Prăjitura campionului Eduard Novak

Eduard-Novak

Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak, are o prăjitură care-i poartă numele, în cofetăria familiei din Miercurea Ciuc, pe care marele sportiv a preluat-o de curând, a renovat-o şi a rebranduit-o.

Felia Novak este o prăjitură „cu caracter”, consistentă, cu multă ciocolată, care spune povestea unui om care s-a ridicat şi a căzut, care a demonstrat că limitele pot fi depăşite şi care a arătat lumii întregi că prin perseverenţă şi spirit de sacrificiu poţi să-ţi împlineşti orice vis.

Campionul paralimpic de ciclism Eduard Novak a povestit că reţeta a fost creată printr-o muncă de echipă şi după zeci de încercări s-a ajuns la formula finală. Iniţial, managerul cofetăriei a vrut să poziţioneze cofetăria pe un segment de clienţi care mănâncă sănătos şi au un stil de viaţă care se apropie de cel al unui sportiv. Tocmai de aceea a propus ca prăjitura care poartă numele cofetăriei să fie una cu fructe şi mac. Ulterior însă, a schimbat strategia şi s-a axat mai mult pe plăcerea de a trăi, fiind influenţat şi de povestea personală a sportivului. Şi asta pentru că Eduard, căruia îi plac dulciurile foarte mult, în special ciocolata, şi-a dorit ca prăjitura care-i poartă numele să fie una care să nu-i mai aducă aminte de restricţiile alimentare de care trebuie să ţină cont tot timpul.

„Când am început discuţiile pe această temă, Boti (n.r. – managerul cofetăriei) mi-a recomandat să folosim o prăjitură mai sănătoasă, gândindu-se la viaţa mea de sportiv. Însă 90% din alimentaţia mea este de sportiv şi trebuie să renunţ la o grămadă de bunătăţi, motiv pentru care am decis că dacă tot voi mânca foarte, foarte rar această felie Novak să fie într-adevăr ceea ce-mi place. Şi mie îmi place să fie o prăjitură consistentă, să aibă ciocolată, să se simtă că are viaţă în ea. În crearea reţetei am încercat mai multe variante, dar baza a fost ciocolata şi până la urmă s-a născut această prăjitură care cred că este foarte bună, pe placul meu. Aş mai fi adăugat şi alte ingrediente, dar e perfect aşa”, mărturiseşte Eduard Novak.

Mama campionului paralimpic, Novak Margit, ne dezvăluie ingredientele, pentru că ea este cea care a muncit cel mai mult pentru ca prăjitura fiului său să fie perfectă. Reţeta, însă, este una secretă şi nu va fi făcută publică.

„Blatul conţine zahăr, cacao de calitate bună, ciocolată cu conţinut ridicat de cacao, iaurt sau chefir şi unt. Crema este ganache din ciocolată albă, ciocolată cu lapte şi ciocolată neagră amăruie, iar pe deasupra este acoperită cu miere, care îi dă gustul de caramel”, spune Novak Margit.

Felia-Novak

Aceasta recunoaşte că lui Eduard îi plăcea foarte mult ciocolata, încă din copilărie, motiv pentru care a ştiut că prăjitura lui va avea multă ciocolată.

Îi place enorm ciocolata şi de aici am tras concluzia că, dacă facem o prăjitură, să fie cu multă-multă ciocolată. Am făcut multe încercări, poate prea multe. Am lucrat cam două luni, am tot încercat diverse reţete până când am fost convinşi că aceasta e cea mai bună”, afirmă mama lui Eduard.

Campionul paralimpic consideră că prăjitura sa este una foarte simplă, dar care spune multe şi prin intermediul căreia vrea să transmită clienţilor şi fanilor săi plăcerea de a trăi şi bucuria unui moment plin de savoare.

Această prăjitură ne spune că viaţa e frumoasă şi trebuie să te bucuri de plăcerea de a trăi. Nu aş putea să mă asociez cu o prăjitură foarte săracă în gust, poate să fie cât de sănătoasă, nu m-aş asocia cu un asemenea produs. Este o prăjitură specială, în primul rând, are caracter şi mă asociez cu ea foarte bine. Clienţilor care vin aici le recomand să mănânce felia Novak, pentru că astfel pot să simtă mentalitatea mea şi modul meu de a gândi”, susţine campionul paralimpic.

Felia Novak a devenit rapid vedeta cofetăriei situate în zona istorică a municipiului Miercurea Ciuc şi orice persoană care-i trece pragul îşi doreşte să o guste. Managerul cofetăriei, Bartis Botond, ne-a dezvăluit că un client a cumpărat, într-o zi, 40 de felii, pentru a le demonstra şi apropiaţilor săi cât de bună este prăjitura campionului.

„Toată lumea cumpără din curiozitate pentru că e prăjitura de la care cofetăria a primit numele şi este prăjitura preferată a lui Edi, după care revin şi cumpără mai multe felii. Avem şi un record de cele mai multe felii Novak vândute deodată unei singure persoane – 40 de prăjituri. Persoana respectivă ne-a povestit că prăjitura e atât de adorabilă şi atât de bună încât a cumpărat pentru familie, prieteni, rude. Avem însă şi comenzi, la diferite evenimente business sau de aniversare, cu un număr de felii cuprins între 100 şi 150”, spune Bartis Botond.

El recunoaşte că oamenii au început să înţeleagă că, de fapt, felia Novak vorbeşte despre filosofia unei cariere de succes, despre muncă, sacrificii, eforturi, despre performanţă şi lucruri bine făcute.

„Felia Novak este mult mai mult decât o prăjitură. De fapt, felia Novak spune povestea întregii vieţi a lui Eduard, vorbeşte despre calităţi umane deosebite precum perseverenţa, credinţa, iubirea şi efortul depus, cu scopul de a atinge succesul în viaţă. Ceea ce vreau să transmitem clienţilor noştri despre felia Novak este filosofia unei vieţi întregi, nu doar a unui moment special când savurezi o prăjitură bună. O filosofie care merită să fie cunoscută şi, mai mult decât atât, merită să fie urmată. Doresc ca felia Novak să fie o recompensă pentru meritele noastre, pentru tot ce am făcut bun sau bine în viaţa noastră. Astfel, scopul meu este să aduc felia Novak în percepţia clienţilor noştri ca fiind un simbol al efortului, al credinţei, al perseverenţei şi al succesului în viaţă”, arată managerul cofetăriei.

De altfel, toţi cei care trec pragul cofetăriei cu aer vienez, situată într-o clădire istorică din Miercurea Ciuc, pot să vadă medaliile olimpice sau mondiale ale lui Eduard, pot să admire fotografii care surprind întâmplări din cariera sa sportivă sau momente sensibile din viaţa sa, pot să simtă, măcar puţin, sacrificiul şi efortul care au stat în spatele fiecărui rezultat şi mai presus de orice, spune marele campion, pot să guste din prăjiturile sale, prin care doreşte să le transmită tuturor că este un om fericit. (Text si foto: Agerpres)