Pisica siameză, un animal de companie „gălăgios”

pisica-siameza

Cu un corp elegant, zvelt, cu picioare uşor alungite, cu un colorit aparte (corpul de culoare bej şi extremităţi de culoare maro închis spre negru) şi cu superbi ochi albaştri migdalaţi, pisica siameză este una dintre cele mai populare rase de pisici cu pedigree. Această rasă are peste 40 de varietăţi de culori sau combinaţii de culori.

Originea lor este în Thailanda, numită Siam până în 1939, de aici venind şi numele acestei rase. Cu secole în urmă, se spune, pisicile siameze erau pisici sacre, fiind întâlnite numai în temple şi la curţile regale. Erau foarte iubite şi apreciate în oraşul Ayudha (capitala regatului între secolele XIV-XVIII), după cum rezultă din manuscrise aflate, în prezent, la Biblioteca Naţională din Bangkok.

Există şi o legendă referitoare la coada în formă de cârlig a acestor pisici. Se spune, astfel, despre o prinţesă că atunci când mergea la scăldat îşi agăţa inelele de coada pisicii, ca să nu le piardă, iar pisica, la rândul ei, pentru a nu pierde inelele, şi-a înnodat coada.


Pisicile siameze au fost aduse în Europa, mai exact în Marea Britanie, pe la 1880, apoi au ajuns şi pe continentul american.

Siameza este o pisică de talie medie, cu corpul lung, flexibil, bine dotat cu muşchi şi totodată delicat. Are gâtul lung şi subţire, capul în formă de triunghi, botul subţire, o blană scurtă şi fină, uşor de întreţinut. La naştere puii sunt albi, apoi pe măsură ce cresc blana lor îşi schimbă culoarea. Pisica siameză are un mieunat aparte, fiind adesea caracterizată ca „gălăgioasă”.

Sunt pisici cu o personalitate puternică, mândre, capricioase, inteligente, încăpăţânate. Siamezele sunt foarte agile şi foarte jucăuşe, foarte afectuoase şi comunicative cu stăpânii lor, de la care aşteaptă însă şi o atenţie pe măsură, grijă şi confort. Foarte ataşate de stăpâni, pot să devină geloase şi posesive. Sunt dornice de afecţiune şi nu le place să fie lăsate singure timp îndelungat.

Pisica siameză este tolerantă cu alte animale şi cu copiii atât timp cât simte că ea este în centrul atenţiei.

Datorită blănii lor scurte şi uşor de îngrijit, aceste pisici sunt tolerate chiar şi de cei care au alergii uşoare la părul de pisică.

În ceea ce priveşte problemele de sănătate, au câteva predispoziţii genetice cum ar fi: gingivita, cardiopatii, boli ale ficatului, ca atare se recomandă efectuarea unui control de rutină începând cu vârsta de 6-8 ani. Speranţa medie de viaţă este de 13-15 ani. (Text: Agerpres, Foto: zooland.ro)