Pistă pentru utilizatorii de telefon mobil

pista-telefon mobil1

Astăzi, plimbarea pe străzile din orice oraş mare este un pericol pentru pietoni, nu din cauza maşinilor, ci a colegilor pietoni care sunt prea absorbiţi de telefoanele lor inteligente pentru a mai vedea pe unde merg.

În ciuda avertismentelor din partea autorităţilor cu privire la riscul scrierii de mesaje în timpul mersului pe jos, zeci de dependenţi de tehnologie se deplasează cu capul îngropat în telefonul mobil, obligându-i pe ceilalţi să se ferească din cale lor, pentru a evita coliziunea.

pista-telefon mobil2

Cu scopul de a face trotuarele mai sigure pentru persoanele în vârstă şi copii, autorităţile oraşului Chongqing din China au marcat o întindere de 30 de metri de trotuar, într-o zonă pentru divertisment aglomerată, ca „bandă pentru celulare”, pentru persoanele care îşi folosesc telefoanele în timp ce merg pe jos.

pista-telefon mobil3

Trotuarul a fost împărţit în două benzi – una etichetată „Fără telefoane mobile”, iar celălaltă – „Telefoane mobile. Circulă pe această bandă pe propriul risc”.

Ideea pare să fi fost inspirată, de fapt, copiată direct, inclusiv simbolurile marcate pe trotuar, de la un proiect desfăşurat în Washington, DC şi prezentat într-un program de televiziune al canalului National Geographic la începutul anului 2014, ca un experiment asupra comportamentului în aglomeraţie.

pista-telefon mobil4

Studiul respectiv a constatat că doar câţiva oameni au schimbat partea de trotuar pe care se deplasau chiar şi după ce au observat marcajele. Nu e de mirare că puţini oameni din Chongqing iau în serios trotuarul.

pista-telefon mobil5

Unii s-au fotografiat lângă panoul albastru pe care scrie „Primul trotuar pentru telefon mobil din China”, probabil pentru a distribui fotografiile pe reţelele de socializare. Mulţi utilizatori de telefon mobil sunt absorbiţi de scrierea mesajelor sau de postări şi nici măcar nu observă marcajele.

Dependenţa de telefonul mobil este agresivă în China, aşa cum este în toată lumea. Conform unui studiu realizat recent de zhaopin.com, un site de recrutare, 80% dintre cei 10.000 de muncitori la birou intervievaţi au recunoscut „dependenţa severă” de telefoanele lor.

pista-telefon mobil6

În SUA, spitalele de urgenţă înregistrează o creştere rapidă a leziunile provocate de mersul pe jos neatent, de la 256 în 2005, la 1.506 în 2010.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:China Daily/Reuters,  Associated Press, Meixin.Co)