Postul – avantaje şi… riscuri pentru sănătate

salata-post

Oamenii au diferite motive pentru a posti temporar, de exemplu pentru a slăbi, deoarece cred că este bine pentru sănătate sau pentru că le recomandă religia pe care o practică. Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri, scrie passionsante.be.
Cercetări efectuate pe animale şi pe oameni (în ultimul caz rezultatele sunt totuşi mai puţin clare) arată că un consum mai mic de calorii (cu 30%-40% mai puţin decât aportul energetic normal) scade riscul bolilor asociate cu îmbătrânirea (cum ar fi demenţa), precum şi, probabil, pe cel de cancer, crescând în acelaşi timp speranţa de viaţă. Este unul dintre avantajele semnalate ale postului.

Apoi, un post periodic ar scădea nivelul glucozei (zahărului) în sânge: sensibilitatea corpului la insulină s-ar îmbunătăţi, iar omul ar avea nevoie de mai puţină insulină, lucru care ar duce la scăderea riscului de obezitate şi de diabet.

Un post de câteva zile ar putea provoca o scădere a trigliceridelor şi a colesterolului din sânge, având prin urmare un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare. În plus, ar putea fi favorizată producerea de noi celule suşă, ceea ce asigură întărirea sistemul imunitar.

Și postul pentru a da jos kilogramele este destul de des întâlnit. Un regim hipocaloric (în cadrul căruia se consumă doar înlocuitori alimentari speciali un anumit timp) sau un regim cu lichide permite o scădere în greutate considerabilă în timp foarte scurt. Este totuşi foarte dificil de păstrat greutatea la care se ajunge după post. În majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute revin cu repeziciune, adesea în număr mai mare decât înainte de regim.

Pierderea în greutate în timpul unui post se datorează în principal pierderii de apă din ţesuturile musculare, cele adipoase (grăsime) rămânând în mare parte intacte. Este recomandabil ca cine doreşte să slăbească să ceară sfatul unui medic sau al unui dietetician.

Unii ţin post şi pentru detoxifiere. Conceptul de post pentru purificare sau detoxifiere nu este nou şi a fost utilizat multă vreme în medicina alternativă. Acum este foarte la modă. Potrivit adepţilor lui, regimul este important pentru curăţarea corpului de toate toxinele produse, ingerate sau absorbite din mediu, care ar ameninţa sănătatea fizică şi mentală.

Curele de detoxifiere, cel mai des sub formă de sucuri de fructe şi ceaiuri, se ţin pentru purificarea corpului, eliminarea toxinelor, furnizarea de energie şi îmbunătăţirea sănătăţii generale. Nu există totuşi prea multe dovezi ştiinţifice în acest sens.

În plus, corpul elimină în mare parte toxinele prin ficat şi rinichi. Detoxifierea prin intermediul unei cure de sucuri de fructe timp de două sau trei zile nu poate face rău în cazul unor persoane sănătoase, însă cure mai lungi pot provoca unele schimbări metabolice şi duce la degradare musculară.

Detoxifierea nu este deloc recomandată persoanelor care au anumite probleme de sănătate, mai ales la ficat şi rinichi, diabet sau tulburări cardiovasculare.

Printre riscurile la care se supun cei care ţin posturi periodice se numără provocarea unor carenţe alimentare, mai ales în vitamine şi minerale (calciu). După câteva zile, postul poate declanşa tot felul de simptome, ca dureri de cap, rău la stomac, constipaţie, ameţeli, greaţă, palpitaţii, oboseală, tulburări ale somnului, iritabilitate, pierderi de memorie etc. Durerile de stomac se pot agrava, iar cei care au dureri de cap observă înmulţirea acestor neplăceri.

Pe termen mai lung se pot dezvolta calculi biliari şi probleme cardiace (cum ar fi tulburări de ritm cardiac), renale, anemie etc. Dacă durează mai mult de câteva zile, postul poate duce la o slăbire a sistemului imunitar şi la o sensibilizare faţă de infecţii.

Postul poate provoca o severă scădere a nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), ceea ce poate duce la complicaţii grave, mai ales la diabetici.

În cazul femeilor însărcinate, postul ţinut în primul trimestru de sarcină poate avea un efect negativ asupra copilului, cum ar fi o greutate mai mică la naştere, un risc mai mare de handicap mental sau o scădere a performanţelor de învăţare.

Pacienţii care trebuie să ia medicamente şi care postesc pot avea tendinţa să sară o doză sau să o amâne, lucru care poate scădea sau, dimpotrivă, întări efectul medicamentelor. Cine doreşte să ţină post trebuie să anunţe întotdeauna medicul, pentru ca acesta să îi facă recomandările necesare.

Postul trebuie evitat cu orice preţ în anumite situaţii, cum ar fi în timpul sarcinii şi al alăptării, la copii, la persoanele în vârstă, la cele care suferă de o boală cronică (cardiovasculară, renală, de ficat, diabet etc.) şi la persoanele cu tulburări alimentare. (Text: Agerpres, noshdetox.com)