Primii români întorşi din Marea Britanie după Brexit

auocar-romani

Primii români întorşi din Marea Britanie după Brexit, cu autocarul, au ajuns duminică, 26 iunie, la amiază în cea mai mare autogara internaţională din România, Autogara Atlassib de la Sibiu, unde la auzul că veştii că e posibil să se reintroducă vizele, sentimentele exprimate au fost de incertitudine şi îngrijorare.

Cei 14 români veniţi de la Londra, Manchester şi Birmigham susţin că încă nu ştiu foarte bine ce înseamnă acest Brexit şi traiul lor de acolo nu este unul extraordinar, însă le merge mai bine decât acasă.

Doar unul din cei 14 români a susţinut că nu îşi mai doreşte să se întoarcă în Marea Britanie, recunoscând că a plecat să îşi caute de lucru în urmă cu trei săptămâni, luându-şi concediu de la serviciu, şi că nu cunoaşte deloc engleza, motiv pentru care nu a reuşit să se angajeze la Londra. Astfel, s-a întors acasă şi fără bani şi fără a-şi mai dori să încerce să-şi caute de lucru la britanici.

Una din româncele întoarse acasă după Brexit, aflată la muncă într-un restaurant din Manchester, nu se teme că nu va mai putea lucra, însă recunoaşte că e îngrijorată că nu va mai putea veni în concediu acasă şi nici rudele sale nu o vor mai putea vizita, dacă se reintroduc vizele.

„Nici nu mă gândesc că nu aş mai putea să merg înapoi. Sunt cu contract de muncă, lucrez la un restaurant. Nu (n.r. mă îngrijorează ieşirea Marii Britanii din UE). Era şi timpul să se pună anumite limite, că e prea de tot. În sensul că e adevărat, dacă nu ştii să vorbeşti, ce cauţi acolo? Și mai multe…”, a declarat  Simona din Braşov.

Întrebată dacă nu e totuşi îngrijorată de votul britanicilor, Simona a răspuns: „Poate pe viitor. Nu pentru mine, cât pentru familie sau dacă vrea să vină cineva în vizită, să poată să vină. Să mai pot să vin în concediu. Cred, sper că nu o să fie aşa drastic.”

Florica din Slobozia, o altă româncă aflată în ultimele două săptămâni, la Londra, în vizită la fiul ei, pentru a-şi revedea nepoţelul, nici nu ştia că britanicii au decis să iasă din UE.

„Au ieşit sau era doar o vorbă? Nu ştiu nimic. Abia acum ajung în ţară. Eu am fost la copii în vizită de două săptămâni. Dacă eram în ţară, ştiam. Copiii nu aveau televizor şi ei se uitau pe laptop. Ei probabil ştiau. Nu am avut discuţia asta cu ei”, a spus Florica.

Aceasta recunoaşte că fiul ei, care lucrează în construcţii, şi soţia acestuia, maseoză, stabiliţi de şase ani la Londra, sunt îngrijoraţi ca nu cumva să nu fie trimişi acasă, în România.

„Parcă pe nora mea o auzeam ieri, alaltăieri. Joi vorbise cu alde cuscra şi chiar era îngrijorată, cu toate că ea e de şase ani acolo. Ea e angajată la un centru care face masaj medical. Și băiatul lucrează la fel, în construcţii. Am înţeles că au acte. (…) Numai să poată ei să rămână acolo, asta e problema”, a mărturisit Florica.

Îşi va face şi paşaport dacă va fi nevoită să meargă cu viză la ai ei, numai să îşi poată vedea nepoţelul.

„Ce să facem (…) ca să îmi văd nepoţelul. O să îmi fac şi paşaport. Ne adaptăm, ce să facem”, recunoaşte Florica.

Fiul ei intenţionează să rămână cu familia la Londra, chiar dacă traiul lor nu este extraordinar, e doar puţin mai bine ca acasă, la Slobozia.

„Nu prea trimit bani, că de abia le ajung lor, încă tot noi îi mai ajutăm cât de cât…. De rămas, aşa îi auzeam că rămân, că e greu şi acolo, dar aici e şi mai greu. Și nu se poate. Cu ţara asta care e făcută ferfeliţă de hienele noastre conducătoare… Să mă exprim aşa mai delicat”, oftează Florica.

Aproape toţi românii care lucrează în străinătate, întâlniţi duminică în autogara din Sibiu, recunosc că le e dor de casă, dar că pleacă de nevoie. Deocamdată, nu îşi pun problema că nu o să mai poată circula liber în UE, dar se tem că nu îşi vor mai găsi locuri de muncă în Marea Britanie. Ei susţin că nu le mai merge aşa de bine ca la început şi că, atât criza, cât şi valul de migranţi au schimbat lucrurile şi în străinătate, iar banii pe care îi câştigă sunt mai puţini sau mai greu de obţinut.

Cei 14 români au călătorit o parte din drum în acelaşi autocar cu români aflaţi la muncă în Germania. În timp ce românii din Marea Britanie sunt confuzi şi îngrijoraţi, cei care muncesc în Germania recunosc că au o stabilitate acolo şi că singura lor problemă o reprezintă migranţii, pentru că atmosfera de la nemţi nu mai e ca în urmă cu câţiva ani.

Deocamdată, niciun român nu şi-a anulat biletul de întoarcere în România, din Marea Britanie, la Atlassib, cele două curse săptămânale circulă normal şi nu se observă nicio fluctuaţie în rândul pasagerilor, susţin reprezentanţii companiei. Transferul de bani şi trimiterea de pachete din România către Marea Britanie şi invers nu au de suferit.

„Avem o medie de 90 de călători pe săptămână, care pleacă din România spre Marea Britanie şi tot atâţia care se întorc. Noi efectuăm de opt ani de zile curse regulate România-Marea Britanie şi tocmai datorită cererii în creştere, am mărit numărul de autocare. Am început cu o cursă pe săptămână şi am ajuns în unele perioade aglomerate să avem şi mai multe autocare pe această rută. Practic, suntem singurii care efectuăm transport până în Scoţia”, a precizat Daniel Micu, director general al Atlassib. (Text: Agerpres, Foto: opiniatimisoarei.ro)