Prima femeie comandant de detaşament românesc în Afganistan

Locotenentul Mirela Ivaşcu, prima femeie care a comandat un detaşament românesc în Afganistan, afirmă că acest lucru nu a fost o presiune pentru ea, întrucât s-a bucurat de sprijinul colegilor care nu au tratat-o în mod diferit, dar admite că partea cea mai grea în misiune a fost integrarea.

Mirela Ivaşcu a condus Detaşamentul International Military Police (IMP), rotaţia a IV-a, dislocat la Bagram. Ceremonia de revenire în ţară a avut loc, marţi, la sediul Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”.

A fost o experienţă deosebită, în special pentru că a fost prima misiune. (…) Nu a fost o presiune, a fost o onoare. M-am bucurat de sprijinul celorlalţi poliţişti militari din detaşament care au încercat şi au reuşit de fiecare dată să nu îmi acorde un tratament diferenţiat (…) doar pentru că sunt femeie. (…) Partea cea mai grea a fost integrarea, fiind prima misiune pentru mine. Cu ajutorul colegilor, cu foarte multă comunicare şi având în vedere că mai mult de jumătate din militarii detaşamentului au mai participat la misiuni într-un teatru de operaţii, cu ajutorul lor, cu sprijinul şi experienţa lor, am reuşit şi noi, cei care ne-am aflat la prima misiune, să ne integrăm foarte repede”, a declarat aceasta.

Ea a mai spus că sarcina detaşamentului pe care l-a condus a fost de a executa misiuni specifice de poliţie militară, în special de a patrula pentru a asigura ordinea şi disciplina în baza de la Bagram. Locotenentul şi-a exprimat speranţa că va mai avea ocazia să participe şi la alte misiuni în teatrul de operaţii.

Ceremonia de repatriere din teatrul de operaţii a fost organizată şi pentru Detaşamentul Army Institutional Advisory Team (AIAT), condus de locotenent-colonel Adrian Grosu. Potrivit acestuia, misiunea detaşamentului a fost de „asistenţă şi consiliere la nivelul principalelor instituţii de învăţământ ale armatei naţionale afgane”.

Misiunea noastră a reprezentat o adevărată provocare, nu numai pentru micul contingent românesc (…), dar şi pentru membrii echipei AIAT din celelalte ţări NATO cu care am făcut echipă. (…) Considerăm că ne-am îndeplinit misiunea, atât prin prisma rezultatelor obţinute şi a progreselor evidente ale partenerilor afgani, cât şi a aprecierilor primite din partea partenerilor de coaliţie”, a declarat Grosu. (Text: Agerpres, Foto: forter.ro)