Prăjituri unicat la cofetăria campionului Eduard Novak

prajituri-unicat-01

Prăjituri unicat, în care predomină fructele, aromele intense şi combinaţiile inedite şi inovative de gusturi se află, începând din această lună, în oferta cofetăriei din Miercurea Ciuc deţinute de campionul paralimpic Eduard Novak, acestea fiind concepute de o tânără maestru cofetar, şcolită la Budapesta şi Amsterdam.

Oferta de primăvară-vară a cofetăriei din centrul istoric al municipiului Miercurea Ciuc conţine 26 de prăjituri, concepute de la zero de Horvath Orsolya, o tânără maestru cofetar născută la Sfântu Gheorghe, care a studiat la Budapesta şi a profesat în Olanda şi care, în prezent, trăieşte la Atena, unde elaborează reţete proprii pentru blogul personal.

prajituri-unicat-02

Cele 26 de produse sunt împărţite în cinci categorii, respectiv torturi, mini deserturi, creme la pahar, prăjituri feliate şi deserturi pe farfurie, iar toate conţin cel puţin trei gusturi, uşor de identificat.  Când vorbeşte despre prăjiturile elaborate, Orsi, aşa cum îi spun prietenii, zâmbeşte larg şi le cuprinde cald cu privirea, ca şi cum ar fi propriii ei copii. Ne dezvăluie că le-a gândit de la zero, la solicitarea conducerii cofetăriei, şi că acestea conţin, în mare parte, fructe, întrucât este vorba de un meniu de primăvară-vară, creme uşoare, cu frişcă şi albuş de ou, dar şi ciocolată. În fiecare categorie, tânăra a dezvoltat câte cinci produse, doar la torturi a elaborat şase reţete noi.

Specialitatea lui Orsi sunt deserturile pe farfurie, iar în această categorie cea mai spectaculoasă este „supa rece de căpşuni şi coacăze negre, servită într-o cupă de ciocolată albă, alături de îngheţată de soc şi lămâie şi o fondantă”. Pe lângă „apariţia strălucitoare”, acest desert are şi gusturi proaspete şi uşoare, potrivite pentru acest sezon. Preferata lui Orsi este, însă, „melcul cu cacao, cremă de ciocolată, ganache de caramel şi alune caramelizate”, care are un aspect special şi un gust foarte bun.

prajituri-unicat-03

 „Toate deserturile pe farfurie conţin şi îngheţată, pentru că sunt de vară şi de aceea sunt atât de speciale”, explică Horvath Orsi.

La categoria torturi, tânara doreşte să scoată în evidenţă un produs deosebit, datorită combinaţiei de gusturi. Este vorba de tortul cu căpşuni şi mousse de şampanie, care conţine straturi foarte fine de migdale, iar crema este ganache de căpşuni, cu o bază de ciocolată albă. Între straturile de migdale se află dulceaţă de căpşuni, iar ca şi glazură a folosit ciocolată albă.

Când o rog să-mi prezinte un desert din categoria „creme la pahar”, Orsi se opreşte la panna cotta cu gust de vanilie şi două creme: o cremă din fructe de pădure şi cremeux de fructe de pădure, care este diferită de mousse întrucât nu are spumă, are bază de ouă şi are un gust mai intens. De altfel, Orsi foloseşte în multe dintre prăjituri elemente din cofetăria franţuzească, pe care o cunoaşte foarte bine.

Horvath Orsolya

Alte deserturi care pot fi savurate la cofetăria deţinută de Eduard Novak se numără „Blondie cu ciocolată albă, cu semifreddo de cafea şi sos de caramel”, „Felie cu iaurt copt, afine, mousse de lămâie, decorată cu un blat crocant din migdale” sau „Gazpacho de fructe cu jeleu de vin roze şi ciocolată cristalizată, servită cu îngheţată cu vanilie”.

Din oferta acestei cofetării nu putea lipsi şi Dobosul, prăjitura emblemă a Ungariei, dar reţeta a fost uşor modificată, pentru a se potrivi sezonului cald. „Am încercat să nu ne despărţim de reţeta originală, tocmai de aceea Dobosul de vară are blaturi realizate din unt şi cremă de ciocolată, doar că am mai adăugat şi cremă de zmeură”, a spus Horvath Orsi.

prajituri-unicat-04

Tânăra maestru cofetar mărturiseşte că uneori dezvoltă o reţetă pornind de la un gust drag din copilărie şi că de multe ori face zeci de combinaţii până când prăjitura are gustul dorit. Reţetele nu sunt însă dezvăluite, iar prăjiturile nu se vor putea regăsi la nicio altă cofetărie din România sau din străinătate. Managerul cofetăriei din Miercurea Ciuc, Bartis Botond, a declarat că o cerinţă foarte importantă în elaborarea reţetelor a fost ca toate deserturile să aibă un gust „de casă” şi să se folosească ingrediente naturale şi de calitate.

prajituri-unicat-05

„Sunt foarte multe cofetării în România care nu folosesc ingredientele cele mai bune şi gustul prăjiturilor este departe să fie gust de casă. Cerinţa noastră tocmai asta a fost – să folosească cele mai bune ingrediente, cu cele mai ridicate standarde de calitate, iar prăjiturile să aibă un gust de casă. Şi astfel am ajuns ca şi cele mai inovative, speciale, neobişnuite prăjituri pe care le-a dezvoltat Orsi să aibă un gust intens şi natural, de casă”, a afirmat Bartis Botond.

Dintre cele 26 de deserturi au existat două care nu au fost primite corespunzător de clienţi, aşa că au fost înlocuite. Este vorba de un mousse cu ceai Earl Grey şi o prăjitură ce conţinea cremă de zahăr ars şi piure de fructe de pădure.

Pentru că nu a fost pe placul cumpărătorilor, mousse-ul cu ceai Earl Grey a fost înlocuit cu unul cu ciocolată neagră şi cremă de cocos, iar deasupra are, ca şi decoraţiune, cocos caramelizat, ceea ce reprezintă, potrivit lui Bartis Botond, „o noutate în cofetăria ardelenească”. În ceea ce priveşte prăjitura cu creme brulee, aceasta a fost înlocuită cu una care conţine mousse de ciocolată albă şi piure de fructe de pădure.

prajituri-unicat-06

„Oferta de primăvară-vară a fost primită cu curiozitate, toate deserturile, exceptându-le pe cele două, au fost apreciate. Sunt promovate nişte gusturi foarte intense şi nişte combinaţii de gusturi care nu se pot regăsi în vitrinele celorlalte cofetării, nici din judeţ, nici din Ardeal”, susţine Bartis Botond.

Noul meniu a fost prezentat şi într-un cadru festiv, în timpul unui eveniment din care nu a lipsit un concert live de jazz. De altfel, tânăra maestru cofetar dezvăluie că toate cofetăriile din lume care pun accent pe calitatea produselor fac diferenţă între meniurile de sezon şi au, de obicei, câte trei meniuri, în fiecare an, respectiv meniul de iarnă, de primăvară şi celălalt pentru vară.

prajituri-unicat-07

Despre tendinţa actuală din cofetăria internaţională, aceasta spune că se pune accent tot mai mult pe mousse-uri, „care sunt nişte creme foarte uşoare, realizate cu frişcă şi albuş de ouă şi bineînţeles ciocolată, iar cremele pe bază de unt sunt uitate sau lăsate în trecut”.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Horvath Orsolya recunoaşte că, odată cum finalizarea reţetelor pentru cofetăria din Miercurea Ciuc i s-a îndeplinit un vis, acela de a avea o colecţie personală de deserturi, iar acum este deschisă pentru noi provocări şi nu exclude posibilitatea să revină în România pentru un nou proiect. (Text si foto: Agerpres)