Porţile istorice ale Timişoarei

portile-timisoarei-01Câteva zeci din sutele de porţi vechi ale clădirilor istorice din Timişoara vor fi incluse într-un traseu turistic ce va fi lansat în anul 2021, când oraşul va fi Capitală Culturală a Europei, un rol important în acest sens avându-l proiectul ”Poartă ARTĂ!”, iniţiat şi derulat de Asociaţia Culturală Kratima.

Porţile istorice le vor oferi vizitatorilor posibilitatea de a pătrunde în povestea locului şi a celor care au trăit acolo.

‘Încercăm să creăm un traseu turistic al porţilor Timişoarei, care să spună poveştile acelor case şi ale oamenilor care au trăit în ele. În ideea în care ne aşteptăm să avem în 2021 peste 1,5 milioane de turişti, sperăm ca printre altele să avem şi un traseu funcţional interesant, mai ales pentru acei turişti şi pe zona de patrimoniu. Iar ‘Poarta ARTĂ!’ sperăm să reuşească să genereze cât mai multe porţi restaurate şi poveşti ale porţilor, care ar putea fi una dintre atracţiile importante ale Timişoarei Capitală Culturală Europeană”, a declarat marţi, 11 octombrie, Sorin Vlad Predescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Timiş.

Potrivit acestuia, proiectul este în primul rând un efort de conştientizare a oamenilor privind valorile de patrimoniu ale Timişoarei, care reprezintă o marcă a oraşului. Porţile Timişoarei sunt foarte diverse, foarte bogate şi spun foarte multe despre clădirile pe care le înfrumuseţează.

”DJC a pledat întotdeauna pentru păstrarea şi restaurarea porţilor. Toată lumea îşi doreşte şi alte tipuri de acces, ele fac parte integrantă din patrimoniul cultural şi istoric şi (…) vor rămâne. Nu se restaurează doar acele porţi. Prin acest proiect, practic, orice clădire care se restaurează are şi această zonă de poartă restaurabilă”, a adăugat Sorin Vlad Predescu.

Întrucât nu toate porţile vechi presupun şi restaurarea clădirilor cărora le aparţin, prin campania ”Poartă ARTĂ!” sunt semnalate porţi reprezentative ale unor astfel de imobile care nu au intrat încă într-un program de restaurare.portile-timisoarei-02

Prima dintre porţile reabilitate deja în cadrul proiectului-festival ”Poartă ARTĂ!” a fost ”poarta cu nasturi”, în anul 2015.

”Renovarea ‘porţii cu nasturi’ pe strada 16 Decembrie 1989, nr. 12 a prilejuit şi descoperirea poveştii unui meşteşug. Pe strada 16 Decembrie 1989 la numărul 12 locuia un ‘năsturar’ cunoscut de timişorenii din toate colţurile oraşului. Meseria de ‘năsturar’ nu mai există astăzi, dar caseta de pe poarta acestuia, în care erau expuşi nasturii îmbrăcaţi cu migală, aminteşte de lumea de odinioară a meşteşugarilor şi a breslelor. Prin protecţia şi restaurarea patrimoniului construit local sunt asigurate premisele pentru ca opinia publică să fie mai bine informată asupra memoriei istorice a Timişoarei”, declara la momentul restaurării porţii cu nasturi, Oana Grimacovschi, reprezentanta Asociaţiei Culturale Kratima.

Proiectul ”Poartă ARTĂ!” derulat de Kratima este cofinanţat de Primăria Municipiului Timişoara cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Porţile Timişoarei deschid drumul spre istoria oraşului. În Timişoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moştenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus oraşului o înflorire economică inegalabilă şi referinţe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta şi Viena. Municipiul are un portofoliu de 73 de porţi multiseculare de patrimoniu, adevărate bijuterii arhitectonice în lemn sau fier, care vorbesc despre istoria economică, socială şi culturală a comunităţii. (Text: Agerpres, Foto: timisoaraovertime.ro)