Premiul Cesar

Premiul-Caesar

Premiul Cesar este un trofeu decernat anual pentru film, în Franţa. Este considerat echivalentul francez al Premiilor Oscar.
Istoria Premiului Cesar începe în anul 1974, atunci când producătorul de film Georges Cravenne (24 ianuarie 1914 — 10 ianuarie 2009) a pus bazele Academiei de Arte şi tehnici Cinematografice. De la bun început, scopul acestei instituţii a fost de a răsplăti, cu prioritate, peliculele remarcabile de limbă franceză.

Denumirea distincţiei conţine o dublă trimitere: una spre sculptorul cu acelaşi nume care a gândit şi realizat forma trofeului, iar cea de-a doua este spre faimosul actor francez Raimu (Jules Auguste Muraire, 1883-1946), interpretul lui Cesar din trilogia Marseilles a regizorului Marcel Pagnol.

Premiul Cesar a luat locul Stelei de Cristal, principalul premiu pentru filmul francez din 1955 până în 1975.

Prima ceremonie de decernare a premiului a rămas în istorie sub numele de ”Noaptea Cesarului” şi s-a desfăşurat la 3 aprilie 1976. Preşedintele juriului a fost Jean Gabin, care la momentul respectiv era, deja, ţintuit într-un scaun cu rotile. Gazda evenimentului a fost Pierre Tchernia, care avea să îşi reia acest rol şi la următoarele ediţii.

În 1976, au fost decernate 13 premii Cesar, pentru tot atâtea categorii. În prezent, numărul categoriilor a ajuns la 22 şi cel al sub-categoriilor la nouă. Printre cele mai recent adăugate se află cel pentru cea mai promiţătoare actriţă şi pentru cel mai promiţător actor, cel mai bun documentar şi cel mai bun film animat. Eliminate au fost categoriile de cel mai bun poster de film şi cel mai bun producător, decernate în cadrul unei alte ceremonii, Prix Daniel Toscan du Plantier.

Procesul de votare în cadrul Premiului Cesar cuprinde două etape: alegerea nominalizărilor, care pot fi trei sau cinci, în funcţie de categorie; şi cel pentru stabilirea învingătorului. Juriul este alcătuit din aproximativ 4.000 de persoane, toate implicate la nivel înalt în cinematografia din Hexagon.

Cel mai premiat film din istoria Cesar este Cyrano de Bergerac, în anul 1990. A fost nominalizat la 13 categorii şi a câştigat la zece dintre ele. Pelicula este o dramă cu accente de comedie, regizată de Jean-Paul Rappeneau, din distribuţie făcând parte Gerard Depardieu, Anne Brochet şi Vincent Perez.

Aproape la egalitate se află The Last Metrou, realizat de scenaristul şi regizorul Francois Truffaut, cu Catherine Deneuve şi Gerard Depardieu. Această dramă a câştigat tot zece premii, dar a avut o nominalizare mai puţin.

Pe locul trei este A Prophet, premiat în 2009, cu 13 nominalizări şi 9 trofee.

La categoria regizorilor, cel mai evidenţiat în cadrul Premiului Cesar este Roman Polanski, cu patru nominalizări şi tot atâtea reuşite. Este urmat de Alain Resnais, cu opt nominalizări dar numai două trofee şi Bertrand Tavernier, cu şapte şi două.

Actorul cu cele mai multe nominalizări la Cesar este Gerard Depardieu, cu 17. Cele mai multe trofee îi aparţin, însă, actriţei Isabelle Adjani.

La 28 februarie 2016, a fost programată ediţia cu numărul 41 a Premiului Cesar. Preşedintele juriului a fost Claude Lelouch, iar marele câştigător a fost filmul Fatima, regizat de Phillipe Faucon.

Singurul film românesc nominalizat vreodată pentru cel mai bună film străin la Premiul Cesar este „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, al lui Cristian Mungiu, în 2008. În anul amintit, însă, pelicula premiată a fost The Lives of Others, semnat de Florian Henckel von Donnersmarck. (Text: Agerpres, Foto: filmtekercs.hu, Video: youtube.com)