Pinscherul pitic

Pinscher-pitic

Pinscherul pitic, cunoscut ca fiind „regele jucăriilor”, este un câine activ, afectuos, căruia îi place să fie mângâiat, fiind în acelaşi timp loial şi ascultător. Având în vedere că aparţine unei rase de câini de talie mică poate fi crescut chiar şi într-un apartament.

Această rasă de câine este întâlnită şi sub denumirea de „Min Pin” sau „Zwergpinscher”, fiind originară din Germania. Pinscherul pitic este cunoscut de peste 300 de ani, ca aparţinând familiei Pinscher-Schneizer, creat în urma împerecherii diferitelor rase incluzând Ogarul italian, Pinscherul german şi Teckelul. Denumirea câinelui vine de la cuvântul „pinscher”, care în limba germană înseamnă „terrier”. În fapt, Pinscherul a fost cunoscut şi sub numele de „Micul Terrier German”.

Clubul German al Pinscher-Schnauzerilor a fost constituit în anul 1895, ceea ce a favorizat dezvoltarea câinelui din această rasă. În 1929 s-a constituit Clubul American al Pinscherilor Pitici, iar, un an mai târziu, Pinscherul pitic a devenit membru al American Kennel Club. În mod oficial, acest câine şi-a primit numele abia în anul 1972. În prezent, această rasă se bucură de un succes în continuă creştere.

Este un câine de talie mică, compact, musculos arătând similar unei versiuni mai mici a Doberman-ului Pinscher, cu care nu are nici o legătură, el fiind o rasă mult mai veche decât acesta. Ochii sunt ovali, lucioşi şi de culoare închisă. Fruntea îi este teşită şi parcă mereu întrebătoare. Botul este rectiliniu, lung, iar urechile a căror poziţionare este înspre exterior, în lateralul capului sunt purtate ridicate, putând fi cupate sau nu. Linia spinării este fie la acelaşi nivel, fie este înclinată uşor spre membrele posterioare, potrivit site-ului akc.org.

Coada îi este în general tăiată, dar atunci când este lăsată să crească natural, este lungă, conică, ascuţită şi este purtată ridicată. Picioarele sunt mici, similare felinelor, fine însă cu osatura puternică: cele din faţă fiind perfect drepte, cele din spate oblice şi musculoase. Labele sunt scurte şi rotunde. Părul scurt, des, lucios, bine lipit de corp, poate avea culori, precum: ruginiu, maro, cafeniu, negru, negru cu pete cărămizii. Câinele prezintă un mers neobişnuit înţepat.

Pinscherul pitic cântăreşte între 4 şi 6 kg, şi are o înălţime cuprinsă între 25 şi 30 cm, femela fiind puţin mai mică decât masculul. Având părul foarte scurt, periajul este ocazional, mai intens în perioada de năpârlire. Nu trebuie îmbăiat prea des şi este recomandată folosirea unui şampon special pentru câini, pentru a evita iritarea pielii. În locul băilor, ori de câte ori e nevoie, poate fi şters cu un prosop umezit cu apă caldă.

Îngrijirea dentară este importantă, astfel cel mai bine este să fie spălat pe dinţi cu periuţa, cel puţin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră. Nu trebuie neglijată tăierea unghiilor, din două în două săptămâni, pentru a evita creşterea acestora şi rănirea câinelui.

E important să fie îmbrăcat cu hăinuţe atunci când vremea este mai rece, datorită părului foarte scurt, fiind destul de sensibil la frig, mai ales dacă trăieşte într-un apartament.

Un lucru este cert, acest câine este plin de energie, îi place să sară şi să se joace. Pinscherul pitic va fugări tot ce mişcă dacă este lăsat fără lesă, deci trebuie plimbat mereu cu lesa şi lăsat liber doar în locurile amenajate. El are nevoie, ca orice câine, de plimbări şi de socializare. În cazul când avem o curte în care să îl lăsăm liber trebuie să ne asigurăm că nu există posibilităţi de evadare. Adoră jucăriile, şi chiar dacă considerăm că are destule, nu trebuie să-i lăsăm la îndemână încălţămintea, potrivit www.animalutul.ro.

Se dresează uşor, fiind inteligent el învaţă foarte repede. Înţelege şi îşi îndeplineşte comenzile. Uneori poate devenii foarte încăpăţânat având tendinţa de a lătra mult. Un Pinscher pitic educat şi socializat corespunzător poate deveni companionul dorit. Este un câine loial stăpânilor lor. Este indicat ca acesta să socializeze din copilărie atât cu alţi câini, cât şi cu oamenii. Pinscherul îşi iubeşte familia şi îi place să fie în centrul atenţiei şi să ia parte la activităţile familiale. Este un câine destul de posesiv cu familia sa, ceea ce îl face un câine de pază bun.

La origini, câinii din rasa Pinscherul pitic au fost utilizaţi pentru a vâna şi omorî rozătoare, motiv pentru care instinctul puternic de vânător a rămas până la câinii din zilele noastre. Nu va accepta niciodată în preajma lui pisici sau alte rozătoare. Sunt câini care îşi protejează teritoriul şi care nu ezită să se lupte cu alţi câini pentru a-şi apăra şi păstra domeniul. Nu este o rasă potrivită pentru familii cu copii mici. Câinele va răspunde dacă un copil va veni şi îi va lua jucăriile sau dacă se va apropia de el când mănâncă sau dacă îl atinge atunci când nu doreşte acest lucru.

Deşi, pe ansamblu, este un câine sănătos, totuşi, este predispus la câteva afecţiuni, precum leziuni sau răni în zona picioarelor, datorită dimensiunilor sale. Printre bolile care pot să apară la această rasă se numără: displazia de şold şi displazia de umăr; atrofia retinală; hipotiroidismul; luxaţia patelară; displazia retinei; epilepsia; dilataţia/torsiunea gastrică sau „sindromul de volvulus”.

Durata de viaţă este cuprinsă în medie între 14 şi 17 ani. (Text: Agerpres, Foto: pinscher-schnauzer.bayern, Video: youtube.com)