Premiul Inventatorul European

Premiul Inventatorul European

Premiul Inventatorul European este acordate, anual, de Oficiul European de Brevete (OEB), pentru invenţii care au contribuit la progresul tehnologic şi la creşterea economică a celor 38 de ţări membre ale organizaţiei.

Supranumit ”Nobelul inventatorilor”, Premiul Inventatorul European a fost decernat, pentru prima dată, în anul 2006. Până în 2010, s-a numit Premiul Inventatorul European al Anului. Pe lângă rolul de a evidenţia şi răsplăti inventatorii care îşi folosesc expertiza ştiinţifică şi aptitudinile intelectuale pentru a îmbunătăţi viaţa semenilor, această distincţie protejează ideile lor şi încurajează activitatea de creaţie în diversele domenii ale tehnologiei.

Trofeul este realizat în formă de pânză de navigaţie, de velă, la rândul ei o invenţie care a propulsat navigaţia şi care este un simbol al explorării. Trofeul este conceput şi realizat de firma germană de design industrial Miriam Irle, un amănunt interesant fiind acela că, în fiecare an, este schimbat materialul din care este realizat, sugerându-se astfel ideea de inovare şi noutate, potrivit www.epo.org.

Premiul Inventatorul European este oferit pentru următoarele cinci categorii: Industrie, Întreprinderi mici şi mijlocii, Cercetare, Țară ne-europeană şi Opera de o viaţă.

Nominalizările pot fi făcute de către oricine, ele urmând însă a fi selectate de un juriu de experţi ai OEB împreună cu un juriu independent internaţional. Două dintre criteriile esenţiale în stabilirea câştigătorului sunt originalitatea tehnologică a invenţiei şi impactul său economic şi social. În final, rămân 15 finalişti, câte trei pentru fiecare categorie. Începând cu 2013, publicul are posibilitatea de a acorda Premiul Popular unuia dintre cei 15 finalişti.

Prima ediţie a Premiilor Inventatorul European a avut loc în 2006, fiind găzduită de Muzeul AutoWorld din Bruxelles, la 3 mai. Printre laureaţi s-a numărat Peter Grunberg la categoria Cercetare, pentru descoperirea efectului ”magnetorezistenţa-gigant”, care face posibilă lectura de mare precizie a datelor înregistrate pe suport magnetic. La categoria Opera de o viaţă, câştigător a fost desemnat Federico Faggin, inventatorul microprocesorului.

Ediţia din 2015, cea cu numărul zece, a fost programată la 11 iunie, locul de desfăşurare fiind Palatul Brongniart din Paris. Categoria Industrie a fost câştigată de austriacul Franz Amtmann şi francezul Philippe Maugars, pentru contribuţia la dezvoltarea unei metode de securizare a transferului de date între două unităţi mobile. Premiul pentru Întreprinderi mici şi mijlocii a ajuns în posesia olandezei Laura van ‘t Veer, pentru realizarea unui test ce permite măsurarea riscului de recădere sau şanselor de vindecare fără chimioterapie în cazul formelor precoce de cancer la sân.

Cel mai inventiv cercetător european a fost ales francezul Ludwik Leibler, autorul vitrimerului, un material ce combină soliditatea materialelor plastice cu maleabilitatea sticlei topite. Dezvoltarea nanotuburilor le-a adus japonezilor Sumio Iijima, Akira Koshio şi Masaka Yudasaka premiul pentru pentru O ţară ne-europeană. Un alt specialist în nanotehnologie, elveţianul Andreas Manz, a fost recompensat pentru Opera sa de o viaţă, iar Premiul Popular a fost obţinut de imunologul scoţian Ian Frazer, pentru contribuţiile la dezvoltarea primului vaccin contra cancerului de col uterin.

Ediţia din 2016 a Premiului Inventatorul European are loc la 9 iunie, la Lisabona, Portugalia.

Organizaţia Europeană de Brevete (European Patent Organisation — EPO) este o organizaţie interguvernamentală care a fost înfiinţată la 7 octombrie 1977, pe baza Convenţiei Brevetului European (European Patent Convention — EPC), semnată la Munchen în 1973, potrivit site-ului organizaţiei, www.epo.org. Cuprinde, în prezent 38 de state membre. Organizaţia este alcătuită din Oficiul European de Brevete şi Consiliul de administraţie.

Actualul preşedinte al Oficiului European de Brevete este francezul Benoît Battistelli, al cărui mandat se va încheia la 30 iunie 2018. Preşedintele, cinci vicepreşedinţi şi alţi cinci membri alcătuiesc Comitetul de Management al Organizaţiei Europene de Brevete. (Text: Agerpres, Foto: miriam-irle.com, Video: youtube.com)