Premiile BAFTA pentru cele mai bune jocuri video din 2014

Premiile BAFTA

La 12 martie 2015, a avut loc ceremonia decernării premiilor Academiei Britanice de Teatru şi Film (BAFTA) pentru cele mai reuşite jocuri video publicate în anul 2014. Marii câştigători au fost titlurile Monument Valley, The Last of Us: Left Behind şi Destiny.
Conform site-ului bafta.org/games, cea de-a XI-a ediţie a premiilor BAFTA pentru jocuri video s-a desfăşurat în hala Tobacco Dock din Londra, fiind găzduită de actorul englez Rufus Hound. Evenimentul a fost transmis, în direct, pe platforma video Twitch.tv. În deschidere, Riva Taylor a cântat „Earth to Earth”, o piesă compusă special pentru acest eveniment.

Nominalizările la cele 16 categorii au fost făcute publice la 10 februarie 2015. Cele mai multe i-au aparţinut jocului Alien: Isolation, menţionat la şase categorii. Au urmat Far Cry 4 şi Monument Valley, fiecare cu câte patru nominalizări. La categoria „Cel mai bun interpret al unui personaj virtual”, câştigătoare a fost desemnată artista americană Ashley Johnson pentru rolul lui Ellie din The Last of Us: Left Behind. Performanţa sa a fost cu atât mai impresionantă cu cât a reuşit să fie mai convingătoare, chiar şi decât Kevin Spacey în rolul lui Jonathan Irons din Call of Duty: Advanced Warfare.

Hearthstone: Heroes of Warcraft a câştigat o categorie extrem de disputată, aceea de „Cel mai bun multiplayer”, devansând titluri care au făcut vâlvă în 2014, precum Call of Duty, Destiny sau Titanfall. „Cel mai bun debut” a fost considerat platformer-ul Never Alone, iar „Cel mai inovator joc” a fost considerat „The Vanishing of Ethan Carter”, titlul de aventură-horror dezvoltat de studioul independent polonez The Astronauts.

Categoria „Cel mai bun design de joc” a fost adjudecată de Middle-earth: Shadow of Mordor, un RPG adresat, prioritar, pasionaţilor de literatură semnată de J. R. R. Tolkien. O surpriză a fost jocul de skateboarding OlliOlli, care a fost ales „Cel mai bun joc sportiv” în dauna unor francize precum FIFA 15, Forza Horizon 2 sau Madden NFL 15.

„Cea mai bună naraţiune” a aparţinut titlului The Last of Us: Left Behind, printre nominalizări aflându-se 80 Days, Broken Age sau The Wolf Among Us. „Cea mai bună coloană sonoră” a fost desemnată cea din Far Cry 4. În ciuda numărului mare de nominalizări, Alien: Isolation a câştigat doar la „Cele mai bune efecte sonore”.

Titlul Monument Valley a fost considerat „Cel mai bun joc britanic”, fiind un puzzle game creat de studioul Ustwo. Acelaşi titlu a obţinut şi titlul de „Cel mai bun joc pentru mobil”. Totuşi, „Cel mai bun joc al anului 2014” a fost, în opinia celor de la BAFTA, Destiny, FPS-ul realizat de Bungie şi distribuit de Activision.

La precedenta ediţie a premiilor BAFTA pentru industria de gaming, The Last of Us şi Grand Theft Auto V au avut zece, respectiv nouă nominalizări. Printre marii câştigători de anul trecut s-a numărat şi jocul platformer Tearaway. The Last of Us a fost cel mai apreciat joc de către BAFTA pentru anul 2013, câştigând la nu mai puţin de cinci categorii şi, mai ales, fiind desemnat „Jocul anului 2013”.

Premiile BAFTA pentru industria de gaming au debutat în 2004, răsplătind jocurile excepţionale apărute în 2002 şi 2003. Grand Theft Auto: Vice City a dominat această primă ediţie, obţinând şase premii. Totuşi, Call of Duty a fost considerat „Cel mai bun joc multi-platform”.  (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Bafta , Video: youtube.com)