Petreceri de Anul Nou în lume

Tokyo

Obiceiurile şi tradiţiile legate de Anul Nou pot varia de la o ţară la alta, dar în general ultima noapte din calendar este prilejul de a participa la cea mai mare petrecere din întregul an. Pentru mulţi, cel mai bun mod de a sărbători este alături de prieteni apropiaţi şi familie. Dar sunt destui oameni care şi-ar dori să întâmpine noul an trăind experienţe noi. Iată cum se întâmplă acest lucru în câteva mari oraşe ale lumii, conform site-ului timeout.com.

Tokyo

Japonezii sărbătoresc evenimentul într-un mod asemănător cu cel în care occidentalii petrec Crăciunul: acasă. În ultima zi din an, familiile se reunesc şi, conform tradiţiei, se instalează în faţa televizorului pentru a urmări emisiunea Kohaku, un spectacol-maraton de muzică difuzat din 1953 de canalul public NHK, emisiune de mare popularitate în rândul japonezilor. Cine doreşte, se poate distra în oraş, mai ales că transportul public circulă întreaga noapte.

Cel mai bun loc pentru numărătoarea inversă este, probabil, intersecţia Shibuya, deja reputată ca fiind cea mai aglomerată din lume şi care în această noapte se transformă într-o mare imensă de oameni. Este momentul pentru a spune „Akemashite omedetou!” (La Mulţi Ani – de Anul Nou – în limba japoneză). După trecerea în noul an, se poate opta pentru o petrecere în club sau pentru hatsumode, prima vizită din an la templu.

Abu Dhabi

Pentru că în capitala Emiratelor Arabe Unite momentul intrării într-un nou an nu poate fi „stropit” cu un pahar de şampanie în stradă, decât cu riscul închisorii, mai recomandate sunt zonele deşertice.

Există tur-operatori care oferă safari în deşert de Anul Nou, care îi duc pe petrecăreţi într-o tabără beduină tradiţională cu servicii complete – grătare, dansatoare din buric şi baruri care oferă alcool. Există, de asemenea, posibilitatea de a merge pe cămilă sau, pentru senzaţii mai tari, cu ATV-ul. La miezul nopţii se va sta „garantat” sub un „baldachin” de stele strălucitoare şi fiecare îşi urează „Kul am wa antum bi kheir!” (în arabă).

Beirut

Capitala libaneză oferă în ultima noapte a anului focuri de artificii spectaculoase, petreceri în cluburi de noapte, focuri de armă festive sau posibilitatea de a asista la diferite obiceiuri religioase. Inima festivităţilor este Piaţa Nemej sau Place de l’Etoile din centrul oraşului. Este o stea cu şase raze de străzi pietonale care se întâlnesc la emblematicul turn al ceasului, ce datează din 1930, în faţa palatului parlamentului.

Cu băutură din belşug şi ameţiţi de fumul parfumat de narghilea, aici se adună mulţimi vesele de oameni din toate colţurile lumii pentru a sărbători împreună trecerea în nou an. La miezul nopţii, are loc un spectacol impresionant de focuri de artificii lansate din portul Beirut, din apropiere, şi cu toţii îşi spun „Kil sana wa enta bi kheir!” (araba libaneză) sau „bonne année!” (în franceză). Şi dacă toate acestea nu sunt suficiente, se poate merge apoi la petrecerea de pe bulevardul Gemmayzeh, din apropiere, sau într-un bar liniştit.

 Istanbul

Istanbul

În cultura turcă, Yeni Yil (Anul Nou) este un eveniment petrecut în mod tradiţional acasă cu familia. În ultimii ani, totuşi, locuitorii Istanbului ies pe străzi, în special în Piaţa Taksim şi Bagdat Caddesim (în partea asiatică), transformând noaptea într-o petrecere de stradă în tot oraşul. Cel mai bun loc pentru numărătoarea inversă este zona elegantă Nişantaşi. Se poate alege dintr-o mulţime de locuri care oferă pachete ce includ cina festivă şi program de divertisment, mai degrabă scumpe.

Dar cel mai bun loc pentru a ciocni cupa de şampanie, a privi focurile de artificii şi a spune „Mutlu yillar!” este bulevardul principal Abdi Ipekçi Caddesi. O petrecere de stradă mai discretă este animată de tineri ai locului şi expaţi chiar la Marele Turn, sau Turnul Galata. Pentru o experienţă cu adevărat locală, trebuie vizitată Burgazada, a treia cea mai mare din Insulele Prinţilor din Marea Marmara, unde se fac focuri de tabără în apropierea digului.

Amsterdam

În zona Oosterdok, vestită pentru celebrele sale obiective turistice, este organizată cea mai importantă şi mai accesibilă petrecere în Amsterdam. De îndată ce bate ora douăsprezece, cerul de deasupra oraşului este luminat de focuri de artificii şi toţii îşi urează „Gelukkig nieuwjaar!”. Alte locuri mai populare unde se poate petrece noaptea dintre ani alături de familie şi prieteni sunt Rembrandtplein, Nieuwmarkt, Leidseplein şi Piaţa Dam – centrele istorice ale oraşului. Mulţimea gălăgioasă umple atmosfera în aceste locuri, frecventate de petrecăreţii care se bucură din plin de această noapte uitând de orice altceva.

Pentru cine doreşte un loc mai liniştit pentru a se bucura de focurile de artificii, cea mai bună opţiune este podul de pe canalul principal din Amsterdam. Se poate merge, de asemenea, la concerte şi petreceri special organizate sau în restaurante, la preţuri pentru toate buzunarele, dar în acest caz este necesară în prealabil o rezervare. Există o tradiţie veche în Amsterdam ca întreaga comunitate olandeză să participe la festivităţi. Dar indiferent că e vorba de club sau petrecere de stradă, cuvântul de ordine în Amsterdam este să fii vesel.

 The Eiffel Tower is illuminated during the traditional Bastille Day fireworks display in Paris

Paris

Cine este suficient de norocos să se afle la Paris de Anul Nou, oraşul luminilor oferă o mulţime de moduri de a spune Bonne année! Champs-Elysées este locul potrivit pentru cine doreşte să fie în centrul petrecerii. Dar pentru o atmosferă mai calmă se recomandă Piaţa Sacre Coeur din Montmartre, unde se află numeroase baruri, cabarete şi cluburi. Cu prilejul Anului Nou, sau „Sf. Silvestru”, francezii îşi transmit urări şi felicitări practic întreaga lună ianuarie. În noaptea dintre ani se bea şampanie, dar sunt preferate şi vinul fiert şi cidrul. Contrar credinţei populare, la Paris nu există nicio „regulă” cu privire la ţinuta ce ar trebui purtată la un eveniment major cum este Anul Nou.

Deşi oraşul are un număr mai mare decât media de „fashionistas” cu ţinute impecabile, o mulţime de oameni ies în oraş în blugi şi pulovere călduroase pentru a se bucura de petrecerea dintre ani. Desigur, pentru anumite restaurante, trebuie respectat codul vestimentar impus, pentru că cele mai selecte nu acceptă adidaşi, blugi sau tricouri. Parisul, una dintre capitalele culinare ale lumii, oferă o mulţime de restaurante care oferă cina festivă, alături de un spectacol de cabaret tradiţional. Anul Nou este un moment perfect de răsfăţ cu toate acele clişee pariziene pe care toată lumea ar trebui să le experimenteze la un moment dat.

Londra

Una dintre destinaţiile cele mai vizitate şi preferate pentru celebrarea Anului Nou a fost întotdeauna capitala britanică, pentru că aici petrecerile şi evenimentele organizate cu acest prilej sunt cele mai interesante din întreaga lume.

Focurile de artificii de pe malul Tamisei, care acoperă întregul cer de deasupra oraşului, sunt o experienţă ce nu poate fi descrisă în cuvinte, ci trebuie vizionată. Dar pentru cine nu doreşte să întâmpine noul an în noaptea rece, se poate alege dintre numeroasele baruri şi cluburi aflate peste tot prin oraş, un loc perfect pentru a petrece împreună cu prietenii şi familia, departe de zgomot şi zonele aglomerate.

Un eveniment deosebit este Parada de Anul Nou, care de un sfert de secol are loc pe străzile din Londra în prima zi a anului. Cei peste 10.000 de participanţi de pe toate continentele – cântăreţi, dansatori, majorete, acrobaţi, clovni – oferă diverse spectacole, pe un traseu ce porneşte de la faimosul Hotel Ritz, trecând prin Piccadilly Circus, Trafalgar Square şi până la punctul final Big Ben. Parada de la Londra a devenit unul dintre cele mai mari evenimente de stradă din lume.

 Londra

Barcelona

În Spania, Anul Nou tinde să fie un moment pentru mese de familie, distracţia începând după miezul nopţii, cu urarea „Bon any!”. Dar există întotdeauna un grup de petrecăreţi în Plaça Catalunya.

Obiceiul este de a purta lenjerie de corp de culoare roşie pentru a avea noroc în anul care vine şi de a mânca 12 boabe de struguri, câte unul pentru fiecare bătaie a ceasului de la miezul nopţii. Este mai greu decât s-ar crede, aşa că sunt disponibile conserve cu struguri decojiţi. În timpul zilei de 31 decembrie, trebuie căutat L’Home dels Nassos, un personaj mitologic tradiţional catalan, care ar avea atâtea nasuri câte zile are anul şi cu trecerea fiecărei zile îşi pierde câte unul. Legenda spune că el nu poate fi văzut decât în ultima zi a anului, când nu mai are decât un nas şi defilează pe străzi împărţind dulciuri copiilor.

Rio de Janeiro

Oraşul brazilian este plin de locuri emblematice dedicate distracţiei, precum Sugarloaf Mountain şi Lagoa, dar Anul Nou este sărbătorit în mod tradiţional pe celebra plajă Copacabana. Aici se adună aproximativ două milioane de oameni care umplu plaja încă din timpul după-amiezii în aşteptarea spectacolului.

Tradiţia spune că cei care se distrează pe plajă de Revelion trebuie să îmbrace o singură culoare: ori alb, care simbolizează pacea, ori galben pentru prosperitate, ori roşu semnificând pasiunea. Petrecerea este animată de DJ internaţionali şi de spectacolele şcolilor de samba. Muzica pregătită este întotdeauna un secret destul de bine păzit, iar focul de artificii de la miezul nopţii nu este niciodată lipsit de spectaculozitate. „Feliz ano novo!”

New York

Inima petrecerii de la New York este celebra Times Square, unde cu un minut înainte de miezul nopţii este coborât un glob uriaş de cristal din care cade o ploaie de confeti peste petrecăreţii prezenţi în piaţă care îşi urează „Happy New Year”. Tradiţia datează din 1907 şi a fost preluată şi de alte oraşe americane. Petrecerea mai include concerte ale unor artişti faimoşi, spectacole de lumini şi nelipsitul foc de artificii. (Text: Agerpres, Foto: destination360.com,istanbultours.org, visitlondon.com,chicquero.com)