Podul Natural de la Grohot

Podul-Grohot-01

Podul Natural de la Grohot este un monument al naturii, format prin prăbuşirea, în timp, a tavanului unei vechi peşteri. Unul dintre putinele poduri naturale din România, căutat de amatorii de drumeţii pasionaţi de minuni ale naturii, acesta este situat în judeţul Hunedoara, pe valea Uibăreştilor, pe teritoriul satului Grohot din comuna Bulzeştii de Sus, la 15 kilometri de oraşul Ţebea.

Zona pe care se află monumentul este o rezervaţie naturală de tip geologic ce conservă podul propriu-zis şi vegetaţia dezvoltată pe substrat calcaros cu numeroase elemente specifice zonei mediteraneene. O interesantă varietate de plante creşte pe calcarul din zonă, între care se poate remarca, odată cu venirea primăverii, liliacul sălbatic.

Potrivit unor informaţii geologice, aici ar fi existat, iniţial, o peşteră, din care a mai rămas doar podul natural, săpat de ape. Dincolo de ipotezele ştiinţifice, priveliştea oferită de natură este impresionantă. Spectaculosul monument pare o şa imensă despre care legendele spun că ar fi aparţinut, în vremuri de demult, uriaşilor care păzeau minele de aur din apropiere ale dacilor.

Alte istorisiri susţin că stânca, în forma ei de odinioară, nesăpată de ape, a ajuns acolo în timpul erupţiilor vulcanice ale muntelui Caraci, aruncată la zeci de kilometri distanţă de vulcanul, pe atunci, activ.

Podul Grohot se întinde pe o suprafaţă de un hectar, are o lungime de 20 metri şi o lăţime de 12 metri, este acoperit cu copaci, iar pe sub el curge Pârâul Grohot. Turiştii pot admira abrupturi desfăşurate în întreaga lor splendoare, piscuri ascuţite, ravene în rocă sau grohotişuri mobile. În partea din amonte a Podului, tunelul subteran este mai larg, apele ocupând întreaga albie doar la viituri, iar în cea din aval lărgimea galeriei nu depăşeşte cinci metri, fiind inundată în totalitate.

Podul-Grohot-02

Podul natural de la Grohot rămâne unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Hunedoara. În ţara noastră mai există o singură formaţiune asemănătoare, în comuna Ponoarele din judeţul Mehedinţi, fenomenul fiind o raritate. Zona este inclusă într-un circuit turistic, numit Circuitul Cheilor: Ţebea – Bulzeştii de Jos – Podul Grohotului – Cheile Uibăreştilor – Cheile Ribicioarei – Ribiţa – Ţebea.

Nu este amenajată turistic, dar constituie un spaţiu perfect pentru amatorii de drumeţii prin locuri sălbatice. Priveliştea este impresionantă în lunile mai-octombrie, iar pasionaţii de ciclism, moticiclism cross sau enduro apreciază traseul plin de serpentine, cu urcuşuri şi coborâşuri. Accesul se face din nordul judeţului Hunedoara, pe drumul din comuna Baia de Criş spre Bulzeştii de Jos. (Text: Agerpres, Foto: turistintransilvania.com)