Plimbarea cu un câine pe stradă este ilegală în Iran

caine-plimbare

Proprietarii de câini dintr-un oraş din centrul Iranului au primit cu emoţie şi îngrijorare decizia de confiscare a animalelor lor, pentru a lupta împotriva „vulgarei culturi occidentale”, arată cotidianul Sharvand şi Societatea de protecţie a animalelor, preluate de AFP.

„Săptămâna trecută au venit la mine nişte oameni cu un act de la serviciile veterinare şi mi-au luat câinele cu pretextul că îl vaccinează”, a spus în cotidianul menţionat un bărbat din Shahin Shahr (provincia Ispahan). Însă când a mers la serviciile veterinare din oraş nu a găsit nicio urmă a câinelui. Cotidianul scrie că aceste „preluări” de câini sunt în realitate rezultatul unei decizii a procurorului din oraş, Mohsen Boosaidi.

„Să ai câine este haram (contrar religiei), potrivit liderilor religioşi”, afirmase săptămâna trecută procurorul, citat de agenţia de presă Fars.

„Dacă găsim oameni care au câini şi îi plimbă, acest lucru înseamnă că răspândesc vulgara cultură occidentală. Vom acţiona ferm împotriva lor„, a adăugat el atunci.

Preluările de câini au început la Shahin Sahr la trei zile după declaraţiile procurorului, conform cotidianului Shahrvand.

Preşedintele Societăţii pentru protecţia animalelor, Javid Al-e Davoud, a protestat împotriva acestei operaţiuni „ilegale”, afirmând că declaraţiile procurorului sunt „total greşite”.

„Deţinerea unui câine nu este considerată haram în nicio carte religioasă. A asocia deţinerea de câini cu cultura occidentală înseamnă falsificarea istoriei islamului şi a civilizaţiei iraniene”, a afirmat el într-o scrisoare deschisă. Deşi câinii sunt consideraţi în mod tradiţional „najes” (murdari), ei nu sunt haram, a adăugat Javid Al-e Davoud.

Plimbarea cu un câine pe stradă şi luarea lui în maşină sunt ilegale în Iran. Poliţia poate lua animalul şi da o amendă proprietarului, potrivit legii. În pofida acestei interdicţii, tot mai mulţi iranieni au câini şi nu ezită să îi plimbe pe stradă.

Conform opiniei unor demnitari religioşi, este autorizată în schimb deţinerea unui câine pentru a păzi casa, a vâna, a proteja alte animale, a căuta droguri sau din motive medicale, încheie AFP. (Text: Agerpres, Foto: dogchannel.com)