Plácido Domingo a împlinit 75 de ani

placido domingo

La 21 ianuarie 2016, tenorul şi dirijorul spaniol Plácido Domingo a împlinit 75 de ani.

Născut la Madrid, Plácido Domingo a fost descris de presa internaţională drept ”Regele Operei”, dar a primit şi titlul de „cel mai mare artist de operă din timpurile moderne”. Timp de aproape jumătate de secol s-a aflat pe scenele lumii, susţinând peste 3.700 de spectacole şi 145 de partituri, dar şi dirijând peste 500 de reprezentanţii şi realizând sute de înregistrări audio şi video, dar şi filme, se arată pe site-ul oficial placidodomingo.com.

Marele tenor a cântat pe aproape fiecare mare scenă de operă din lume, de la Metropolitan Opera din New York şi până la faimoasa La Scala din Milano. A lucrat alături de mari dirijori, precum legendarul Herbert von Karajan şi Zubin Mehta. Datorită repertoriului său impresionant de peste 140 de partituri, Plácido Domingo a fost inclus în Cartea Recordurilor.

Totodată, apariţiile sale în întreaga lume, alături de colegii săi José Carreras şi Luciano Pavarotti, în legendarul spectacol ”Cei trei tenori”, au fost considerate unele dintre cele mai de succes realizări muzicale ale anilor 90.

Primii paşi în cariera muzicală i-a făcut cântând în trupa de muzică zarzuela (forma spaniolă a operetei) creată de părinţii săi. În 1949, aceştia îşi înfiinţează propria companie de teatru în Mexico City, oraşul devenind căminul artistului pentru următorii ani. La opt ani a primit primele lecţii de pian, iar la 14 ani a fost acceptat la Conservatorul Naţional de Muzică din Mexico City, unde a studiat compoziţia, cantoul şi pianul. În 1959, la doar 18 ani, Domingo a susţinut o audiţie la Opera Naţională din Mexic. A cântat în toamna aceluiaşi an, în rolul curteanului Borsa din opera ”Rigoletto” a compozitorului italian Giuseppe Verdi.

După doi ani, în 1961, Plácido Domingo şi-a făcut debutul ca tenor pe scena Operei din Mexico City în rolul lui Alfredo din opera ”Traviata” de Verdi. În acelaşi an a atras atenţia criticilor de specialitate cu rolul Edgardo din ”Lucia di Lammermoor”, rol interpretat pe scena Operei din Dallas alături de celebra Joan Sutherland. Consacrarea internaţională i-a venit în 1968, pe scena Operei Metropolitan din New York, când l-a înlocuit pe Franco Corelli în rolul lui Maurizio din opera ”Adriana Lecouvreur”.

În 1973, a debutat ca dirijor pe scena Operei din New York. În 1987, a fost numit directorul Operei din Los Angeles, unde activează şi astăzi, iar 1996 a devenit director artistic al Operei Naţionale din Washington, funcţie pe care a deţinut-o până în 2011.

Începând cu anul 1993, Plácido Domingo promovează tinerele talente în cadrul competiţiei ”Operalia”.

I-a fost acordată Medalia Libertăţii (SUA), titlurile de Comandant al Legiuni de Onoare (Franţa) şi Cavaler de Onoare al Imperiului Britanic, Cavaler Mare Cruce, Mare Ofiţer şi Ordinul de Merit al Republicii Italiene. În 2009, regele Carl Gustaf al Suediei i-a decernat primul Premiu Birgit Nilsson, în valoare de 1 milion de dolari.

Plácido Domingo şi cântăreaţa suedeză de operă Birgit Nilsson au cântat împreună pentru prima dată la New York, la 15 februarie 1969, se arată pe site-ul svd.se. În septembrie 2010, Academia latino-americană de arte muzicale şi ştiinţă i-a atribuit titlul de Om al Anului. În ianuarie 2011, Guvernul spaniol i-a acordat Ordinul Artelor pentru ”succesele remarcabile în activitatea sa de creaţie”. La 16 aprilie 2013, tenorul a primit ”Cheia” City-ului londonez în onoarea întregii sale vieţi dedicate operei şi artei.

Tenorul Plácido Domingo a fost numit, în 2012, Ambasador al Bunăvoinţei pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru ”dedicaţia sa dovedită faţă de valorile şi de idealurile Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO)”.

În 2010, între 17 şi 29 iulie, tenorul Placido Domingo şi soprana româncă Angela Gheorghiu au evoluat în patru reprezentanţii ale operei ”Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi, la Teatro Real din Madrid. În septembrie 2010, Placido Domingo a interpretat opera ”Rigoletto”, de Giusepe Verdi, într-o montare deosebită care a fost realizată în palatul ducal din Mantova, locul unde s-a desfăşurat acţiunea capodoperei verdiene. Spectacolul de operă a fost transmis de către televiziunea italiană RAI în 148 de ţări. În 2011, exact în ziua în care împlinea 70 de ani, Placido Domingo s-a aflat pe scena Royal Opera House din Madrid, unde a interpretat rolul lui Oreste în opera ”Ifigenia în Taurida” de Christoph Gluck. Placido Domingo a jucat, în 2013, în opera ”Nabucco” de Giuseppe Verdi la Royal Opera House din Londra.

La 11 iulie 2014, cu două zile înainte de finala Cupei Mondiale de Fotbal din Brazilia 2014, tenorul spaniol a susţinut un concert la Rio de Janeiro, fiind acompaniat de Orchestra Simfonică Braziliană şi de mai mulţi invitaţi speciali, precum pianistul chinez Lang Lang, soprana portoricană Ana Maria Martinez şi de dirijorul-pianist american Eugene Kohn. Ultimul său concert în acest oraş a avut loc în 1995. Tot în 2014, Plácido Domingo a susţinut un concert, pe scena Operei din Madrid, alături de soprana Ana Maria Martinez, în cadrul ciclului Las noches del Real (Serile de la Operă).

În 2015, s-au împlinit 40 de ani de la debutul său pe scena Festivalului de la Salzburg, când a interpretat rolul principal din opera ”Don Carlo” de Giuseppe Verdi, într-un montaj care l-a avut ca dirijor pe legendarul Herbert von Karajan, dar şi 19 ani de evoluţii pe această scenă.

În ultimii ani, tenorul spaniol a suportat mai multe intervenţii chirurgicale, revenindu-şi spectaculos de fiecare dată. Artistul a fost operat, în martie 2010, de un cancer de colon. La începutul lunii iulie 2013, tenorul a fost internat într-un spital din Madrid, unde a fost tratat cu succes pentru o embolie pulmonară. În octombrie 2015, Placido Domingo a suferit o extirpare a vezicii biliare.

Mare suporter al echipei spaniole de fotbal Real Madrid, Plácido Domingo va fi omagiat în cadrul unui concert ce va avea loc la 29 iunie 2016 pe stadionul Santiago Bernabeu, sub titulatura „Plácido în suflet”, beneficiile fiind destinate şcolilor deschise de fundaţia grupării madrilene în Mexic. Proiectul a fost iniţiat de clubul de fotbal Real Madrid. Însă până atunci, potrivit paginii sale oficiale http://www.placidodomingo.com/, tenorul va susţine o serie de reprezentanţii la: Metropolitan Opera din New York, La Scala din Milano, Opera de Stat din Berlin, Opera de Stat din Viena, Opera Naţională din Paris, Royal Opera House din Londra.

Prin vocea sa, Plácido Domingo a cucerit o lume întreagă şi a devenit un reper pentru aspiranţii muzicii clasice. Cariera sa a adunat ani întregi de muncă, studii, concerte şi turnee de succes. Moto-ul său este: ”Dacă mă odihnesc, ruginesc”.

Multe dintre înregistrările realizate de Plácido Domingo, ce cuprind arii de operă sau muzică latino, s-au vândut în peste un milion de exemplare, ceea ce i-a adus o serie de discuri de aur şi platină, precum şi douăsprezece premii Grammy. În plus, el a colaborat la trei filme de operă celebre: ”La Traviata” şi ”Otello” în regia lui Franco Zeffirelli şi ”Carmen” regizat de Francesco Rosi. De asemenea, artistul a fost onorat şi cu două premii Emmy. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Placido Domingo, Video: youtube.com)