Plăcintă creaţă dobrogeană

Placinta-dobrogeanaPlăcinta creaţă dobrogeană este un produs culinar pe care îl pregăteşte şi despre care vorbeşte cu mare drag Birsen Gafar, şefa unui laborator de patiserie din Constanţa.

„Foaia pentru plăcinta creaţă dobrogeană nu o fac cu merdeneaua sau sucitorul, ci cu mâna. Coca trebuie să fie elastică, astfel încât să putem întinde foaia prin rotirea în aer”, a fost precizarea făcută de Birsen Gafar, în laborator, la masa de lucru, în timp ce prepara plăcintă creaţă dobrogeană.

Aluatul a fost obţinut prin frământare, din făină, apă, sare şi oţet, iar ulterior porţionat în bucăţi mai mici, sub forma unor sfere. „Am porţionat aluatul în bile, cum le spunem noi, şi îl lăsăm într-o perioadă de repaus. Nu se poate folosi imediat”, a explicat Birsen Gafar. După circa 10-15 minute de repaus, din bilele de aluat unse cu margarină topită şi ulei au început să prindă contur foile de plăcintă, coca fiind întinsă prin rotirea ei în aer.

„Bilele se ung cu margarină amestecată cu ulei, ca să-şi dea aluatul drumul la elasticitate, să se poată întinde cu mâinile foaia. Întinsul foii pe sus este specific plăcintei dobrogene. Foaia aproape că zboară în timp ce devine subţire şi îşi măreşte dimensiunea”, a spus specialista în prepararea produselor de patiserie. Potrivit acesteia, după obţinerea foii, se adaugă compoziţia pe bază de brânză şi se încreţeşte plăcinta.

„De obicei folosim brânză dulce, adăugăm ouă, stafide dacă se doreşte, sare după gust, să nu fie nici prea sărată. Foaia peste care am pus brânza se adună şi devine creaţă. Se rulează un pic, se adună un pic pe mână şi se formează aceste bule. Plăcinta devine, aşa cum se numeşte, creaţă”, a afirmat patisera. Plăcinta gata pregătită se pune în tavă, se unge cu ou pe deasupra şi se coace la cuptor. (Text: Agerpres, Foto: costachel.ro)