin, Puya şi Monica Anghel. Pentru prima dată în România, Vunk a folosit brăţări cu leduri colorate ce luminau concomitent, pentru a crea efecte spectaculoase.

În 2013, Vunk a lansat clipuri noi, precum: „Aşa şi”, „Doi somnambuli”, „Pierderea lor” (acesta din urmă reprezentând o parte a Campaniei Respectului, ce luptă împotriva violenţei domestice). În octombrie, Vunk susţine cel de-al doilea mare concert la Sala Polivalentă, care va fi premiat drept Cel mai bun concert românesc.

Trupa lansează, în februarie 2014, împreună cu Andra, videoclipul piesei „Numai la doi”.

Tot în 2014, Vunk a marcat o nouă premieră în cariera trupei, în cadrul Bucharest Music Film Festival, când a susţinut primul concert simfonic din cariera trupei. După ce au transformat complet cele mai cunoscute piese din repertoriu într-un regal acustic în cadrul concertului „Autoportrete din luna mai”, băieţii de la Vunk, alături de Camerata Regală şi Bucharest Jazz Orchestra, au interpretat „Scapă-mă de ea”, „Pleacă”, „Artificii pe tavan” şi multe alte hituri rock împreună cu 44 de reprezentanţi ai scenei de muzică clasică.

„Sunt puţine cuvintele prin care să descriem sau să povestim starea, emoţia, energia trăite. A fost ca niciodată. Este dorinţa oricărui artist să fie pe scenă cu o orchestră care să-i cânte muzica, iar noi am fost cu unii dintre cei mai buni din ţară. Este minunat să faci parte din elita unui asemenea festival ca acesta produs de Arcub. (…) Simţim că am luat cea mai mare notă la cel mai important examen”, declara Cornel Ilie după acest concert simfonic.

În octombrie 2014, trupa a susţinut, la Sala Polivalentă din Bucureşti, concertul „Vunk în Oraşul Minunilor”, iar în noiembrie 2014 au lansat videoclipul piesei „La nebunie” printr-un concert în aer liber, în Capitală. (Text; Agerpres, Foto:facebook.com/VunkOfficial)