Podul pe uscat al Serbiei: puntea fără râu

pod-Serbia1

Râul Bega curge pe aproximativ 250 de km, din Munţii Poiana Ruscă din România până în Serbia, unde se varsă în râul Tisa, lângă Titel.

În oraşul Zrenjanin, din râu s-a desprins un braţ secundar, care se abate de la cursul principal, face o buclă scurtă şi apoi se alătură iar de Bega, după ceva mai mult de 200 de metri în aval.

pod-Serbia2

Astfel, cursul de apă secundar formează un inel-şanţ în jurul unei mici zone a oraşului, numită „Mala Amerika” (sau „Mica Americă”). În 1962, oraşul a construit o punte peste acest curs de apă, pentru a lega locuitorii din zona altfel izolată cu restul oraşului Zrenjanin.

pod-Serbia3

Podul şi-a îndeplinit cu succes menirea, până în 1985, când administratorii oraşului au venit cu o idee mai bună.

pod-Serbia4

Ei au umplut mai multe secţiune ale buclei acvatice cu pământ, inclusiv zona de sub pod, făcând astfel podul inutil. Astăzi, Podul pe uscat stă între două lacuri – rămăşiţe din albia fostul braţ secundar al râului Bega.

pod-Serbia5

Deşi aflat încă în picioare, podul pare a fi într-o stare de neglijenţă. Pe balustradă s-a dezvoltat rugina şi fiecare suprafaţă disponibilă este umplută cu graffiti.

pod-Serbia6

Autorităţile oraşului au vrut să-l demoleze, deoarece nu mai are nici un scop, dar mulţi locuitori au obiectat, susţinând că podul a devenit un simbol ironic al oraşului Zrenjanin. În plus, Podul pe uscat este singurul pod din lume care nu trece peste un obstacol fizic, altul decât mai micul şi mai vechiul Pod al Treimii din Anglia. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: bastabalkana.com, flickr.com, ishranapasa.com,panoramio.com)