Prima reţea de peşteri speoturistice din România

pestera-02

Zece peşteri din Munţii Apuseni vor fi pregătite pentru speoturism, în cadrul unui proiect unic în ţară, derulat de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D.) Bihor.

Această reţea de peşteri speoturistice din România va fi realizată cu sprijin financiar elveţian.

Vor fi nişte peşteri cu parcurs de aventură. Se vor putea vizita la cerere de către oricine care are o minimă condiţie fizică. Vrem să scoatem şi speoturismul în lume, nu numai vizitarea peşterilor amenajate. Oricine poate să fie primit atâta timp cât îşi asumă că are condiţia fizică să parcurgă o peşteră în care trebuie să foloseşti şi tehnică de speologie, adică hamuri, corzi şi altele. Peşterile au diferite grade de dificultate, sunt unele foarte uşor de parcurs, te sprijini de pereţi ici-colo sau să mai treci prin patru labe, dar sunt altele cu trasee de apă, cu cascade, mai dificile”, a declarat Andrei Acs, coordonatorul proiectului.

Toate cele zece peşteri incluse în prima reţea de peşteri speoturistice se află pe teritoriul sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede-Pădurea Craiului, pe care centrul îl administrează, fiind arie protejată de interes european.

pestera-01

Primii turişti care vor dori să viziteze aceste peşteri o vor putea face din vara anului 2017, deoarece până atunci echipa de proiect va trebui să efectueze studii privind patrimoniul speologic şi potenţialul de risc al acestor obiective. De asemenea, vor fi elaborate planurile de management şi vor fi instruiţi ghizii şi personalul administrativ.

„Astfel vom cunoaşte capacitatea de suport pentru fiecare peşteră, adică numărul de turişti ce ar putea intra într-o anumită perioadă (n. red. — lună, an) pentru a nu afecta mediul. Va urma o minimă echipare pentru siguranţă a peşterilor pentru speoturism, deoarece peşterile nu vor fi vizitabile la pas, cum e Farcu sau Meziad, ci vor fi cu tehnică speo şi cu ghizi specializaţi”, a precizat Andrei Acs.

Prin proiect vor mai fi realizate şi pachete de promovare a acestor noi obiective turistice, un produs specific de ecoturism ce va fi inclus în oferta unor turoperatori. Prin reglementarea accesului în peşterile speoturistice, C.A.P.D.D. Bihor îşi propune să ofere un model de urmat, aplicabil şi în cazul altor peşteri din România.

Fiecare speoturist sau grupul respectiv vor trebui să se anunţe în prealabil, pe pagina centrului — www.padureacraiului.ro, unde se poate urmări şi proiectul, pentru a i se oferi un ghid specializat şi pentru un mini-instructaj la intrarea în peşteră.

Proiectul „Prima reţea de peşteri speoturistice din România — model de valorificare durabilă a patrimoniului carstic” se desfăşoară în perioada 15 februarie 2015 — 14 mai 2017, având o valoare totală de 84.387 franci elveţieni, fiind cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

Cele zece peşteri vizate de proiect sunt Ciur Ponor, Craiului, Vântului, Bătrânului, Gălăşeni, Hârtopul Bonchii, Doboş, Grueţ, Moanei şi Osoi. (Text si foto: Agerpres)