Pisica exotică cu păr scurt

pisica-exotica

Datorită frumuseţii, afecţiunii şi inteligenţei ce o caracterizează, Exotic Shorthair s-a răspândit extrem de repede atât pe continentul american, cât şi pe cel european, fiind un companion foarte apreciat.

Pisica exotică cu păr scurt este o rasă obţinută de crescătorii americani, prin încrucişarea rasei Persane cu rasa American Shorthair. În anul 1967, rasa Exotic Shorthair a fost recunoscută şi acceptată de către Cat Fanciers Asociation şi omologată în 1984.

Cu un corp solid şi robust, având o greutate între 3,5 şi 6,0 kg, o înălţime medie (masculul fiind mai mare), această rasă păstrează totuşi o anumită eleganţă şi distincţie. Pieptul îi este larg şi adânc, greutatea fiind poziţionată în mod egal, atât pe umeri, cât, şi pe picioarele din spate. Nasul îi este scurt şi plat, obrajii sunt plini, maxilarul puternic, bărbia plină, bine dezvoltată şi rotunjită. Membrele sunt bine dezvoltate, largi, puternice şi robuste. Coada este relativ scurtă, dar proporţională cu lungimea trunchiului.

Rasa exotică cu păr scurt se caracterizează printr-un cap rotund, cu ochii mari şi depărtaţi, ce îi conferă o privire blândă. Culoarea ochilor depinde de culoarea pe care o are blana. Urechile bine prinse se îndepărtează uşor în poziţie oblică, cu vârfurile mici, uşor rotunjite şi puţin întoarse spre înainte.

Caracteristic pentru această rasă este părul, a cărui lungime este de 1-4 cm, moale, elastic şi chiar mătăsos. Cu excepţia culorii aurii şi a câtorva varietăţi mai rare, culorile autorizate pentru acesta rasă sunt cele admise pentru rasa Persană.

Exotic Shorthair se acomodează foarte uşor la condiţiile din apartamente, este foarte curată şi prezenţa ei aduce multe satisfacţii familiei care o adoptă. Uşor de educat, se obişnuieşte repede cu regulile casei, se ataşează de stăpân, este veselă, plină de gingăşie şi tandreţe, adorând să fie ţinută în braţe şi mângâiată.

Considerate de mulţi pisici leneşe, animalele din această rasă nu fac risipă de energie, dar le plac provocările jucându-se atâta timp cât li se acordă atenţie. Atunci când sunt lăsate singure reuşesc să îşi ocupe timpul şi să îşi găsească activităţi care să le permită să îşi consume energia, însă nu le place să fie lăsate singure pentru mult timp. Caracterul echilibrat şi prietenos le face să accepte cu interes şi încredere orice nou-venit, fie el om, pisică sau chiar câine. Sunt pisici foarte tăcute, miorlăind foarte rar.

Animal robust şi rezistent, este puţin pretenţios şi nu este dificil de îngrijit. Blana pisicilor din rasa Exotic Shorthair necesită doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte şi pentru a-i distribui uleiurile pielii. Nu este necesară o baie decât foarte rar.

Cu periajul dinţilor trebuie obişnuită încă de când este pui, pentru a evita problemele ulterioare. Unghiile trebuie tăiate aproximativ la două săptămâni. Este foarte important ca zona din jurul ochilor să fie curăţată regulat, evitându-se dezvoltarea infecţiilor. Urechile trebuie curăţate săptămânal.

Fiind o rasă obţinută prin încrucişarea cu rasa Persană, Exotic Shorthair este predispusă unei boli genetice, numită rinichi polichistic, care se transmite genetic de la părinţi, potrivit site-ul toateanimalele.

Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă pot fi: dermatita corneeană (prezenţa pielii sau a firelor de păr pe suprafaţa corneei), cherry eye (se manifestă ca o umflătură roşie la nivelul ochiului), entropionul (afecţiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsuceşte înspre interior, înspre globul ocular), seboreea uscată, dificultăţi respiratorii sau respiraţie puternică din cauza nărilor înfundate, lăcrimare excesivă, menţionate pe blogul pentruanimale.ro. (Text: Agerpres, Foto: vetstreet.com, Video: youtube.com)