Pisica Chausie

chausie-pisica

O felină foarte docilă şi graţioasă, considerată una dintre cele mai frumoase rase de pisici, Chausie poate fi animalul de companie ideal.

Cunoscută şi sub numele de Jungle Curl, Stone Cougar sau Mountain Cougar, provine din împerecherea unei pisici de junglă cu una domestică (shorthairs). Numele acesteia provine de la denumirea ştiinţifică a pisicii de junglă, Felis chaus, o specie distinctă care trăieşte pe Valea Nilului până la Marea Caspică, dar şi în sudul Asiei şi care a fost venerată de egipteni, numeroase relicve şi corpuri mumificate fiind găsite în diferite morminte ale faraonilor.

Hibrizii dintre pisica domestică şi pisica sălbatică s-au născut în mod natural pe parcursul a sute sau chiar mii de ani, dar primele încercări moderne de a obţine pisici domestice cu aspect sălbatic datează din anii 1960, când crescători autorizaţi au început să se preocupe de acestea.

Prima pisică din rasa Chausie a fost înregistrată în 1990, iar în 1995 această rasă a fost recunoscută oficial de International Cat Association (TICA), potrivit site-ului catbreedselector.com. Din 2013, rasa de pisici Chausie poate participa şi la concursurile şi la campionatele pentru feline.

Această pisică are un corp destul de mare, zvelt, rezistent şi puternic, având aproximativ de două ori greutatea unei pisici de casă. Are nevoie de doi-trei ani pentru a ajunge la mărimea potrivită, ajungând la o greutate între 7-12 kg.

Capul pisicii este cuneiform, cu fruntea înclinată, pomeţii alungiţi, cu botul şi bărbia ferme. Ochii semi-ovali sunt de culoare aurie, galbenă, verde închis sau deschis. Urechile mari sunt late la bază, cu vârfurile rotunde şi sunt relativ apropiate. Picioarele sunt lungi şi musculoase, iar cele din spate sunt uşor mai mari decât cele din faţă, dând un aspect sălbatic pisicii. Înălţimea atinge 45 cm, potrivit site-ului animalutul.ro. Labele sunt micuţe şi rotunde, iar coada are dimensiuni medii.

Chausie are o blană asemenea pisicii de junglă, fiind colorată: tărcată maro, tărcată neagră şi complet neagră. La varietatea maro, pernuţele pot fi negre, roz sau negre cu tonuri rozalii şi pot exista pete pe burtă. Puii pot avea pe blană pete sau dungi, care se pot decolora pe măsura ce cresc.

Atletică, inteligentă şi curioasă, pisica din această rasă este mereu în mişcare. Cine doreşte să adopte o astfel de pisică, trebuie să se pregătească pentru un animal extrem de energic, care are nevoie de mult spaţiu şi de multă interacţiune. Nu este recomandat să fie lăsată singură în casă perioade lungi de timp, pentru că se plictiseşte, fiind un animal de companie potrivit pentru persoanele care petrec mult timp acasă sau sunt dispuşi să adopte două exemplare. Este o pisică recomandată pentru cei cu experienţă. Ea tinde să-şi petreacă timpul alături de persoana de care se ataşează cel mai mult, asemenea câinelui.

Felinelor Chausie le place să fie întotdeauna în „centrul acţiunii” şi să cerceteze lucruri noi. Inteligenţa le ajută să elimine diferite obstacole, fiind capabile să înveţe rapid cum să deschidă uşile dulapurilor în care se află hrana. În ciuda trăsăturilor sălbatice, sunt drăguţe, afectuoase şi foarte loiale. Sunt prietenoase cu celelalte animale dacă prezentarea a fost făcută corespunzător. Totuşi, fiind foarte energice, nu sunt indicate pentru familii unde sunt copii mici sau păsări. Este prietenoasă şi, de obicei, nu este agresivă.

Curajul cu care sunt înzestrate le poate împinge adesea la situaţii periculoase, inclusiv înfruntări cu câini.

Aceste animale au anumite abilităţi care dovedesc moştenirea lor sălbatică, mai ales viteza de alergare şi capacitatea de a sări de la aproximativ doi metri. Ele obişnuiesc să se joace cu diverse jucării, punându-şi în valoare calităţile de vânător. De asemenea, au tendinţa să fure şi să strângă obiecte mici. Le place apa pentru că, în mediul natural, se hrănesc pescuind în zone mlăştinoase.

Blana scurtă a pisicii Chausie este uşor de întreţinut şi nu necesită mai mult de o periere pe săptămână. De asemenea, este bine ca urechile şi dinţii să fie curăţaţi frecvent, iar unghiile tăiate cel puţin odată pe lună.

În general, aceste pisici sunt sănătoase şi nu s-au înregistrat boli specifice rasei. Unele pisici din rasa Chausie nu suportă glutenul şi necesită o dietă specială. Din meniul acestei rase trebuie să facă parte alimentele bogate în proteine, fără carbohidraţi.

Speranţa de viaţă a acestor pisici este între 12 şi 16 ani. (Text: Agerpres, Foto: catsplace.org, Video: youtube.com)