Premiile Tony

Premiile-Tony-2016

Premiile Tony, denumite, oficial, Antoinette Perry Award for Excellence in Theatre, răsplătesc rezultatele excepţionale ale teatrelor de pe Broadway şi sunt oferite, anual, de American Theatre Wing şi The Broadway League.

Premiile Tony sunt considerate echivalentul Premiilor Oscar oferite pentru cinematografia americană sau al Premiilor Grammy pentru industria muzicală din SUA. Pe plan european, ele pot fi asemănate cu Premiile Laurence Olivier din Marea Britanie şi cu Premiile Moliere din Franţa.

Istoria Premiilor Tony începe în 1947, atunci când au fost înfiinţate de către organizaţia American Theatre Wing, cu sediul în New York şi dedicată promovării excelenţei în teatru. Aceste distincţii poartă numele lui Mary Antoinette Perry (27 iunie 1888 — 28 iunie 1946), actriţă, regizoare şi co-fondatoare a American Theatre Wing.

Prima ceremonie de decernare a avut loc la 6 aprilie 1947, fiind găzduită de hotelul Waldorf Astoria din New York City, potrivit http://www.tonyawards.com/. Premiile au constat în diverse bijuterii şi obiecte de lux, medalioanele Tony începând să fie oferite de la cea de-a treia ediţie. Acestea au fost concepute de artistul american de origine olandeză Hermann Rosse (1887-1965) şi sunt realizate din alamă, bronz şi nichel. Pe una din feţe este gravată o imagine reprezentând două măşti, simboluri pentru tragedie şi comedie. Pe cealaltă, iniţial, a fost o reprezentare a profilului artistei Antoinette Perry. Cu timpul, reversul medaliei a fost inscripţionat cu numele câştigătorului, categoria şi anul.

În 1947, Premiile Tony cuprindeau 11 categorii, pentru ca din anul 2014, ele să conţină 24 de categorii, la care se adaugă câteva premii speciale.

Comitetul Administrativ al Premiilor Tony este compus din 24 de membri. Dintre aceştia, zece sunt desemnaţi de American Theatre Wing, zece de Broadway League şi patru reprezentând tot atâtea organizaţii implicate în arta teatrală. Rolul comitetului este de a stabili eligibilitatea nominalizărilor pentru toate categoriile. La rândul lor, nominalizările sunt făcute de un alt comitet. Juriul include aproximativ 860 de membri, care provin din conducerea unor numeroase organizaţii cu relevanţă pentru arta teatrală americană.

Deşi, teoretic, orice teatru cu peste 500 de locuri poate participa la Premiile Tony, Comitetul Administrativ este cel care alege teatrele ce pot concura. Începând cu anul 2010, lista a inclus aproximativ 40 de teatre situate în vecinătatea Times Square din New York.

Ceremonia decernării Premiilor Tony a fost transmisă în direct din anul 1967.

Cele mai multe nominalizări la Premiile Tony ale unei singure producţii au fost pentru musicalul Hamilton (2016), cu 16 nominalizări la 13 categorii. Pe locul doi s-a situat The Producers (2001), cu 15 nominalizări la 12 categorii. Cele mai multe premii oferite unei singure producţii au fost în număr de 12, în 2001, pentru The Producers, câştigător inclusiv la categoria Cel mai bun musical. Un caz special s-a înregistrat în 2011, când musicalul The Scottsboro Boys a fost nominalizat la 12 premii, fără să câştige vreunul.

La ediţia din 1950, piesa South Pacific a câştigat toate premiile pentru actorie.

Harold Smith Prince conduce detaşat topul celor mai premiate persoane la Premiile Tony, cu 21 de reuşite, care i-au răsplătit abilităţile de regizor şi producător. Pe locul al doilea se află Tommy Tune, cu zece trofee. Cel mai premiat compozitor este Stephen Sondheim, cu opt reuşite; cel mai premiat coregraf este Bob Fosse, opt premii, plus unul pentru regie.

Cea de-a 70-a gală a Premiilor Tony s-a desfăşurat la 12 iunie 2016, la Beacon Theatre din New York. Marele câştigător a fost musicalul Hamilton, pe ritmuri de hip-hop despre părinţii fondatori ai patriei cu o distribuţie inter-rasială şi în care principala vedetă (muzică, libret, interpretare şi compoziţie) este un portorican, Lin-Manuel Miranda.

Precedentele trei ediţii ale Premiilor Tony fuseseră găzduite de radio City Hall. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Tony Awards)