Premieră mondială: bere din orz fără gluten

bere-Kebari

Iubitorii de bere care au intoleranţă la gluten nu mai trebuie să se teamă atunci când doresc să consume această băutură, după ce oamenii de ştiinţă australieni au anunţat vineri, 15 aprilie, crearea unei beri fără gluten, informează agenţia Xinhua.

Pentru prima dată în lume, orzul crescut de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a fost în mod special creat astfel încât să conţină niveluri „ultra-scăzute” din hordeină, tipul de gluten care se găseşte în orz.

Rezultatul este o bere plină de aromă, conformă cu legea germană a purităţii Reinheitsgebot conform căreia berea este făcută numai din orz, apă, drojdie şi sare.

Bere fără gluten este oferită în prezent de fabricile de bere din întreaga lume, dar ea nu conţine orz, ci alte cereale fermentabile cum sunt meiul, orezul şi sorgul.

Rezultatul cercetării CSIRO înseamnă că cei care sunt intoleranţă la gluten, cum ar fi persoanele cu boala celiacă, se pot bucura de băutura alcoolică cea mai populară din lume.

Cercetătorul Crispin Howitt a declarat că orzul crescut de CSIRO, numit ‘Kebari’, este primul din lume adecvat unei diete fără gluten.

„Utilizând reproducerea convenţională am redus nivelurile de gluten de 10.000 de ori faţă de orzul obişnuit, ceea ce este mai mult decât ceea ce recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind o cereală fără gluten”, a declarat Howitt vineri într-un comunicat.

El a mai spus că CSIRO lucrează, de asemenea, la o versiune a Kebari fără pleavă (înveliş al bobului) care ar putea fi utilizată în alimentaţie, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, supa, pastele şi chiar pâinea integrală.

„Acesta va fi prima parte a următoarei generaţii de produse fără gluten care ajută persoanele cu boala celiacă să crească aportul de fibre, să asigure sănătatea intestinului şi să-şi îmbunătăţească dieta„, a spus el.

Compania germană de bere Radeberger a folosit orzul Kebari pentru a dezvolta berea ‘Pioneer’, prima bere fără gluten disponibilă pe rafturi. Această bere a intrat la comercializare începând de vineri pe piaţa germană, informează agenţia Xinhua. (Text: Agerpres, Foto: csiro.au)