Premiile Primetime Emmy

Primetime EmmyPremiile Primetime Emmy sunt decernate de Academia de Arte şi Știinţe în Televiziune din SUA celor mai bune programe difuzate în intervalul de maximă audienţă.

Iniţial, începând cu 1949, au fost denumite simplu Premiile Emmy, însă odată cu înfiinţarea Premiului Emmy Daytime (pentru programele difuzate între orele 9 AM — 5 PM) în anii ’70, numele lor s-a schimbat în Primetime Emmy, pentru a le diferenţia.

Ceremonia dedicată Premiilor Primetime Emmy este programată, de obicei, la jumătatea lunii septembrie, în duminica ce precede începutul grilei de toamnă a televiziunilor americane. Este difuzată, prin rotaţie, de patru dintre cele mai importante posturi TV din SUA: ABC, CBS, FOX şi NBC.

Pentru a se califica în competiţie, un program trebuie să fie difuzat, în premieră, între 1 iunie şi 31 mai, în intervalul orar 6 PM — 2 AM şi să poată fi recepţionat în cel puţin jumătate din teritoriul american.

Cele mai multe din categoriile Premiilor Primetime Emmy necesită înregistrarea programelor pe suport DVD sau pe bandă a cel puţin şase episoade.

Propunerile sunt trimise în luna iunie membrilor Academiei, nominalizările sunt publicate în luna iulie, iar voturile finale sunt programate în august.

Cele patru categorii ale Premiilor Primetime Emmy sunt: Programe, Regie, Scenariu şi Actorie. Fiecare dintre acestea conţine sub-categorii, precum Cel mai bun serial de dramă, Cel mai bun film TV, Cel mai bun program reality, Cea mai bună regie pentru un serial de comedie, Cel mai bun scenariu pentru un serial de dramă, Cel mai bun actor principal într-un serial de comedie, Cea mai bună actriţă în rol principal dintr-un serial de comedie etc.

Postul de televiziune cu cele mai multe Premii Primetime Emmy obţinute într-un singur an este CBS, cu 44 reuşite în anul 1974. Game of Thrones este cel mai premiat serial într-un singur an, cu 12 premii obţinute în 2015.

Cel mai premiat serial de comedie din istoria Primetime Emmy este Frasier, însumând 37 distincţii, iar cele mai premiate seriale de dramă sunt Game of Thrones, Hill Street Blues şi The West Wing.

Cele mai de succes filme de televiziune au fost Behind the Candelabra şi Eleonor and Franklin, cu 11 premii fiecare.

Cea mai premiată actriţă care a întruchipat acelaşi personaj într-un serial este Candice Bergen, interpreta jurnalistei Murphy Brown din serialul omonim. Aceasta a obţinut cinci distincţii Primetime Emmy. De cealaltă parte, Don Knotts a obţinut acelaşi număr de premii pentru rolul Barney Fife din The Andy Griffith Show.

Nominalizările celei de-a 68-a ediţii a Premiilor Primetime Emmy sunt anunţate la 22 iulie 2016, la Los Angeles.(Text: Agerpres, Foto: westsidetoday.com)