Pisica Bengaleză

pisica-bengaleza

Pisica Bengaleză este afectuoasă şi timidă, se apropie foarte mult de stăpâni, devenind o prietenă ideală pentru iubitorii de pisici.

Bengaleza (Prionailurus bengalensis) este o rasă de pisici obţinută prin încrucişarea pisicii domestice precum Abyssiană sau American Shorthair cu pisica leopard, un prim eveniment de acest gen petrecându-se, în 1963, în Statele Unite. Ea şi-a primit numele de la denumirea ştiinţifică a pisicilor leopard (Pironaliurus bengalensis). Pisicile Bengaleze sunt foarte des întâlnite în regiuni ca Indonezia, Filipine şi estul şi sudul Asiei, potrivit animalutze.com.

În 1980, crescătorii de pisici au început un nou program planificat de reproducere a raselor. Geneticiana Jean Mill, o mare iubitoare de pisici, iniţiatoarea acestui program, a dorit să creeze o pisică ce urma să arate ca o pisică leopard asiatică dar să aibă temperamentul unei pisici domestice, pentru a putea fi ţinută ca şi companion pe lângă om, pentru a schimba, astfel, mentalitatea şi viziunea celor care comercializau pisicile sălbatice pentru blana lor.

În următorii ani, rasa a fost încontinuu îmbunătăţită prin selectarea atentă a partenerilor şi acceptată de Asociaţia Internaţională a Pisicilor (The International Cat Association — TICA — cel mai mare registru genetic cu pisici domestice), în 1983, urmată de o recunoaştere deplină în 1991, potrivit site-ului cattime.com.

Rasa Bengaleza este cea mai răspândită şi populară dintre rasele de pisici domestice cu pete şi este singura încrucişare între o pisică domestică şi o pisică sălbatică, acceptată pe scară largă. Fiind relativ o rasă nouă de pisici, începând cu a patra generaţie pisicile Bengaleze sunt mult mai blânde şi mai prietenoase.

De la generaţia a cincea sunt considerate animale de companie, având toate caracteristicile unei pisici domestice, dar păstrându-şi înfăţişarea animalului sălbatic, pisica Leopard din Asia (Prionailurus bengalensis). Între calităţile lor excepţionale se numără inteligenţa, afecţiunea şi pofta de viaţă şi de joacă, potrivit animalutze.com. De asemenea, o caracteristică importantă o reprezintă elasticitatea şi dexteritatea lor. Spre deosebire de majoritatea pisicilor domestici, pisicile Bengaleze sunt mari iubitoare de apă.

Pisica Bengaleză şi-a păstrat multe din caracteristicile pisicilor Leopard, având un corp mai lung comparativ cu celelalte pisici, mai multe culori şi semne pe blană, inclusiv vârtejuri. Este o pisică de talie medie spre mare: masculul ajungând până la greutatea de 9 kg, iar femela cântărind între 4 şi 6 kg. Corpul este foarte solid şi robust, în special la masculi. Membrele posterioare sunt puţin mai lungi decât cele anterioare. Capul este rotund, cu mustăţi foarte bine dezvoltate, cu urechile de dimensiuni medii, rotunjite la vârf. Nasul este lat şi scurt. Ochii sunt mari, uşor oblici. Coada este de lungime medie, mai groasă la bază şi mai subţire către vârf, fiind întotdeauna neagră la vârf. Lăbuţele sunt mari, rotunde, cu pernuţele negre.




Blana este scurtă, mătăsoasă şi strălucitoare, marmorată, având desene cu linii circulare, cu pigmentaţie perfect vizibilă pe bot, urechi, gambe, coada şi corpul într-o nuanţă mai deschisă. Culoarea de fond a blănii poate fi cafeniu tigrat, gri strălucitor, auriu, roşcat sau culoarea nisipului.

Petele de culoare pot să fie negre, maro, de culoarea bronzului, ciocolatii sau de culoarea scorţişoarei, potrivit site-ului animalutul.ro. Ochi au şi ei culori diferite: albaştri pentru pisicile care seamănă cu linxul şi azurii (albastru-verzui) pentru cele tigrate de culoarea sepiei sau cele care au blana maro.

Pisicile Bengaleze nu sunt animale agresive. Abundă de energie şi au mereu chef de joacă. Înrudite cu pisica Leopard, sunt foarte bune atlete, căţărându-se cu agilitate în cele mai înalte locuri şi executând nişte salturi uluitoare. Comunică cu stăpânul şi adoră să se joace cu acesta, urmărindu-l oriunde are ceva de făcut. Ele stabilesc o legătură puternic emoţională cu prietenii lor oamenii şi devin tovarăşi loiali ai acestora. Aceste pisici au nevoie de câteva accesorii şi jucării, astfel încât să nu se plictisească când rămân singure.

Bengaleza domestică nu este diferită faţă de celelalte rase de pisici în ceea ce priveşte îngrijirea şi hrana. Doar o scurtă ţesălare, o dată pe săptămână pentru a îndepărtate firele desprinse din blană, o va face să se simtă şi să arate grozav. Speranţa de viaţă a acestora este de 14-16 ani.

Recordul absolut în materie de preţuri este deţinut de pisica Bengaleză, consemnat în Guinness Book, ca fiind de 42.000 de dolari (25.320 de lire sterline), plătit în 1998 de o londoneză. (Text: Agerpres, Foto: bengalcatworld.com, Video: youtube.com)