Premieră pentru România: peste 4 tone de grâu la hectar

grau

Producţia de grâu a României a crescut în acest an cu 7% faţă de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiţă s-a obţinut o cantitate de 1,266 milioane de tone, a declarat  ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

„Culturile recoltate până în prezent nu au fost afectate de secetă şi dacă ne luăm după ce spun producătorii, sudul ţării a avut în primăvară chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane hectare cu grâu şi secară şi s-a obţinut o producţie medie de 4,054 kilograme la hectar, deci un total de 8,41 milioane de tone de grâu, faţă de 7,85 milioane de tone în 2015”, a precizat Achim Irimescu.

Depăşirea pragului de patru tone de grâu la hectar este o premieră pentru România ultimilor 10 ani, în condiţiile în care cele mai mari producţii medii au fost obţinute anul trecut, respectiv 3,84 tone la hectar, în 2011 — 3,68 tone la hectar, în 2014 — 3,58 tone la hectar şi în 2008 — 3,40 tone la hectar, conform datelor publicate pe site-ul MADR.

Anul trecut, România a recoltat 7,851 milioane de tone de grâu, cu un randament de 3,84 tone la hectar, de pe o suprafaţă totală de 2,043 milioane hectare.

Irimescu a precizat că la cultura de floarea-soarelui se estimează o producţie totală de 1,7 milioane de tone pentru 2016, cu un randament de circa 1.730 kg/ha, deoarece cultura nu a fost atât de puternic afectată de secetă ca în cazul porumbului, unde „e o mare problemă”.

„La floarea soarelui estimăm o producţie de 1,74 de milioane de tone. Floarea soarelui şi porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deşi la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă. Am fost în Ardeal şi porumbul arăta foarte bine pentru că a plouat şi mai mult acolo, însă sudul ţării, Dobrogea şi nordul Moldovei sunt puternic afectate de secetă, iar până la această oră datele noastre indică o suprafaţă de 350.000 de hectare calamitate, în diferite grade, între 30% şi 70%”, a spus ministrul Agriculturii.

În 2015, producţia de floarea soarelui a fost de 1,758 milioane de tone, cu o medie de 1,75 tone la hectar, iar suprafaţa recoltată s-a ridicat la un milion de hectare.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la floarea soarelui atât din punct de vedere al producţiei cât şi al suprafeţei, cu o cantitate de 1,75 milioane de tone obţinută de pe un milion de hectare, deşi faţă de anul 2014, producţia de floarea soarelui a scăzut cu 19,7%, din cauza randamentului la hectar care a coborât cu 19,6%.

Din datele furnizate de şeful MADR, producţiile recoltate până în prezent sunt de 308.000 tone la triticale (un hibrid de grâu şi secară n.r.), 1,334 milioane tone la orz, 288.179 tone la orzoaica de toamnă şi 334.000 de tone la cea de primăvară, la ovăz — 314.000 tone, rapiţă — 1,266 milioane tone, iar la mazăre boabe — 107.000 tone.

Producţia obţinută la rapiţă — 1,266 milioane de tone — este de departe cea mai bună din ultimii 10 ani, cu o medie de 2.781 kg/ha de pe 455.388 hectare. În 2015, s-au recoltat 383.000 de hectare cu rapiţă, iar producţia a fost de 959.000 tone — conform site-ului MADR — cu o medie de 2.530 kg/ha.

Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, Uniunea Europeană, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, îşi va pierde titlul ca urmare a scăderii semnificative a producţiei de grâu a Franţei, în timp ce poziţia SUA pe piaţa mondială a continuat să se erodeze în ultimii ani.

Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forţă pe piaţa internaţională a grâului, graţie randamentelor ridicate, monedelor slabe şi scăderii costurilor cu transportul. În aceste condiţii, livrările de cereale din Rusia ar urma să crească din nou în acest an, în condiţiile în care producţia de grâu ar urma să atingă un nou record de aproximativ 70 milioane tone, ceea ce i-ar permite să exporte o cantitate de 30 milioane tone de grâu, informează Financial Times.

Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, însă în prezent un număr din ce în ce mai mare de ţări din zona Golfului Persic şi Africa renunţă la grâul din SUA şi Australia pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face ca şi ţări îndepărtate precum Africa de Sud şi Mexicul, care în mod tradiţional au cumpărat grâu din SUA, să înceapă să cumpere grâu din Rusia.

Situaţia este complet diferită pentru producătorii francezi, afectaţi de ploile abundente de la începutul anului, care au diminuat atât randamentele cât şi calitatea producţiei de grâu. Franţa este principalul producător de grâu din UE, iar în urma scăderii producţiei franceze, UE va trebui să se mulţumească în acest an cu poziţia secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanţă Agritel estimează că în acest an producţia de grâu a Franţei va fi de 28,7 milioane tone, mai mică cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, în timp ce exporturile în afara UE vor scădea cu 60% până la 5,1 milioane tone. Pe lângă producţia scăzută, fermierii francezi suferă şi de pe urma preţurilor scăzute apărute pe piaţa internaţională ca urmare a unor recolte consistente în Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina şi SUA.

Potrivit Bloomberg, principalul producător de grâu din Uniunea Europeană, Franţa, a înregistrat în acest an cel mai redus nivel al producţiei din ultimii 30 de ani, ceea ce creează o oportunitate pentru exportatorii din regiunea Mării Negre. (Text: Agerpres, Foto: phys.org)