Pisica europeană cu blana scurtă

pisica-europeana-03

Plină de afecţiune şi energie, inteligentă şi dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu, devotată faţă de stăpâni, pisica europeană, cunoscută şi sub denumirea de pisică europeană cu blana scurtă sau ”pisica comună”, se simte bine atât în casă, cât şi afară.

Pisicile europene reprezintă una dintre cele mai vechi şi mai răspândite rase de pisici, fiind denumite de aceea şi ”pisici de casă”. Descendente din primele pisici domesticite în Egiptul Antic (unde, se ştie, pisicile erau venerate) şi aduse, se pare, în Europa de romani, pisicile europene s-au bucurat de un interes deosebit în trecut mai ales în Scandinavia şi în Marea Britanie, fiind răspândite pe întreg continentul.

Ca animale de companie se adaptează foarte bine la viaţa de familie şi, în general, se înţeleg bine cu copiii şi cu alte animale, mai ales cu alte pisici sau câini. Pisica europeană are nevoie de suficient spaţiu pentru a putea să alerge şi să se joace în voie, după cum are nevoie şi de un spaţiu al ei personal, unde să se simtă în siguranţă.

pisica-europeana-02

Se adaptează bine şi la viaţa de apartament şi, de asemenea, suportă bine singurătatea pe perioada zilei când stăpânii sunt plecaţi. Au o personalitate foarte puternică şi pot fi uşor ”gălăgioase”. Sar şi aleargă prin casă şi se joacă fie singure, fie cu jucării create special pentru ele, fie cu alte pisici sau cu membrii familiei.

Ca şi constituţie, pisica europeană cu blana scurtă este o pisică de talie medie, bine proporţionată, robustă. Are capul mai mult lung decât lat, urechile de lungime medie, rotunjite la vârfuri, iar ochii sunt rotunzi şi mari, strălucitori, de diferite culori (verzi, albaştri, galben-aurii). Blana este scurtă, deasă şi strălucitoare. Dacă la origini aceste pisici aveau blana tigrată, în prezent aceasta prezintă şi alte culori şi combinaţii diferite.

Pisica europeană cu blana scurtă poate atinge o înălţime de 20-25 cm şi o greutate ce variază între cca 2-7 kg. O femelă are o capacitate la naştere de doi până la cinci pui şi poate avea până la trei sarcini pe an.

pisica-europeana-01

În ceea ce priveşte îngrijirea lor, trebuie menţionat că pisicile europene sunt mai sănătoase şi mai rezistente comparativ cu alte rase de pisici, având un sistem imunitar puternic. Sunt animale foarte curate. Bine hrănită şi îngrijită, pisica europeană are o blană sănătoasă, lucioasă, care necesită periere cam o dată pe săptămână. În casă îi trebuie asigurată o cutie cu nisip curat în care să-şi facă nevoile.

Trebuie să primescă hrană cam de 2-3 ori pe zi, de regulă cu o dietă bogată în proteine, şi de asemenea trebuie să aibă în permanenţă apă curată şi proaspătă de băut. Acestei pisici îi plac mult carnea de peşte proaspăt şi carnea de pui, dar şi hrana uscată.

Și pisica europeană poate fi predispusă la obezitate, iar de aici pot decurge alte complicaţii şi boli precum diabetul, artrita sau afecţiuni ale inimii. Un semnal îngrijorător este atunci când pisica nu mai are grijă de ea şi nu îşi mai spală blana, iar în acest caz trebuie dusă urgent la medicul veterinar.

Speranţa de viaţă este de cca 15 ani, dar sunt şi cazuri în care aceste pisici pot atinge sau depăşi vârsta de 20 de ani.  (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)